Hyppää sisältöön

Pian uudistuvalla yleisesikuntaupseerien koulutuksella on takanaan jo 100 vuotinen historia – koulutuksen pitkää taivalta juhlistettiin Sotakorkeakoulun perinnepäivässä perjantaina

MaanpuolustuskorkeakouluMaanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 6.11.2024 11.51
Tiedote

Yleisesikuntaupseerikurssien pitkässä 100 vuotisessa historiassa ollaan tällä hetkellä käännekohdassa, kun Puolustusvaliokunnan käsiteltävänä olevassa upseerikoulutusta koskevassa lakiesityksessä suurimpana muutoksena on yleisesikuntaupseeritutkinnosta luopuminen ja siirtyminen täydennyskoulutuspohjaiseen yleisesikuntaupseerikurssiin.

Tällä yleisesikuntaupseerien koulutusjärjestelmän muutokselle pyritään mukautumaan ketterämmin maailman muutoksiin. Täydennyskoulutuspohjainen malli mahdollistaa esimerkiksi opetuksen sisältöjen ketterämmän kehittämisen kuin pysyväisluonteisempi tutkintokoulutus. Jatkotutkinto-osaston johtajan, eversti Ville Hakalan mukaan muutos on merkittävä, mutta toisaalta muutoksella vastataan nykypäivän vaatimuksiin yleisesikuntaupseerin koulutuksessa.

”Yleisesikuntaupseerin koulutuksen alkuajoilta lähtien diplomityö on kuulunut opetussuunnitelmaan ja nyt siitä siis luovutaan, joten siinä mielessä muutos on merkittävä. Yleisesikuntaupseerin koulutuksen tasosta ei kuitenkaan tingitä yhtään. Paremminkin päinvastoin, koulutuksen kehittämisellä vastataan NATO-jäsenyyden tuomiin vaatimuksiin ja uusi opetussuunnitelma muodostaa kiinteän, loogisen ja merkittävän osan upseerien koulutusjärjestelmän kokonaisuudesta”

Sotakorkeakoulun perinnepäivää juhlittiin perjantaina 

Maanpuolustuskorkeakoulun jatkotutkinto-osasto juhlisti yleisesikuntaupseerien koulutuksen perinteitä Sotakorkeakoulun perinnepäivän juhlallisuuksin perjantaina 1.11.2024. Virallinen perinnepäivä on sunnuntai 3.11. Juhlallisuuksissa muisteltiin yleisesikuntaupseerikurssien 100 vuotista historiaa sekä palkittiin opiskelijoita ansiokkaasta työstä. 

Juhlassa pitämässään puheessa Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori, kenraalimajuri Mika Kalliomaa nosti esiin Sotakorkeakoulun edistyksellisyyden heti perustamisajoista lähtien. Hän totesi puheessaan, että jo alkuajoista lähtien teknologian kehitys ja kansainvälisyys olivat vahvasti läsnä. Esimerkkinä hän osti esiin sen, että Sotakorkeakouluun asetettiin heti alusta alkaen ulkomaalaisia upseereja opettajiksi. 

”Taktiikan, huoltopalvelun ja yleisesikuntapalvelun opettajaksi kutsuttiin kaksi ruotsalaista upseeria, sotahistorian ja strategian opettajaksi niin ikään ruotsalainen upseeri, tykistötaktiikan ja aseopin opettajaksi italialaisen eversti, autokuljetusten opettajaksi ranskalainen upseeri sekä ilmataktiikan opettajaksi englantilainen upseeri. Aika Nato-yhteensopivaa jo silloin paljon ennen Naton perustamista puhumattakaan Nato-jäsenyyttämme.”

Jatkotutkinto-osaston johtaja, eversti Ville Hakala toi omassa puheessaan esiin sen, miten samanlaisena yleisesikuntaupseerien koulutuksen perusperiaatteet ovat säilyneet koko historian ajan. Yleisesikuntaupseerikurssille on esimerkiksi aina hakeuduttu pääsykoemenettelyn kautta, opetuksen painopisteenä on aina ollut sotataito ja taktiikka. Opetuksessa on myös aina keskitytty kehittämään oppilaiden itsenäistä ja loogista ajattelua sekä ongelmanratkaisukykyä.
 
”Lisäksi yleisesikuntaupseereiden koulutusta on aina kehitetty mahdollisimman hyväksi ja vastaamaan kunkin aikakauden vaatimuksia. Vain muutos on pysyvää, kuten ensi vuonna alkavan uudistetun yleisesikuntaupseerikurssin opetussuunnitelman kohdallakin voimme todeta.”



Juhlassa palkittiin Yleisesikuntaupseerikurssi 62:n väliarvostelun perusteella seuraavat hyvin opinnoissa menestyneet oppilaat:

o    Kapteeni Lauri Nieminen
o    Kapteeni Peter Porkka
o    Kapteeni Perttu Pellinen
o    Kapteeniluutnantti Viki Mokkila
o    Kapteeniluutnantti Iiro Mutanen
o    Kapteeni Marko Siirtola
o    Kapteeni Ossi Heikkinen
o    Kapteeniluutnantti Sami Leinonen
o    Kapteeni Jan Malmgren
o    Kapteeni Mikko Ojamäki
o    Kapteeni Antti Pajuranta

Sotakorkeakoulun historiaa

Sotakorkeakoulu perustettiin 3.11.1924. Se vastasi Suomessa yleisesikuntaupseerikurssien, ylemmän päällystön kurssien ja valtakunnallisten maanpuolustuskurssien toimeenpanosta aina vuoteen 1993 asti, jolloin Kadettikoulu, Taistelukoulu ja Sotakorkeakoulu yhdistettiin Maanpuolustuskorkeakouluksi. Nykyisin MPKK:n jatkotutkinto-osasto pitää yllä Sotakorkeakoulun perinteitä.

´