Green Campus
Maanpuolustuskorkeakoulu kuuluu WWF:n Green Office -ohjelmaan, jonka päämääränä on korkeakoulun toiminnoista aiheutuvan ympäristökuormituksen ja luonnonvarojen kulutuksen jatkuva vähentäminen.
Ohjelman tavoitteiden mukaisesti lähtökohtanamme on ympäristön kantokyvyn huomioiminen kaikessa toiminnassa ja koko korkeakouluyhteisön sitouttaminen ympäristötekoihin. Käytännön toimenpiteet toteutamme yhdessä kumppaniemme, muun muassa Puolustuskiinteistöjen, Leijona Cateringin ja Sotilaskotiyhdistyksen, kanssa. Ympäristötoimia koordinoi Maanpuolustuskorkeakoulun oppilaskunnan ja palkatun henkilökunnan yhteinen Green Campus -työryhmä.
Opiskelun ja työnteon ympäristöjalanjäljen pienentämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi Maanpuolustuskorkeakoulu on asettanut Green Campus -ohjelman kaudelle 2023–2024 seuraavat tavoitteet:
1. Etäkokouksien suosiminen ja virkamatkustamisen vähentäminen
-
Maanpuolustuskorkeakoulun järjestämissä kokouksissa on pääsääntöisesti etäosallistumismahdollisuus. Mikäli kokous järjestetään pelkästään lähikokouksen mahdollistavana, niin sille tulee olla perusteltu syy.
-
Työmatkojen osalta kannustetaan henkilöstöä ja opiskelijoita käyttämään julkista liikennettä.
-
Opetuksessa huomioidaan etä- ja lähipäivien suunnittelussa matkustamisen vähentämisen tavoite mahdollisuuksien mukaan.
-
Digipedagogiikkaa kehitetään edelleen ja digiklinikoita suunnataan myös etäkokouksien ja seminaarien järjestämisen tukemiseksi.
2. Henkilöstön ja opiskelijoiden ympäristötietoisuuden lisääminen
-
Ympäristöohjelman sisäinen ja ulkoinen viestintä on osa MPKK:n viestintäsuunnitelmaa.
-
Kestävän kehityksen opinnot ja vastuullisuuden periaatteet ovat osa kaikkia MPKK:n tutkintoja ja opetuskokonaisuuksia.
-
Ympäristöohjelmaluento pidetään kaikille tutkintotasoille ja uuden henkilöstön perehdytyksessä.
3. Energiakulutuksen ja jätekuormituksen vähentäminen
-
Yhdessä Puolustuskiinteistöjen ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa MPKK tehostaa energiankulutuksen seurantaa.
-
Kierrätys- ja lajittelumahdollisuuksia parannetaan yhdessä Puolustuskiinteistöjen ja jätehuollon toimijoiden kanssa.
-
Ruokahävikkiä seurataan yhteistyössä Leijona Cateringin kanssa.
-
Käytöstä poistuvan materiaalin asianmukaisesta kierrätyksestä huolehditaan.
Kampuksen ympäristöjalanjälkeä seurataan mm. energian ja veden kulutukseen sekä syntyvän jätteen määrään perustuvan ilmastolaskurin avulla. Maanpuolustuskorkeakoulun opiskelijoilla ja palkatulla henkilökunnalla on mahdollisuus saada yksilöllistä palautetta toimintansa ja kulutustottumustensa ympäristöjalanjäljestä vuosittain kulutustapamittariin vastaamalla.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut tavoitteeksi, että sen ohjauksessa olevat yliopistot ja korkeakoulut ovat hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Maanpuolustuskorkeakoulu osallistuu yliopistojen yhteiseen ympäristövastuutyöhön muun muassa Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin työryhmien kautta.
https://www.unifi.fi/viestit/kestavan-kehityksen-ja-vastuullisuuden-teesit/