Hyppää sisältöön

ISIL:in nousu rihmastotutkimuksen näkökulmasta

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 15.9.2016 15.41
Tiedote

Tutkija Tuomas Kuronen ja sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta ovat julkaisseet kansainvälisesti arvostetussa Journal of Management Inquiry -lehdessä artikkelinsa ”Organizing Conflict: The Rhizome of Jihad.”

Artikkelissa Kuronen ja Huhtinen analysoivat ISIL-järjestön (Islamic State of Iraq and Levant) syntyä organisoitumisen ontologian näkökulmasta, sekä joitain länsimaiden tehottomiksi osoittautuneita vastatoimia.

Kurosen mukaan nykyiset ajatus- ja organisaatiomallit ovat riittämättömiä radikaaliryhmien ymmärtämiseen ja niistä puhumiseen. Artikkelin keskeinen tieteellinen panos on ISIL:in nousun hahmottaminen "rihmaston" kielikuvan kautta. Eräs artikkelin käytännön anneista voisikin olla yksioikoisten organisatoristen käsitysten muuttaminen moniulotteisimmiksi.

Artikkelissa tekijät osoittavat ISIL:in nousseen vahvasti ruohonjuuritason vastarinnan kautta ja miten järjestö on läsnä toimijoidensa jokapäiväisessä elämässä. Tämä näkökulma saattaa monet läntiset lähestymistavat, kuten esimerkiksi "vastaterroristisen" toiminnan, vangitsemiskäytännöt sekä radikaaliryhmien johtajien salamurhat, erittäin kyseenalaiseen valoon.

Journal of Management Inquiry on kriittinen ja uutta hakeva lehti, ja meidän kannaltamme on suuri voitto saada työmme esille tässä julkaisussa, Kuronen toteaa.

Artikkelin esittely on luettavissa kustantajan (SAGE) blogissa: https://managementink.wordpress.com/. Suoraan artikkeliin pääsee tästä: http://jmi.sagepub.com/content/early/2016/08/24/1056492616665172.full.pdf+html

Artikkeli on luettavissa ilmaiseksi vielä perjantain 16.9. ajan.

´