Podcast Ukrainan sodasta

Maanpuolustuskorkeakoulun tuottamassa Sotataidon ytimessä -podcastissa on ammennettu seitsemän jakson verran keskustelua Ukrainan sodasta. Erikoisjaksoissa käsitellään niin informaatiovaikuttamista kuin sodankäynnin yksityistämistäkin Venäjän Ukrainaan keväällä 2022 aloittaman hyökkäyssodan kontekstissa.

Havainnot Ukrainassa toteutetusta sodankäynnistä ovat tuoneet arvokasta tutkimusdataa Maanpuolustuskorkeakoulun toimijoille ja sotatieteelliselle tutkimukselle. Tämän lisäksi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon osaaminen ja asiantuntijuus on ollut ensisijaisessa roolissa Ukrainan sodasta käydyssä media- ja kansalaiskeskustelussa.

Nyt on mahdollisuus uppoutua ajankohtaiseen keskusteluun sotatieteiden ja sotataidon huippuammattilaisten luotsaamana. Alla on listattuna kaikki tähän mennessä julkaistut jaksot ilmestymisjärjestyksessä

08.06.2022

11. Avaruusulottuvuus ja informaatiovaikuttaminen

Apulaissotilasprofessori Antti Paronen, sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen ja Sotatekniikan laitoksen tutkimusryhmän johtaja Mika Nieminen keskustelevat modernin informaatiovaikuttamisen ja avaruudessa tapahtuvan toiminnan vaikutuksista sodankäyntiin Ukrainan sodan kontekstissa.

12. Taistelutahto

Jaksossa kontra-amiraali (evp) Timo Junttila haastattelee sotilassosiologian dosenttia, eversti Mikael Saloa taistelutahdon ja maanpuolustustahdon eroista, ryhmäkiinteyden merkityksestä sekä maanpuolustus- ja taistelutahdon vaikutuksista Ukrainan sotaan.

13. Epätavanomaista sotataitoa Ukrainan sodassa

Podcast-sarja jatkuu syventymällä epätavanomaiseen ja epäsymmetriseen sodankäyntiin. Jaksossa keskustellaan Kremlin laaja-alaisesta vaikuttamisesta ja tiedonhallinnasta sekä odottamattomista piirteistä Venäjän sotatoimissa. Jaksossa vieraina everstiluutnantti Elias Oikarinen ja everstiluutnantti Pasi Autio. Moderaattorina sotilasprofessori Marko Palokangas

14. Yksityiset toimijat ja sodankäynnin yksityistäminen Ukrainan sodassa

Sotilasprofessori Marko Palokangas ja sotatieteiden tohtori, tutkija Markus Häyhtiö keskustelevat sodan yksityistämisestä ja yksityisten toimijoiden vaikutuksesta sotaan Ukrainassa.

15. Sodan usvaa ja sumua Ukrainassa

Preussilainen kenraali Carl von Clausewitz esitteli 1800-luvulla konseptin, jota hän kutsui sodan usvaksi. Tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa, apulaissotilasprofessori Antti Paronen ja sotilasprofessori Marko Palokangas keskustelevat sodan usvan luonteesta ja miten sen vaikutukset esiintyvät Ukrainan sodassa.

16.  Sotilasstrategia valtiollisen tavoitteen saavuttamiseksi

Valtiollisia tavoitteita, strategiaa ja sotilaallista voimankäyttöä. Eversti Petteri Kajanmaa, sotilasprofessori Marko Palokangas ja apulaissotilasprofessori Antti Paronen keskustelevat Ukrainan sotaan vaikuttaneista valtiollisista ja sotilashallinnollisista ratkaisuista.

17. Sotataitoa ja taidottomuutta maalla, merellä ja ilmassa

Ukrainassa käydään sotaa maalla, merellä ja ilmassa. Viimeisessä Ukrainan sotaa käsittelevässä podcast-jaksossa everstiluutnantti Jarmo Mattila, komentaja Iiro Penttilä, everstiluutnantti Inka Niskanen sekä sotilasprofessori Marko Palokangas keskustelevat asiantuntijoita kiehtoneista vastoinkäymisistä ja menestymisistä Ukrainan sodassa.