Hoppa till innehåll

Finlands försvarsmakt inför en rättsövervakningskanal på prov

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 14.9.2020 8.00
Pressmeddelande

Försvarsmakten kommer att införa en elektronisk rapporteringskanal där anställda kan rapportera juridiska problem eller otillåtna metoder till Huvudstabens interna legalitetskontroll.

Den 15 september 2020 kommer pilotanvändningen av den rättsliga kontrollkanalen att inledas vid Huvudstaben, Gardesjägarregementet, Staben för Försvarsmaktens logistikverk, Lapplands flygflottilj och vid Kustbrigaden. De förvaltningsenheter som deltar i försöket har informerats om användningen av försöket separat. Efter sex månaders experiment avgörs om kanalen ska expandera i sin beprövade form till alla enheter och andra administrativa enheter.

Syftet med rättsövervakningskanalen är att förebygga, upptäcka oegentligheter och vid behov inleda korrigerande åtgärder. Det syftar också till att säkerställa lagenligheten för Försvarsmaktens verksamhet och utveckling. Genom rättsövervakningen upprätthålls även allmänhetens förtroende för lagenligheten i Försvarsmaktens verksamhet.

Syftet med att inrätta en rättsövervakningskanal är att ge personalen en enkel väg för att belysa potentiella legalitetsproblem i verksamheten eller olagliga metoder i ett tillräckligt tidigt skede i lägen där det annars kan vara svårt att ta upp frågan. Genom detta stöder legalitetskontrollkanalen det kontinuerliga byggandet av en kultur av strukturellt förtroende och hållbart gott styre inom Försvarsmakten.

Under utarbetandet av den rättsliga kontrollkanalen har farhågor från olika håll framförts om risken för felaktig användning av kanalen, för att göra oberättigad rapportering eller för mobbningsändamål. I Försvarsmaktens personalkultur har alla ett ansvar för en ärlig och öppen arbetskultur. Det finns ingen anledning att misstänka att Försvarsmaktens personal skulle vilja börja skada varandra med olämpliga anslag.  Införandet av kanalen kan inte heller lämnas ogjord på ett hållbart sätt med motiveringen att personalens förmåga att agera ansvarsfullt och ansvarsfullt inte är betrodd. Kanalens korrekta syfte betonas för personalen i den relevanta kommunikationen och vägledningen. Den part som handskas med meddelandena behåller ett utrymme för övervägande om och hur anmälan motiverar till behandling av frågan. Om anmälan ger anledning till ytterligare förtydliganden, kommer rättsskyddskraven i lagstiftningen dessutom att bidra till att säkerställa statusen för föremålet för anmälan.

År 2021 kommer Europeiska unionens lagstiftning att kräva att alla medlemsstater inrättar interna rapporteringskanaler för rapportering av olaglig verksamhet eller rättsmissbruk och för uppföljningen av dessa (Europaparlamentets och rådets direktiv om skydd av personer som rapporterar brott mot unionsrätten). Finland måste som  medlem i Europeiska unionen, införliva direktivet senast den 17 december 2021.
 

´