Hoppa till innehåll

Utbildningen för generalstabsofficerare som snart förnyas har redan en 100-årig historia – den långa utbildningsvägen firades på Krigshögskolans traditionsdag på fredag

FörsvarshögskolanMaanpuolustuskorkeakoulu
Utgivningsdatum 6.11.2024 11.51
Pressmeddelande

I generalstabsofficerskursernas 100 år långa historia står man nu vid en vändpunkt då den största förändringen i lagpropositionen om officersutbildningen som behandlas i Försvarsutskottet innebär att generalstabsofficersexamen slopas och man går över till en fortbildningsbaserad generalstabsofficerskurs.

Med denna ändring av generalstabsofficerarnas utbildningssystem strävar man efter att mer smidigt kunna anpassa sig till pågående förändringar i världen. En fortbildningsbaserad modell möjliggör till exempel en flexiblare utveckling av undervisningsinnehållen än en mer permanent examensutbildning. Enligt chefen för Avdelningen för påbyggnadsexamina, överste Ville Hakala, är ändringen betydande, men å ena sidan besvaras aktuella krav i utbildningen av generalstabsofficerare. 

”Från första början har ett diplomarbete ingått i läroplanen i utbildningen för generalstabsofficerare och nu slutar man med detta, så på så sätt är förändringen märkbar. Nivån i utbildningen för generalstabsofficerare gör man ändå inte något avkall på. Snarare tvärtom, genom utvecklingen av utbildningen svarar man på krav som NATO-medlemskapet fört med sig och den nya läroplanen utgör en fast, logisk och betydande del av helheten i officerarnas utbildningshelhet”

Krigshögskolans traditionsdag firades på fredag
Avdelningen för påbyggnadsexamina vid Försvarshögskolan firade traditionerna i utbildningen för generalstabsofficerare på Krigshögskolans traditionsdag på fredag 1.11.2024. På festligheterna erinrades generalstabofficerskursernas 100-åriga historia samt belönades studerande för förtjänstfullt arbete. 

I sitt tal på festen lyfte Försvarshögskolans rektor, generalmajor Mika Kalliomaa fram den progressiva attityden som präglade Krigshögskolan från första början. I sitt tal konstaterade han att den teknologiska utvecklingen och internationalismen var viktiga inslag redan från början. Som exempel lyfte han fram att utländska officerare genast från början tillsattes som lärare vid Krigshögskolan.

”Som lärare i taktik, underhållstjänst och generalstabstjänst inkallades två svenska officerare, som lärare i krigshistoria och strategi likaså en svensk officer, som lärare i artilleritaktik och vapenlära en italiensk överste, som lärare i biltransporter en fransk officer, samt en engelsman som lärare i lufttaktik. Ganska Nato-kompatibelt redan då, långt innan Nato grundades för att inte tala om vårt Nato-medlemskap”.

I sitt eget tal förde chefen för Avdelningen för påbyggnadsexamina, Överste Ville Hakala fram hur oförändrade grundprinciperna i utbildningen för generalstabsofficerare har förblivit under hela historien. Man har till exempel alltid sökt sig till generalstabsofficerskursen via ett inträdesprovsförfarande och tyngdpunkten i undervisningen har alltid utgjorts av krigskonst och taktik. I undervisningen har man också alltid koncentrerat sig på att utveckla ett självständigt och logiskt tänkande hos eleverna samt problemlösningsförmåga.

”Vidare har utbildningen förgeneralstabsofficerare alltid utvecklats för att vara så bra som möjlig och för att motsvara kraven under den aktuella tidsperioden. Det enda konstanta är förändring, såsom vi också kan konstatera gällande den förnyade läroplanen för generalstabsofficerskursen som börjar nästa år”. 



På festen belönas följande studerande på Generalstabsofficerskurs 62 för god studieframgång på basis av mellanbedömning:

o    Kapten Lauri Nieminen 
o    Kapten Peter Porkka
o    Kapten Perttu Pellinen
o    Kaptenlöjtnant Viki Mokkila
o    Kaptenlöjtnant Iiro Mutanen
o    Kapten Marko Siirtola
o    Kapten Ossi Heikkinen
o    Kaptenlöjtnant Sami Leinonen
o    Kapten Jan Malmgren
o    Kapten Mikko Ojamäki
o    Kapten Antti Pajuranta

Krigshögskolans historia

Krigshögskolan grundades 3.11.1924. I Finland ansvarade skolan för verkställandet av generalstabsofficerskurserna, kurserna för högsta ledningen och de riksomfattande försvarskurserna ända tills 1993 då Kadettskolan, Stridsskolan och Krigshögskolan sammanfogades som Försvarshögskolan. Nuförtiden upprätthåller Avdelningen för påbyggnadsexamina vid Försvarshögskolan Krigshögskolans traditioner.

´