Studier
Försvarshögskolan ordnar årligen examensundervisning på universitetsnivå för cirka 900 personer och fortbildning för cirka 1000 personer.
Militärvetenskaperna är en omfattande och mångsidig helhet, som binder samman krig, kriser och de hot mot säkerheten som förknippas med dem samt strävandena att förebygga sådana. De huvudämnen som ingår i grundexamina är ledarskap, militärpedagogik, krigskonst och militärteknik. Styrkan i undervisningen vid vårt universitet ligger i kombinationen av teori och praktik. Vår undervisning bygger på forskning, är av hög klass och utgår från arbetslivet.
De officerare som utexamineras från högskolan placerar sig i uppgifter vid försvarsmakten och gränsbevakningsväsendet.
Tilläggsinformation om studierna finns i Urvalsguide 2025.
Så söker du in
För studier till kandidat i militärvetenskaper söks i Försvarshögskolans huvudansökan som utgör vårens andra riksomfattande gemensamma ansökan.
Ytterligare information om ansökan och urvalskriterierna finns på länkarna nedan:
Om du avlagt minst lägre högskoleexamen inom ett annat område kan du söka in för att avlägga magisterexamen i militärvetenskaper på utbildningsprogrammet för myndighetssamarbete. Examen leder inte till tjänst vid Försvarsmakten eller Gränsbevakningsväsendet. Studierna sker på heltid under dagtid och tar två år.
Ytterligare information om ansökan och urvalskriterierna finns på länkarna nedan:
Ansökan för att avlägga studier för doktorsexamen i militärvetenskaper sker fortlöpande. Innan sökanden lämnar in sin ansökan bör hen kontakta den professor vid Försvarshögskolan till vars vetenskapsområde det tänkta forskningstemat hör. Ett förordande av en professor är en förutsättning för att godkännas som examensstuderande.
En sökande som har avlagt lämplig högre högskoleexamen kan godkännas som studerande för att avlägga doktorsexamen i militärvetenskaper. Som studerande kan sådana doktorander godkännas som i sin avhandling har forskningsteman som bidrar till militärvetenskaperna och är nyttiga med tanke på totalförsvaret, och där Försvarshögskolan har förutsättningar att ge handledning.
Försvarshögskolan förutsätter att en person som godkänns som forskarstuderande har uppnått minst följande bedömningsnivå för examensarbetet (pro gradu, avhandling i samband med officersexamen, diplomarbete) i och med tidigare högskoleexamen:
• minst cum laude approbatur (enligt bedömningsskalan approbatur-laudatur)
• minst 2 (på den numeriska skalan 1-3)
• minst 3 (på den numeriska skalan 1-5)
Om någon annan skala använts vid bedömningen ska den erhållna bedömningen minst uppnå en jämförbar nivå. Från denna generella regel kan avvikas på förslag av professorn inom ifrågavarande vetenskapsområde.
Ansökningsblanketten med bilagor riktas till Försvarshögskolans rektor och sänds till registratorskontoret vid Försvarshögskolan på adressen:
Försvarshögskolan
Registratorskontoret
PB 7
00861 Helsingfors
Beslut om godkännande som forskarstuderande fattas av Försvarshögskolans rektor på framställan av forskningsrådet. Utländska studerande som ansöker om att bli forskarstuderande godkänns av personalchefen vid Huvudstaben på framställan av Försvarshögskolans rektor. Beslut om godkännande som examensstuderande för doktorsexamen i militärvetenskaper eller negativt beslut tillställs sökanden per brev.
Ytterligare information finns på länkarna nedan:
Urvalsguide för militärvetenskapliga påbyggnadsexamina 2021
Ansökningsblankett
Dokumenten som ska bifogas till ansökningsblanketten finns i denna fil.
Samtycke till genomförande av säkerhetsutredning
Försvarshögskolan är med i det nationella avtalet om flexibel studierätt (JOO). Avtalet gör det möjligt för examensstuderande att inkludera studier som avlagts vid andra finländska universitet i sin examen.
Till studier som genomförs vid Försvarshögskolan kan man söka genom att skicka in en ansökan som förordas av hemuniversitetet och en blankett för säkerhetsutredning med bilagor (CV) till Avdelningen för studieärenden antingen i pappersform på adressen:
Försvarshögskolan / Avdelningen för studieärenden
PB 7
00861 HELSINGFORS
(Anteckna JOO-ansökan på kuvertet)
ELLER
per e-post på adressen: [email protected]
(Skriv in JOO-ANSÖKAN som ärende)
Inkomna JOO-ansökningar behandlas som en helhet då ansökningstiden gått ut. Handläggning av ansökan förutsätter att Avdelningen för studieärenden har fått beslut i sökandes ansökan om säkerhetsutredning.
Tilläggsuppgifter:
Eini Annala
tel. 0299 530 121
[email protected]
Försvarshögskolan erbjuder också kompletterande utbildning som tillgodoser behov hos Försvarsmakten, Gränsbevakningsväsendet och försvarsministeriet samt hos olika intressentgrupper. Utbildningsutbudet finns på utbildningssektorns meny på Torni-portalen. Där hittar du också kursspecifik information, närmare anvisningar för ansökan samt ansökningsblankett.
Till den kompletterande utbildningen söker man i regel två gånger om året senast 1.4. och 1.10. Till en del kurser söker man enligt kursspecifika anvisningar.
Kursen Perustietoa puolustusvoimista är en studiekurs som är öppen för alla och som finns på PVMoodle.
Mer information:
[email protected]
Ämnesinstitutionerna
Vid Försvarshögskolan finns tre ämnesinstitutioner: Institutionen för ledarskap och militärpedagogik, Institutionen för krigskonst samt Institutionen för militärteknik. Försvarsmaktens språkcenter likställs också med dessa. Ämnesinstitutionerna ansvarar för att genomföra undervisningen i enlighet med läroplanerna.
Välbefinnande och säkerhet hos studerande
Välbefinnande hos studerande understöds på många olika sätt vid Försvarshögskolan. Att utveckla och stödja den fysiska funktionsförmågan är av särskilt stor betydelse vilket också har en central roll under officerarens hela karriär. Fältprosten vid Försvarshögskolan och Sandhamns hälsostation stödjer också välbefinnandet.
Motion
Studerande som avlägger studier som leder till officerstjänst samt studerande i fortbildning har tillgång till mångsidiga idrottsanläggningar både inom- och utomhus på Sandhamn. Bland annat finns de hör idrotts-platserna
• Två inomhusgym samt ett friluftsgym
• Sal för kampsport
• Simhall
• Klättervägg
• Idrottssal (inkl. många olika spelredskap)
• Idrottsplan
• Padelplan
• Orienteringsbana
• Frisbeegolfbana
Gruppen för fysisk fostran lånar ut flera olika motionsredskap såsom cyklar, frisbeediskar, kanoter och SUP-brädor.
Socialt och psykiskt välbefinnande
Fältprosten stödjer studerande särskilt när det gäller socialt och psykiskt välbefinnande. Fältprostens kontor ligger i Försvarshögskolans huvudbyggnad.
Hälsa
Sandhamns hälsostation betjänar också examensstuderande vid Försvarshögskolan (exkl. studerande för doktorsexamen i militärvetenskaper som inte är anställda i tjänsteförhållande vid Försvarshögskolan). En särskild handlingsplan för hälsovården beskriver närmare verksamhetsformerna inom studenthälsovår-den.
Sandhamn utgör ett militärt objekt vilket innebär att man ska vara beredd på att styrka sin identitet under vistelse på området och rätten att röra sig i området och utrymmen. Tillträde och vistelse på militärön Sandhamn är alltså tillståndsbelagt.
Målet med Försvarsmaktens säkerhetsverksamhet är att trygga verksamheten, personalen, materialet, miljön och ryktet. Tyngdpunkten i genomförandet av säkerhetsverksamheten ligger på den förebyg-gande verksamheten. Med den förebyggande verksamheten kan man iaktta, identifiera och avvärja olagliga handlingar som riktar sig mot Försvarsmakten samt minska sannolikheten och konsekvenserna av olyckor, skador och olyckshändelser.
Säkerhetsverksamheten begränsar vistelse, telefonanvändning och fotografering på militära objekt. Uti-från användningsändamålet har säkerhetszoner fastställts för Försvarsmaktens områden och specifika objekt.
Säkerhetszonen utgör grund för säkerhetsarrangemangen i ett utrymme och för personalens rätt till till-träde. En generell förutsättning för tillträde till ett militärområde är att besöket gäller en tjänste-, arbets- eller tjänstgöringsuppgift vid Försvarshögskolan, ett uppdrag vid Försvarsmakten eller någon annan ur Försvarsmaktens perspektiv saklig grund. Sådana är till exempel inbjudan, boende på området eller nöd-vändigt besök hos en person.
Med utrymmessäkerhet avses alla de arrangemang som säkerställer att utrymmet endast kontrolleras och används av därtill berättigade personer. Utrymmessäkerheten omfattar förutom strukturell säkerhet och passerkontroll också övervakning som säkerhetspersonalen utför.
Nedan finns några anvisningar och god praxis gällande säkerheten.
• Iaktta alltid order och anvisningar av vaktpost eller person i väktartuppgifter.
• Rör dig endast på tillåtet område på Sandhamn. Rör dig inte på skjutbanor eller i närheten av dem annat än som en del av en skjutande grupp eller med erhållet tillstånd att skjuta. Rör dig aldrig i ett stridsskjut-ningsområde annat än som en del av en skjutande grupp och korsa inte de rödgula varningsbommarna på farozoner. Rätta dig också i övrigt efter permanenta och tillfälliga varningsskyltar och bommar.
• Var också aktsam när du rör dig i terrängen. Soldaterna övar i praktiken överallt på Sandhamn. Sök dig inte till närheten av en övningstrupp. Truppen kan använda övningsammunition, explosiva ämnen, rök och tårgas.
• På vägnätet och terrängen i Sandhamn kör militärfordon, till och med stora manskapstransportvagnar. Sikten från vagnarna är begränsad. På Sandhamn finns också en bilskola och en del av fordonsförarna håller fortfarande på att öva upp sig för sin uppgift. Var också försiktig när du rör dig på vägarna.
• Övningstrupperna informerar om verksamheter som orsakar fara på öns anslagstavla. Håll dig medveten om det som pågår på ön och kom ihåg att man inte meddelar om alla vanliga utbildningar.
Karta över Försvarshögskolan
Bifogade karta återger militärområdet på Sandhamn med campusbyggnaderna, närmsta busshållplats och parkeringar.
FI-SV
Auditorio = Auditorium
Auditoriotalo = Auditoriehuset
Hevostallintie = Stallvägen
Jatkotutkinto-osasto = Avdelningen för påbyggnadsexamina
Johtamisen laitos = Institutionen för ledarskap
Johto = Ledningen
Juhlasalirakennus = Festsalsbyggnaden
Kadettikoulu = Kadettskolan
Kadettikouluntie = Kadettskolevägen
Kadettitalo = Kadetthuset
Kansainvälinen keskus = Internationella centret
Kapteenitalo = Kaptenshuset
Kirjaamo = Registratorskontoret
Kirjasto = Bibliotek
Leijonatalo = Lejonhuset
Palveluyksikkö = Tjänsteenheten
Pääauditorio ja luokkahuoneita = Huvudauditorium och klassrum
Päärakennus = Huvudbyggnaden
Ravintola = Restaurang
Ritaritalo = Riddarhuset
Rykmentintie = Regementsvägen
Santahaminatalo = Sandhamnshuset
Sunnitteluyksikkö = Planeringsenheten
Santahaminantie = Sandhamnsvägen
Siltavartio = Brovakten
Sotataidon laitos = Institutionen för krigskonst
Sotatekniikan laitos = Institutionen för militärteknik
Urheilukenttä = Idrottsplan
Yrjö Maunu = Georg Magnus
Examerna
Det grundläggande syftet med kandidatexamen i militärvetenskaper är att producera högskoleutbildade officerare för Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet i enlighet med deras huvuduppgifter och
som har förmåga att mångsidigt kombinera teori och praktik.
Utexaminerade kandidater i militärvetenskaper har färdigheter för vetenskapligt tänkande och magister-studier i militärvetenskaper. Utbildningen producerar en yrkesmässigt kompetent och dynamisk offi-cerskår, som har den specialkompetens som behövs i uppgifter vid försvarsgrenarna och inom ansvars-områdena. Kunskaper, färdigheter och attityder utvecklas långsiktigt under hela studiegången och i alla studiefaser.
Kunskapsområdena inom studierna är:
• Ledarskap: ”Vilja och förmåga att ta ansvar”
• Krigskonst: ”Vilja och förmåga att vinna en strid”
• Funktionsförmåga: ”Vilja och förmåga att utvecklas”
• Utbildning: ”Vilja och förmåga att lära sig och undervisa”
• Forskaridentitet: ””Vilja och förmåga att förstå”
Studerande som avlägger kandidatexamen i militärvetenskaper tjänstgör med kadetts militärgrad. En kandidat i militärvetenskaper som utexamineras för tjänstgöring inom Försvarsmakten utnämns till tids-bunden yngre officerstjänst och befordras till löjtnant.
Examensstruktur
Kandidatexamen i militärvetenskaper (lägre högskoleexamen) omfattar 180 studiepoäng. Därtill avlägger studerande militärrykesstudier som krävs för officerstjänst som omfattar 30 studiepoäng. Alla studier (210 sp) avläggs inom tre år.
Studierna fördelar sig på tre helheter:
• Gemensamma examensstudier (80 op)
De examensgemensamma studierna utgörs av studier för alla studerande som skapar en gemensam kompetensgrund för officerare. För genomförandet av de gemensamma studierna ansvarar Försvarshög-skolan.
• Studier enligt utbildningsprogram (minst 40 sp)
Studierna enligt utbildningsprogram svarar särskilt på kunskapsbehoven hos försvarsgrenarna. Studierna enligt utbildningsprogram varierar i omfattning efter utbildningsprogram och för genomförandet ansvarar förutom Försvarshögskolan även Markstridsskolan, Sjökrigsskolan och Luftkrigsskolan.
• Studier enligt studieinriktning (högst 90 sp)
Studierna enligt studieinriktning svarar särskilt på kunskapsbehoven hos vapenslagen. Studierna enligt studieinriktning varierar enligt studieinriktning och för genomförandet av studierna svarar försvarsgrens-, vapenslags- och ansvarsområdesskolorna (inklusive Logistikskolan vid Försvarsmaktens logistikverk och Gränsbevakningsväsendets Gräns- och sjöbevakningsskola).
Läs mer i studieguiden
Utbildningsprogram och studieinriktningar
I kandidatstudierna i militärvetenskaper finns fyra utbildningsprogram med tillsammans 19 studieinrikt-ningar.
Arméns utbildningsprogram:
• Jägar- och pansarvärnsinriktningen
• Granatkastarinriktningen
• Pansarinriktningen
• Spaningsinriktningen
• Inriktningen för elektronisk krigföring
• Fältartilleriinriktningen
• Luftvärnsinriktningen
• Pionjärinriktningen
• Arméns ledningssysteminriktning
• Logistikinriktningen
• Gränsbevakningsinriktningen
Marinens utbildningsprogram:
• Sjöfartsinriktningen
• Kustförbandsinriktningen
• Sjöbevakningsinriktningen (differentieras från sjöfartsinriktningen)
Flygvapnets utbildningsprogram:
• Flygtekniska inriktningen
• Flygvapnets ledningssysteminriktning
• Flygvapnets ledningscentralinriktning
Utbildningsprogrammet för flygofficerare
• Flygvapnets studieinriktning för piloter
• Arméns helikopterpilotinriktning
Det grundläggande syftet med magisterexamen i militärvetenskaper är att utbilda officerare för För-svarsmakten och Gränsbevakningsväsendet som har de kunskaper och färdigheter som behövs i uppgif-ter på mellanledningsnivå. Det gemensamma målet för MIM-examen och de militäryrkesstudier som av-läggs jämsides med den är att skapa förutsättningar för studeranden att verka i kommendör- och befäls-uppgifter under undantagsförhållanden och i chef- och befälsuppgifter vid grundenhet under normala förhållanden i internationella uppgifter.
Examensstruktur
Magisterexamen i militärvetenskaper (MIM) är en högre militärvetenskaplig högskoleexamen som omfattar 120 studiepoäng. Förutom examensstudierna avläggs också militäryrkesstudier som omfattar tillsam-mans 13 sp (exkl. Utbildningsprogrammet för myndighetssamarbete). Examen baserar sig på utbildnings-program och inbegriper Arméns, Marinens, Flygvapnets, Gränsbevakningsväsendet, flygofficerarnas utbildningsprogram (SMOHJ) samt Utbildningsprogrammet för myndighetssamarbete (SMVIR).
På utbildningsprogrammet för officerare avläggs studierna på två år efter kandidatexamen i militärveten-skaper och efter en fem år lång arbetslivsperiod. På utbildningsprogrammet för flygofficerare inleds stu-dierna direkt efter utexaminering som kandidat och de avläggs under sju år vid sidan om flygtjänsten. Examen avläggs med en tidtabell som fastställts av Huvudstaben och Gränsbevakningsväsendet.
De militärvetenskapliga studierna i magisterexamen i militärvetenskaper består av gemensamma studier i magisterprogrammet och fördjupade studier.
• Med de gemensamma studierna tillägnar sig den studerande den centrala militärvetenskapliga kunskapsgrunden. De valfria studenterna som ökar expertfärdigheterna riktar den studerande enligt sina egna behov, intressen eller betoningar. Språk- och kommunikationsstudier utgör en del av de allmänna studierna och målet är att stärka det språkliga kunnandet hos studerande. Som en del av studierna i främmande språk avlägger huvuddelen av studerandena språkexamen STANAG 6001 i engelska.
• De fördjupade studierna utgörs av militärvetenskapliga studier med vilka den studerande omfat-tar det mest centrala kunnandet inom utbildningsprogrammet. Studierna är obligatoriska för alla och de differentieras enligt utbildningsprogram. Avhandling pro gradu och forskningsmetodstudi-erna ingår i de fördjupade studierna. Forskningsstudierna differentieras över ämnesinstitutioner-na enligt forskningsområdet och ämnet för pro gradu-avhandlingen bestämmer den handledande ämnesinstitutionen. I de fördjupade studierna på utbildningsprogrammet för myndighetssamar-bete (SMVIR) ingår också praktik som fördjupar sakkunskapen.
Läs mer i studieguiden
Läroplanen för magisterexamen i militärvetenskaper uppdateras som bäst och den nya läroplanen trä-der i kraft 1.8.2025.
____
Även en civil studerande utanför Försvarsmakten kan godkännas för att avlägga studier för magisterexamen i militärvetenskaper. Personer som avlagt en lämplig yrkeshögskoleexamen eller lägre högskoleexamen kan söka sig till studierna på utbildningsprogrammet för myndighetssamarbete.
Utbildningsprogrammets syfte är att generera militärvetenskaplig förståelse samt främja den övergripande säkerheten och samarbetet inom detta område. Målet är att utbilda sakkunniga inom nationell säkerhet för behov inom den övergripande säkerheten och myndighetssamarbetet. Utöver examen avläggs inte militäryrkesstudier och examen leder inte till officerstjänst eller tjänst vid Försvarsmakten. Examen avläggs på två år.
Om den studerande som antagits för att avlägga magisterexamen i militärvetenskaper har avlagt en lägre högskoleexamen någon annanstans än vid Försvarshögskolan kan hen förutsättas avlägga kompletterande studier för att uppnå de färdigheter som utbildningen kräver. (Lag om Försvarshögskolan 30.12.2008/1121 15 §). De kompletterande studierna avläggs under det orienterande året som är året som föregår den egentliga studietiden.
Studierna bedrivs i huvudsak på heltid så att studier vid sidan om arbete i regel inte är möjligt. I studie-guiden framgår mer precist vilka studier som avläggs under respektive veckor. Vid behov kan du fråga närmare om tidtabellen för avläggande av studierna.
Utgångspunkten för en doktorsexamen i militärvetenskaper är att bedriva forskning och vetenskap och generera ny forskningsbaserad kunskap till stöd för undervisning och beslutsfattande och för utveckling av militärvetenskaperna.
Doktorsexamen i militärvetenskaper riktas i första hand till personer som avlagt magisterexamen i mili-tärvetenskaper eller generalstabsofficersexamen. Av särskilda skäl kan en person med lämplig högre hög-skoleexamen som avlagts vid Försvarshögskolan eller någon annan högskola godkännas som examens-studerande.
Doktorsexamen i militärvetenskaper kan avläggas inom följande discipliner:
• ledarskap
• operaationsteknik och taktik
• krigshistoria
• militärpedagogik
• militärsociologi
• militärteknik
• krigsekonomi
• strategi
Examen kan också av välgrundad anledning avläggas inom någon annan disciplin som särskilt fastställs.
Examensstruktur
Doktorsexamen i militärvetenskaper är en militärvetenskaplig påbyggnadsexamen. Doktorsexamen i mili-tärvetenskaper omfattar 50 sp.
Examen utgörs av tre delhelheter:
• Gemensamma studier (minst 10 sp)
• Studier inom den egna disciplinen (minst 40 sp)
• Doktorsavhandling
Ifall den studerandes tidigare examen är avlagd inom ett annat än ett militärvetenskapligt område kan en antagen studerande beordras avlägga kompletterande studier (s.k. brostudier) som omfattar högst 15 studiepoäng. De kompletterande studierna ingår inte i doktorsexamen i militärvetenskaper.
Studerande som inlett sina studier innan den i juni 2019 införda läroplanen som omfattar 50 studiepoäng kan om de så önskar avlägga sina studier för doktorsexamen i militärvetenskaper i enlighet med läropla-nen på 70 studiepoäng som godkändes i december 2015 fram till slutet av 2023.
Kandidatexamen i militärvetenskaper är en lägre högskoleexamen (EQF 6), magisterexamen i militärvetenskaper en högre högskoleexamen (EQF 7) och doktorsexamen i militärvetenskaper en påbyggnadsex-amen (EQF 8). Generalstabsofficersexamen (inleddes 1994) är också en påbyggnadsexamen (EQF 8).
Utbildningssystemet för officerare har förändrats många gånger under årens lopp jämsides med det nationella utbildningssystemet. Jämförbarheten med tidigare avlagda officersexaminen kan ge upphov till frågor. Nedan beskrivs de centralaste uppgifterna som gäller jämförbarheten.
Grundexamina:
• Officersexamina som avlagts före år 1995 (77KADK/60MEK och tidigare) är av olika slag och olika omfattning. Dessa examina utgör dåtida lägre högskoleexamina. Då de avlades innebar en kandidatexamen generellt en högre högskoleexamen och längden, det aka-demiska inslaget eller omfattningen av avhandlingen i officersutbildningen motsvarade inte en sådan examen.
Förordning om högskolornas examenssystem 203/1994 (Denna förordning trädde i kraft 1.4.1994)
• Från och med år 1991 (KADK78/MEK61) förlängdes kursen att omfatta fyra år och fick samtidigt högre högskolenivå. Den första kursen med denna form utexaminerades år 1995.
• Förordning om ändring av förordningen om militära undervisningsanstalter och examina som avlägges vid dem (908/1991)
• Förordning om Försvarshögskolan (668/1992)
• Från och med 2001 KADK88/MEK71 förändrades officerarnas grundutbildning igen. Denna gång delades utbildningen in i tre faser. Först avlades grundstudierna under ett år varefter en del övergick till truppförbandstjänst som fänrikar (s.k. visstidsanställda reservofficerare MARUT). En del fortsatte sina studier i 1,5 år och utexaminerades som löjtnanter med avlagd kandidatexamen i militärvetenskaper (MIK). Den återstående delen av kursen fortsatte ytterligare i 1,5 år med sina studier och utexaminerades som premiärlöjtnanter till magister i militärvetenskaper. För de sistnämnda var studietiden alltså fyra år.
• Förordning om Försvarshögskolan (668/1992)
• Statsrådets förordning om ändring av förordningen om försvarshögskolan (612/2001 12§)
• Från och med år 2006 (KADK93/MEK76) har officersutbildningen utgjorts av den nuva-rande examensformen med två cykler (i enlighet med den s.k. Bologna-modellen). I det här systemet avläggs först kandidatexamen i militärvetenskaper (lägre högskoleexamen) och i ett senare skede magisterexamen i militärvetenskaper (högre högskoleexamen).
• Förordning om Försvarshögskolan (668/1992)
• Statsrådets förordning om ändring av förordningen om försvarshögskolan (735/2006)
Från och med år 2009:
• Lag om Försvarshögskolan (1121/2008)
• Statsrådets förordning om Försvarshögskolan (1124/2008)
Påbyggnadsexamina:
• Påbyggnadsexaminen vid Försvarshögskolan är generalstabsofficersexamen och dok-torsexamen i militärvetenskaper.
• Förordning om Försvarshögskolan (668/1992)
• Statsrådets förordning om ändring av förordningen om försvarshögskolan (612/2001)
• Lag om Försvarshögskolan (1121/2008)
• Generalstabsofficersexamina som avlagts enligt tidigare gällande bestämmelser motsva-rar minst högre högskoleexamennivå.
• Förordning om ändring av förordningen om militära undervisningsanstalter och examina som avlägges vid dem (1320/1989)
• Förordning om Försvarshögskolan (668/1992)
• Förordning om högskolornas examenssystem (203/1994)
• Förordning om högskolornas examenssystem (464/1998)
Generalstabsofficersexamen är en påbyggnadsexamen för officerare. Grundsyftet med examen är att utbilda generalstabsofficerare för Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet som har de erforderliga kunskaperna och färdigheterna samt de forskarfärdigheter som behövs för de högsta officersuppgifterna under normala förhållanden och undantagsförhållanden.
Generalstabsofficersexamen är riktad till dem som avlagt magisterexamen i militärvetenskaper. Av särskilda skäl kan en sökande som har avlagt någon annan högre högskoleexamen, och som i övrigt konsta-teras ha tillräckliga kunskaper och färdigheter för studierna godkännas för att avlägga examen.
Studierna för generalstabsofficersexamen avläggs på generalstabsofficerskursen, som pågår i cirka två år. Studierna genomförs som gemensamma studier för alla och som linjevis differentierade studier (armé-, marin- och luftstridslinjen samt gränsbevakningslinjen).
Examensstruktur
Generalstabsofficersexamen omfattar minst 140 sp. Examensstrukturen som kunskapshelheter är följande:
• Allmänna studier 5 sp
• Strategisk säkerhetsmiljö 25 sp
• Ledarskap och kommendörskap 31 sp
• Operationsteknik 60 sp
• Tillämpning av vetenskaplig praxis 35 sp
Läs mer i studieguiden
Att utveckla sitt kunnande är nödvändigt för att man ska kunna utveckla sina kunskaper och arbetslivsfär-digheter. Kunskapsutvecklingen innebär i praktiken ofta fortbildning. Med hjälp av utbildningen upprätt-håller du din sakkunskap och kan gå framåt i din karriär, du behåller motivationen och får omväxling i arbetsvardagen.
Försvarshögskolan ordnar fortbildning i samarbete med Huvudstaben och de andra militära läroinrätt-ningarna. Vårt specialområde är fortbildning på universitetsnivå där också tjänstekarriärskurser för offi-cerare ingår. Vi producerar också många nätkurser för självstudier. I vår utbildning kan personal vid För-svarsmakten, Gränsbevakningsväsendet och Försvarsministeriet samt representanter för olika intressent-grupper delta.
Vårt utbud av fortbildning finns i Försvarsmaktens fortbildningskalender som årligen publiceras på För-svarsmaktens intranät, Torni-portalen.
Försvarsmakten är med i ett avtal om riksomfattande flexibel studierätt (JOO) som ger studerande som studerar för grund- eller påbyggnadsexamen möjlighet att inkludera studier vid andra finländska universi-tet i sin examen.
Flexibel studierätt gäller examensstuderande vid universitet som har gjort närvaroanmälan vid sitt hemuniversitet. Enligt avtalet kan de studier som avläggs vara enskilda studieperioder eller biämneshel-heter.
Rätten att avlägga studier som inkluderas i examen vid ett annat finländskt universitet beviljas för viss tid. Studierätten börjar då det universitet där man vill avlägga studier har beviljat studierätt till JOO-studier som det egna universitetet förordat. Studierätt beviljas för ett läsår åt gången.
Den flexibla studierätten vid Försvarshögskolan upphör automatiskt om studeranden blir färdig med sin examen vid sitt hemuniversitet eller om studeranden inte blivit färdig med sina studier inom utsatt tid.
Utbudet av JOO-studier för läsåret 2025 finns här.