Hyppää sisältöön

Vallanhimo johtajakuvan osana

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 22.9.2016 11.50
Tiedote

Leadership and the Humanities –lehti on julkaissut tutkija Tuomas Kurosen ja sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen artikkelin Un-willing is un-leading: leadership as beastly desire. Artikkeli on jo toinen julkaisu samoilta tekijöiltä lyhyen ajan sisään.

Kuronen ja Huhtinen pohtivat korkean tason poliittista johtajuutta tuoreesti himoitsemisen ja himoittavuuden näkökulmasta. Näin he jatkojalostavat Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin ajatuksia siitä, kuinka johtajan karisma ja auktoriteetti rakentuvat: yhtäältä johtajan oman vallanhimon, toisaalta seuraajien johdetuksi tulemisen tarpeen varaan.

– Ihmiset kiintyvät vallanhimoisiin tyyppeihin, Kuronen selventää. – Tällainen jokseenkin epäeettinen johtamistapa kerää hämmästyttävän paljon seuraajia.

Kuronen ja Huhtinen peilaavat näkemyksiään kahden karismaattisen, vallanhimoisen ja puutteistaan huolimatta rakastetun johtajan, Vladimir Putinin ja Silvio Berlusconin esimerkkien kautta. Valtaan liittyvän "himon" rekisterin lisäksi tutkijat osoittavat valtiotason johtajuuden olevan luonteeltaan metaeettistä. Johtajat siis osaltaan määrittävät puheillaan ja teoillaan sen, mitä yhteisössä pidetään eettisenä, vaikka itse ovatkin sen tuolla puolen.

Artikkeli on luettavissa internetissä osoitteessa: http://www.elgaronline.com/view/journals/lath/4-2/lath.2016.02.02.xml

´