Hyppää sisältöön

Kokonaismaanpuolustus osana kansallista resilienssiä (KOMAR)

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen aiheuttamat turvallisuusuhat ja -haasteet, ovat korostaneet kokonaismaanpuolustuksen merkitystä osana kansallista resilienssiä. Suomen turvallisuusympäristössä tapahtuvat merkittävät muutokset kasvattavat tarvetta kokonaismaanpuolustuksen tarkastelulle, kehittämiselle ja tutkimukselle.

Kokonaismaanpuolustus osana kansallista resilienssiä (KOMAR) -tutkimushankkeen päätavoitteena on kehittää kokonaismaanpuolustukseen liittyvää tutkimusta ja uudistaa sen tietopohjaa, vahvistaa kansallisia ja kansainvälisiä tutkimusverkostoja sekä luoda pysyvä perusta kokonaismaanpuolustuksen tutkimusalueelle.

KOMAR on Maanpuolustuskorkeakoulussa toteutettava viisivuotinen (2024-2028) tutkimushanke. Hankkeessa tarkastellaan kokonaismaanpuolustusta eri ilmiöiden ja uhkien kautta, joista tärkeimmät ovat yhteiskunnan resilienssi ja laaja-alainen vaikuttaminen.

Tutkimuskokonaisuuden keskiössä ovat puolustuskyky ja viranomaisyhteistyö kokonaismaanpuolustuksen näkökulmasta. Sen keskeisimpiä osa-alueita ovat sotilaallinen maanpuolustus, viranomaisten välinen yhteistoiminta, tilannekuva ja tilanneymmärrys sekä valmiussuunnittelu.

Kokonaismaanpuolustus ja kokonaisturvallisuus sekä niiden tutkimus rakentuu verkostoissa. KOMAR-tutkimushankkeessa kokonaismaanpuolustuksen tarkastelu kytketään kansainväliseen kehykseen, jossa tärkeimpiä toimijoita ovat NATO ja Euroopan Unioni. Kahdenvälisestä yhteistyöstä tärkeimpänä on yhteistyö Ruotsin kanssa. Lisäksi hankkeessa rakennetaan aktiivisesti tutkimusverkostoa muiden pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken. Maailmanlaajuisten haasteiden edessä niin kotimainen kuin kansainvälinen yhteistyö on avainasemassa.

´