Privat donation stärker drönarforskningen vid Försvarshögskolan
Försvarshögskolan har fått en betydande privat donation som avsevärt stärker den krigsvetenskapliga forskningen som bedrivs vid högskolan. Med hjälp av donationen på 184 800 euro anställs en forskare som koncentrerar sig på drönarteknologi vid institutionen för militärteknik för en tvåårsperiod. Donatorn vill förbli anonym.
Donatorn och rektorn för Försvarshögskolan, generalmajor Mika Kalliomaa, undertecknade donationsbrevet på Sandhamn den 7 augusti.
Den blivande forskarens arbete kommer att koncentrera sig på den teknologiska disruption som drönare orsakar på slagfältet, något som kriget i Ukraina gett försmak om.
”Vårt mål är att vara med i innovationsutvecklingen inom drönarforskningen”, berättar ingenjörsöverstelöjtnant Mika Nieminen vid institutionen för militärteknik. ”Framförallt vill vi forska i drönarrelaterade teknologiska innovationer, samt själva skapa innovationer i samarbete med olika aktörer. Innovationer kompletterar traditionella sätt att påverka, och hjälper således anpassningen till förändringar på slagfältet”.
Forskaren som ska anställas kommer att arbeta i en forskningsgrupp som leds av biträdande professor i tillämpad teknologi, Marko Höyhtyä, som började sitt arbete på försommaren. Rekryteringen ska ske tidigt på hösten. Förutom forskningen deltar forskaren också i undervisningsarbete.
”För våra studenter öppnas en väg till innovationer inom drönarforskningen i och med examensarbeten och undervisning om ämnet. Med andra ord har donationen en betydande försvarsmässig verkan”, beskriver Nieminen.
”Vårt syfte är att skapa utsikter om förändringsfaktorer på framtida slagfält utifrån aktuella erfarenheter. På så sätt skapar vi ny kunskap och konkretiserar de disruptiva faktorerna för framtida beslutsfattare”.