Hyppää sisältöön

Ukrainan sodan tilanne

Toistaiseksi viimeinen Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijoiden tuottama katsaus Ukrainan sodan tilanteesta on päivitetty tälle sivulle.

Vuosisuunnitelman mukaiseen harjoitustoimintaan osallistumisen ja henkilöstön työpanoksen priorisoinnin vuoksi joudumme keskeyttämään toistaiseksi Ukrainan sodan tilannekatsauksen tuottamisen.

25.3.2022
Sotatoimien pääsuunnat. Kuva: Pekka Toveri / Suomen sotilas

Venäjän asevoimat on jatkanut sotatoimia kaikilla operaatiosuunnilla. 

Ukraina on toteuttanut vastahyökkäyksiä Kiovan länsipuolella sekä etelässä Nikolajevin (Mykolaiv) alueella. Hyökkäykset sitovat Venäjän joukkoja ja heikentävät mahdollisuuksia jatko-operaatioihin Kiovan ja Odessan suuntiin. Harkovassa, Chernihivissä ja saarretussa Mariupolin kaupungissa taistelut jatkuvat. 

Venäjän asevoimat ovat siirtyneet Kiovan itäpuolella puolustukselliseen ryhmitykseen ja jatkavat joukkojen täydentämistä sekä huoltoyhteyksiensä suojaamista. Toimenpiteet viittaavat siihen, että Venäjän pohjoisen suunnan hyökkäykset ovat pysähdyksissä, kunnes sen joukot on täydennetty tai se on saavuttanut menestystä Mariupolin ja Donbassin suunnalla.

1. Kiovan operaatiosuunnalla Venäjän asevoimien liike on todennäköisesti pysähtynyt. Ukraina on toteuttanut vastahyökkäyksiä kaupungin länsipuolella uhaten Dnepr-joen länsipuolella hyökkäävien joukkojen huoltoyhteyksiä. Ukrainan joukot ovat mahdollisesti onnistuneet vastahyökkäyksillään työntämään vihollisen joukot Kiovan itäpuolella 35-55km päähän ja länsipuolella noin 15-20km etäisyyden päähän vallattuaan Makarivin kaupungin takaisin. Venäjän joukkojen kaivautumisesta ja puolustuksellisesta ryhmityksestä Kiovan länsipuolella on viitteitä. Venäjä pyrkinee pitämään saavuttamansa tasan, sitomaan Kiovan suuntaan Ukrainan joukkoja ja jatkamaan hyökkäystä vasta mahdollisen lisävoiman saamisen jälkeen. Ukrainan joukot pyrkivät mahdollisesti työntämään vihollisen joukkoja Hostomelin lentokentän suuntaan.

2. Harkovan operaatiosuunnalla ei ole toteutettu merkittäviä hyökkäysoperaatioita. Voimakas tykistötuli ja ilmaiskut kaupungin alueella ovat jatkuneet. Venäjän joukot todennäköisesti jatkavat joukkojen täydentämistä ja hyökkäysvalmisteluita. Tilanne Harkovan suunnalla säilynee ennallaan seuraavien vuorokausien ajan.

3. Donbassin operaatiosuunnalla venäläis- ja separatistijoukot ovat jatkaneet rajoitettuja hyökkäysoperaatioita, mutta niillä ei ole saavutettu ratkaisevaa menestystä. Taistelut ovat alkuviikosta keskittyneet Iziumin, Rubinetsin ja Popasnan alueelle. Venäläisten tavoitteena lienee saarrostusuhkan luominen tulitaukolinjalle ryhmittyneille ukrainalaisjoukoille ja myöhemmässä vaiheessa niiden lyöminen tai pakottaminen vetäytymään. 

4. Krimiltä itään edenneellä operaatiosuunnalla taistelut ovat jatkuneet. Mariupolin kaupunki on saarrettu, mutta puolustusta ei ole kyetty murtamaan. Mariupolin länsipuolla Berdyanskyn suunnalla suoritettu maihinnousu vähintään kahdella maihinnousualuksella. Berdyanskin (45km Mariupolista lounaaseen) sataman alueella on tuhottu venäläinen Alligator-luokan maihinnousualus, josta purettiin maihin purettiin panssaroituja ajoneuvoja maanantaina 21.3. Voimakkaiden räjähdysten jälkeen osa muista venäläistä maihinnousualuksista irtaantui laiturista. Venäjä vaikuttaa joutuvan myös Krimin suunnalla syvällä selustassa Ukrainan asevaikutuksen piirin, mikä edellyttää uhkan lyömistä tai joukkojen sitomista omasuojaan. Mariupolin valtaaminen avaisi maayhteyden Krimin ja Donbassin välille ja vapauttaisi joukkoja hyökkäyksen jatkamiseen pohjoiseen Zaporižžaan tai Donetskin rintaman selustaan. Mariupolin taistelun jatkuminen sitoo hyökkääjän voimia ja antaa ukrainalaisille lisäaikaa ukrainalaisille puolustuksen uudelleenjärjestämiseen, täydennyksiin ja vastahyökkäyksiin toisaalla.  

5. Venäjän hyökkäys Krimiltä kohti Odessaa ei ole edennyt yli kahteen viikkoon. Odessan suuntaan on käytetty satunnaisesti tulta mereltä käsin. Ukraina on toteuttanut vastahyökkäyksiä myös Nikolajevin (Mykolaiv) suunnalla. Taistelujen kulku on vielä epäselvä, mutta hyökkäykset sitovat Venäjän joukkoja ja heikentävät jatko-operaatioiden mahdollisuuksia. Odessan edustalla on Venäjän laivasto-osasto, joka on käyttänyt tulta maakohteisiin. Maihinnousu Odessaan on epätodennäköinen niin pitkään, kun maahyökkäys ei etene. Ukrainan joukot pyrkivät mahdollisesti hyödyntämään vastahyökkäyksien saavuttamaa menestystä Hersonin suuntaan. Venäjän joukkojen kaivautumisesta ja puolustuksellisesta ryhmityksestä Hersonin alueella on viitteitä.

Venäjän ilmavoimat eivät ole saavuttaneet ilmaherruutta Ukrainassa. Ilmatoiminta on viikon aikana kiihtynyt, lentotehtävien ollessa pääosin ilmasta-maahan iskuja. Pääosa Venäjän lentotoiminnasta on toteutettu tappioiden välttämiseksi omasta ja Valko-Venäjän ilmatilasta käsin kaukotoimintailmavoimien pommikoneilla. Kaukovaikuttamista on toteutettu myös merivoimien aluksilla sekä maavoimien tykistöohjusyksiköillä aina Ukrainan länsiosiin saakka. 

Seuraavien vuorokausien aikana taistelut todennäköisesti jatkuvat ainakin Kiovan länsi- ja itäpuolella, Mariupolissa, Mykolaivissa, Harkovassa ja Donbassin alueilla. Venäjä todennäköisesti jatkaa paikallisia hyökkäyksiä sekä tulenkäyttöä myös muilla suunnilla puolustajan kuluttamiseksi. Humanitaaristen käytävien sulkemisesta ei ole viitteitä. On epätodennäköistä, että Venäjä kykenisi merkittäviin maa-alueiden valtaamiseen ilman täydennysjoukkoja ja taistelujärjestyksen uudelleenmuodostamista. Toistaiseksi ei ole tietoja laajojen operaatioiden vaatimien lisäjoukkojen saapumisesta. Ukrainan asevoimat todennäköisesti kykenevät jatkamaan puolustustaistelua ja saavuttamaan vastahyökkäyksillä paikallista menestystä.