FI SV EN

Ubåten Vesikko tilldelades priset Experts' Choice Award 2016

Försvarshögskolan 28.9.2016 9.55 | Publicerad på svenska 4.10.2016 kl. 15.30
Pressmeddelande

Ubåten Vesikko har tilldelats priset Experts' Choice Award 2016. Priset delas ut på basen av recensioner i berömda resehandböcker och tidningar. Hundratals hotell, restauranger och turistmål runt om i världen deltar årligen i tävlingen.

Detta år delade man ut Experts' Choice pris till resmål som överträffat sina gelikar i 80 olika länder. Professionella recensioner har samlats in från mer än 70 olika källor.

Besök Vesikko

Vesikko har restaurerats under de senaste åren och ubåten kan besökas på sommaren och sensommaren på Sveaborg i Helsingfors. I samband med restaureringen skapades en ljudvärld för ubåten, där besökare hör motorljuden, manskapens kommandon och ljudet av en torpedattack.

Ubåt CV-707 byggdes i Åbo på beställning av tyskarna och den färdigställdes år 1933. Finska staten köpte ubåten år 1936, varefter den fick namnet Vesikko. Tillsammans med fyra andra finländska ubåtar deltog Vesikko i vinterkriget och fortsättningskriget. Vesikko var den enda av Finlands ubåtar som sänkte ett fartyg med torped. Efter krigen var Vesikko den enda som besparades från skrotning. Efter omfattande renovering öppnades den för allmänheten som utställningsobjekt på Sveaborg i juli 1973.

Vesikko har årligen 30,000 besökare och sammanlagt mer än en miljon har besökt den sedan öppningen. Vesikko stängde för i år den 2.10.2016 och öppnar igen på våren 2017.

Läs mer om TripExperts vinnare här.

Läs mer om ubåten Vesikko här.