Väitöstilaisuus sotatekniikasta

Maanpuolustuskorkeakoulu 22.2.2018 13.15
Tiedote

Sotatekniikan tieteenalalle lukeutuva väitöstilaisuus järjestetään 9.3.2018 Maanpuolustuskorkeakoulun Santahaminatalon auditoriossa alkaen kello 12.

Väitöstyö A Common Operating Picture for Dismounted Operations and Situation Room Environments on DI, insinöörikapteeni Jussi Timosen laatima. Väitöstilaisuuden vastaväittelijöinä toimivat sotilasprofessori, eversti Mika Hyytiäinen, Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä dosentti Kari Kallinen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta. Kustos on professori Jouko Vankka Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Tutkimuksessa käsitellään tilannekuvaa kahdessa käyttötapauksessa: rakennetun alueen taistelussa sekä kriittisen infrastruktuurin toimintaympäristössä. Keskeisenä tavoitteena on tukea loppukäyttäjän tilannetietoisuutta ja päätöksentekoa. Rakennetun alueen taistelun osalta keskitytään erityisesti päätelaitteen ohjelmistoon, tarvittavan tiedon luontiin ja yhdistämiseen sekä esittämiseen eri tasoilla. Mukana tutkimuksessa ovat myös erilaiset paikannus- ja verkkoratkaisut.

Kriittisen infrastruktuurin tilannekuvan osalta keskeistä on tiedon hankinnan järjestäminen eri yhteiskunnan toimijoilta sekä sen muokkaaminen käyttäjälle sopivaan muotoon. Osana tätä tutkimusta on tutkittu myös riippuvuusketjujen luontia ja esittämistä. Tutkimuksessa aihepiiriä lähestytään teknisestä näkökulmasta, ja osana työtä on kehitetty järjestelmäprototyypit, joiden avulla konseptien toimivuutta on testattu. Työn tuloksena on suunniteltu loppukäyttäjän tilannetietoisuutta tukeva arkkitehtuuri sekä konseptit ja toteutukset eri ympäristöihin.

Väitöstilaisuuteen on vapaa pääsy. Tilaisuus järjestetään sotilasalueella. Santahaminan varuskunnan portilla tulee esittää poliisin myöntämä kuvallinen henkilötodistus. Tilaisuuteen osallistuvia pyydetään ilmoittautumaan 2.3.2018 kello 16 mennessä osoitteessa: www.lyyti.in/Timonen_vaitostilaisuus

Timosen väitöskirjan tiivistelmäosan voi ladata Doria-julkaisuarkistosta. Väitöskirjan alkuperäisartikkelit eivät ole vapaasti verkossa. Ne ovat löydettävissä useimpien yliopistokirjastojen rajoitetusta tietokantavalikoimasta, kuten Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastosta. Myös painetun kokoversion voi lainata Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastosta.

Lisätietoa:

Jussi Timonen
jussi.timonen@mil.fi
0299 550 258