Kadettikoulu järjestää Pohjoismaiset kadettipäivät

Maanpuolustuskorkeakoulu 21.5.2019 10.53
Tiedote

Pohjoismaiset kadettipäivät, Nordiska Kadetmöte (NOKA-päivät) järjestetään 23.−26. toukokuuta 2019 Maanpuolustuskorkeakoululla. NOKA-päivät on kadeteille mahdollisuus tutustua muiden pohjoismaisten kadettikoulujen opiskelijoihin ja kansainväliseen toimintaan seminaari- ja ryhmätyöskentelyn, urheilun sekä muun ohjelman parissa. NOKA-päivät järjestetään Suomessa joka neljäs vuosi Suomessa.

Kadettipäivillä urheillaan, tehdään seminaaritöitä ja luodaan sosiaalisia suhteita

Pohjoismaiset kadettipäivät on järjestetty vuodesta 1950 asti, jolloin mukana olivat Ruotsin ja Norjan kadettikoulut. Tanska liittyi mukaan vuonna 1952 ja Suomi vuonna 1962. Tapahtumaan osallistuu Suomen edustajien lisäksi 45 hengen delegaatiot Norjan, Ruotsin ja Tanskan kadettikouluista. Santahaminassa ollaan valmiita vastaanottamaan vieraat.

− Meillä on MPKK:lla loistavat puitteet järjestää tapahtuma tilojen ja urheilusuorituspaikkojen osalta, NOKA-päivien järjestelyistä vastaava Kadettikoulun apulaisjohtaja, majuri Jouni Kaunismäki, kertoo.

Kaunismäki selvittää, että alkujaan maidenvälisiin urheiluotteluihin painottuneiden NOKA-päivien ohjelmaan on viime vuosina lisätty myös seminaarityötä. Tänä vuonna seminaarin teemaksi on valittu hybrid warfare. Kaunismäki kertoo, että esimerkiksi hybridivaikuttaminen on jatkuvasti pinnalla Euroopassa ja aihe on ajankohtainen. Seminaaria alustamaan on kutsuttu Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll.

NOKA-päivät on monille kadeteille yksi ensimmäisistä mahdollisuuksista verkostoitua kansainvälisesti opintojen aikana

− NOKA-päivien avulla luodaan suhteita ja monien kadettien kohdalla ne ovat ensimmäisiä kansainvälisiä kontakteja opintoihin liittyen, Kaunismäki selventää.

Yhteistyöhön pohjoismaisten kadettikoulujen välillä ei kuulu yhteisiä opintoja, mutta suhteita ylläpidetään ja kehitetään NOKA-päivien lisäksi esimerkiksi vierailemalla toisten koulujen vuosipäivillä ja perinnepäivillä. Kaunismäki toteaa myös, että kansainvälinen toiminta on helppoa aloittaa Pohjoismaiden välillä. Kadetit pääsevät lisäksi luontevasti harjoittelemaan englanninkieltä ja kommunikaatiotaitojaan toimiessaan monesta kansallisuudesta koostuvissa ryhmissä. NOKA-päivät vahvistaa yhteistä kulttuuria ja samanhenkisyyttä kadettikoulujen välillä.

− Voisi sanoa, että NOKA-päivien tärkein tavoite on luoda mahdollisuus ja mielikuva kansainvälisestä toiminnasta kadeteille, Kaunismäki selvittää.

Tapahtumasta hyviä muistoja sekä kadettina että henkilökunnan edustajana

Kaunismäki kertoo, että hän on päässyt osallistumaan NOKA-päiville kahdesti kadettina ja useamman kerran työn puolesta. Tapahtuma on jäänyt hänelle mieleen positiivisena. Tunnelma ja henki NOKA-päivillä on ollut aina hyvä.

− Mieleenpainuvimpana itselleni on jäänyt kadettipäiviltä "maajoukkuehenki" ja tiukat kamppailut muiden maiden jalkapallojoukkueita vastaan. Norja ja Tanska olivat muistaakseni ylivoimaisia, mutta Ruotsin joukkueen voitimme aina, Kaunismäki muistelee.


”Vuosisata maanpuolustuksen ytimessä”- luentosarja käynnistyy

Maanpuolustuskorkeakoulu 10.9.2018 14.07
Tiedote

Maanpuolustuskorkeakoulu järjestää syksyllä 2018 Helsingin yliopiston juhlasalissa Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden tapahtumiin liittyen yleisöluentosarjan ”Vuosisata maanpuolustuksen ytimessä”, joka käsittelee Puolustusvoimien historiaan liittyviä aiheita eri näkökulmista ja eri aikakausilta. Ensimmäinen luento järjestetään torstaina 20.9.

Luentosarja tarkastelee neljää eri teemaa, jotka ovat "Raskaat sotavuodet", "Sotataitoa ja puolustussuunnitelmia", "Kenttäkokeita ja tutkimusta" sekä "Kansainvälisillä kentillä". Yleisöluentosarja muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden kesällä 2018 julkaistun Suomen Puolustusvoimat 100 vuotta -juhlateoksen kanssa nostaen teoksesta teemoja luentosarjaan ja tuoden esitelmöijiksi pääosin teokseen kirjoittaneita asiantuntijoita. Tilaisuuksissa on mahdollista ostaa myös Puolustusvoimat 100 - juhlateos.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen tapahtuu osoitteessa: lyyti.in/sotahistorialuennot.

Luentopäivinä on myös ilmainen sisäänpääsy Sotamuseon näyttelyihin Suomenlinnassa. Luentosarjaan liittyvät ilmaiset tunnin mittaiset opastukset järjestetään Suomenlinnan näyttelyissä luentopäivinä kello 15.00-16.00.

Luentosarjan ohjelma

  • 20.9.2018 kello 17.30-20.00: Raskaat sotavuodet

Vapaussota, vallakumous, sisällissota 1918 (VTT, prof. Martti Häikiö)

Raskaat numerot – sodissa 1939–1945 kuolleet (FT, dos. Ville Kivimäki)

Salpa-asema – Suomen viimeinen puolustuslinja (evl, ST, prof. Janne Mäkitalo)

  • 11.10.2018 kello 17.30-20.00: Sotataitoa ja puolustussuunnitelmia

Mitä oli suomalainen taktiikka ennen talvisotaa? (kenrm (evp.), FT, prof. Vesa Tynkkynen)

Talvisodan mottitaktiikka – suomalaisen sotataidon tavaramerkki (FT, dos. Pasi Tuunainen)

Uhkalähtöinen puolustussuunnittelu (ev, FT, dos. Petteri Jouko)

  • 8.11.2018 kello 17.30-20.00: Kenttäkokeita ja tutkimusta

Koeammunnoista hyökkäysvaunueste-kokeiluihin – talvi- ja jatkosotien kokeilutominta (FT, apulaisprofessori. Mikko Karjalainen)

Talvikokeiluja arktisissa olosuhteissa – Taistelukoulun kokeiluharjoitukset (ev (evp.) Hannu Liimatta)

Ilmavoimien kokeilu- ja kehittämisharjoituksia 1930-luvulta 2010-luvulle (kenrl. (evp.), FM Heikki Nikunen)

  • 13.12.2018 kello 17.30-20.00: Kansainvälisillä kentillä

Rauhanturvaamisesta kriisinhallintaan (ev (evp.) Kalle Liesinen)

NATOn kumppanista eurooppalaisen kriisinhallinnan kärjeksi 1995–2018 (kenrm (evp.) Juha Kilpiä)

Suomen Merivoimat kansainvälisillä vesillä (kom Mika Raunu)