Skip to content

Yleisöluentosarjat tarjoavat kuulijoille sotahistorian eturivin asiantuntijoita

National Defence University
Julkaisuajankohta 11.9.2018 19.44
Tiedote

Maanpuolustuskorkeakoulu järjestää syksyllä 2018 Helsingin yliopiston juhlasalissa Puolustusvoimat 100 -vuotta juhlavuoden tapahtumiin liittyen yleisöluentosarjan, joka käsittelee Puolustusvoimien historiaa eri näkökulmista ja eri aikakausilta. Asiantuntijoiden luennot kattavat 100-vuotisen toiminnan kattavasti niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Luentosarjan nimenä on ”Vuosisata maanpuolustuksen ytimessä”.

Luentosarja tarkastelee neljää eri teemaa: "Raskaat sotavuodet", "Sotataitoa ja puolustussuunnitelmia", "Kenttäkokeita ja tutkimusta" sekä "Kansainvälisillä kentillä". Jokaiseen luentokertaan kuuluu kolme tieteenalojensa  huippuasiantuntijoiden pitämää luentoa, joiden tarkoituksena on kutsua maanpuolustuksesta kiinnostuneet syventämään  tietojaan Puolustusvoimien historiasta. Luentosarjan yleistajuiset aiheet ja esitelmät sopivat monelle ikäryhmälle riippumatta aikaisemmasta perehtyneisyydestä aiheisiin.

Luentosarja muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden kesällä 2018 julkaistun Suomen puolustusvoimat 100 vuotta -juhlateoksen kanssa nostaen teoksesta teemoja luentosarjaan ja tuoden esitelmöijiksi pääosin teokseen kirjoittaneita asiantuntijoita.

Luentosarjaa ja siihen liittyviä osakokonaisuuksia suunnitteleva ja valmisteleva Sotataidon laitoksen sotahistorian pääopettaja, everstiluutnantti Rauno Leppiviita kertoo, että luentosarjan tarkoituksena on luoda mahdollisimman monipuolinen kuva Suomen puolustusvoimien historiasta koko satavuotiselta taipaleelta, niin sodan, kuin rauhan aikana.

- Puhujat ja aiheet valittiin käytännössä niin, että tarkoitus oli hyödyntää mahdollisimman paljon kesällä 2018 julkaistua "Suomen Puolustusvoimat 100 vuotta"-kirjan kirjoittajien ammattitaitoa ja sitä kautta lisätä todellakin erinomaisen teoksen tunnettavuutta myös suuren yleisön joukossa. Tietysti haluttiin myös mahdollistaa kansalaisille kysymykset ja keskustelu Puolustusvoimien historian kannalta eräistä keskeisimmästä tapahtumista. Nämä luentoillat mahdollistavat kuulijoille tietyllä tavalla "pääsemisen syvälle" kirjassa esiin tuotuihin osakokonaisuuksiin ja aiheisiin. Läpikäytävät teemat on käytännössä pyritty rakentamaa niin, että ne kattaisivat mahdollisimman laajasti Puolustusvoimien koko toimintakentän. Useita aihealueita käsittelemällä kuulijat voivat myös valita heitä eniten kiinnostavimman aihealueen, Leppiviita sanoo.

Luentopäivinä myös Sotamuseon näyttelyt Suomenlinnassa ovat kaikille avoinna ja päivän aikana museossa järjestetään luentojen teemoihin sopivia esittelykierroksia.

Olen todella optimistinen luentopäivien kävijämäärien suhteen, sillä Puolustusvoimien juhlavuoden tilaisuudet ovat keränneet hyvin väkeä. Uskon ja toivon, että tupa saadaan täyteen jokaisena yleisöluentopäivänä. Harvoin sotahistorian harrastajat pääsevät nauttimaan Suomen sotahistorian eturivin asiantuntijoista ja kysyä mieltä askarruttavista aiheista, varsinkaan näin suuressa mittakaavassa, Leppiviita kertoo.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on avoinna osoitteessa https://www.lyyti.in/sotahistorialuennot.

´