Hoppa till innehåll

"Förutom uthållighetsgren lagspel" — 136 magistrar utexaminerades

Försvarshögskolan
Utgivningsdatum 9.8.2024 15.32
Pressmeddelande

Magisterkursen i militärvetenskaper 12 (SM12), magisterkursen för utbildningsprogrammet för flygofficerare (SMOHJ17) och magisterprogrammet för myndighetssamarbete (SMVIR22) utexaminerades idag, fredagen den 9 augusti 2024.

Magisterexamen i militärvetenskaper är en högre militär högskoleexamen som innehåller utbildningsprogrammen för Armén, Marinen, Flygvapnet, Gränsbevakningsväsendet, flygofficerare samt myndighetssamarbete. I höst utexaminerades totalt 136 studenter varav 16 från utbildningsprogrammet för flygofficerare och fem från utbildningsprogrammet för myndighetssamarbete.  

Största delen av studenterna har avlagt kandidatexamen i militärvetenskaper och återvänt till Försvarshögskolan efter en femårsperiod i arbetslivet. Flygofficerarna fortsätter magisterstudierna direkt efter avlagd kandidatexamen. Utbildningsprogrammet för myndighetssamarbete är för sin del riktad till civila studenter utanför Försvarsmakten som minst avlagt en lägre högskoleexamen.  


Magistrar i en föränderlig verksamhetsmiljö


Examensfestligheterna som ordnades i dag, fredag, inleddes på morgonen i hjälteaulan med en blomnedläggning, och fortsatte med en dagsfest på Försvarshögskolan med inlägg och prisutdelning till framgångsrika studenter. Hälsningstalet på dagsfesten hölls av rektorn för Försvarshögskolan generalmajor Mika Kalliomaa, som betonade de nya magistrarnas utmärkta kvalifikationer för officerstjänst, men som också påminde om vikten av kontinuerligt lärande. 

”Nytt kunnande behövs i ett arbetsliv och i en verksamhetsmiljö som ständigt förändras. Utveckla hela tiden ert kunnande och var aktiva inför reformer.” 

Vidare uppmuntrade han magistrarna till mod, öppenhet och en aktiv inställning på de blivande arbetsplatserna. 

”Ansvaret för truppen ni anförtrotts är hårt och odelbart. Förhåll er med allvar till detta ansvar. Ni får möjligheten att uppvisa er beredskap att fungera såväl som goda ledare som goda underlydande.” 

I sitt tal förde Kalliomaa också fram de förnyelser som ska införas i magisterkursen i militärvetenskaper. När det gäller magisterkursen i militärvetenskaper uppdateras undervisningsplanen under inkommande höst så att mängden av militärprofessionella studier minskas och examen förkortas med en termin. På så sätt faller den sista sommarterminen bort. Studenterna återvänder till arbetet redan i slutet av maj, och är alltså färdiga vid truppförbanden när sommarens inryckningskontingent träder i tjänst. 

Försvarsmaktens hälsning till dagfesten framfördes av Försvarsmaktens kommendör, general Janne Jaakkola, som i sitt tal betonade färdigheterna att kunna anpassa sig och reagera snabbt, vilket förändringarna i säkerhetsmiljön kräver, samt den roll som de nu utexaminerade magistrarna har i detta. 

”Vi måste kunna upprätthålla och bygga upp förtroendet för Försvarsmakten och försvaret samt för den övergripande säkerheten i vårt samhälle på alla nivåer. Efter kursen placeras ni i uppgifter där ni har en nyckelroll i detta”.

Vidare förde Jaakkola fram den kontinuerligt stigande kravnivån i personalens uppgifter under normal- och undantagsförhållanden och behovet av att ta hand om kunnandet. För magistrarna framhöll han också vikten av att vara med sin tid samt betydelsen av självutveckling.

”Våra verksamhetsformer och vår verksamhetskultur måste utvecklas utifrån förändringar i verksamhetsmiljön och i enlighet med de krav som vår allians ställer. För initiativrikt och konstruktivt fram era erfarenheter och synpunkter.”

I sin hälsning tog Jaakkola också upp den respons han fått från den nu utexaminerade magisterkursen. Enligt honom råder en mycket god anda på kursen, studenterna har varit aktiva och villiga att lära sig, samt fått gott om positiv respons från dem som stått för undervisningen.

”Inlärningsatmosfären så väl inom kursen som mellan kursledarna, lärarna och studenterna har efter vad jag hört hållit en utmärkt nivå. Så ska det vara; förutom en uthållighetsgren handlar det ju om ett lagspel”. 


Det ömsesidiga stödet viktigt


På dagsfesten höll också kursens äldste, premiärlöjtnant Jyri-Oskari Pätäri från Arméns utbildningsprogram, ett tal där han betonade det säkerhetsläge som magistrarna nu möter. Han underströk också samtidigt betydelsen av Finlands färska Nato-medlemskap såväl för Finland som Nato.  

”Finska försvarsmaktens beredskap är god. Anslutningen till militäralliansen Nato har stärkt Finlands säkerhetspolitiska position, men man bör komma ihåg, att Finland också stärkt Nato”. 

I sitt tal förde Pätäri också fram betydelsen av stödnätverket mellan magisterkursdeltagarna. 

”I vår grupp har många funnit vänner för livet, bestmän, faddrar till sina barn; en del av oss har ju redan i ett årtionde färdats på en gemensam stig. Det här nätverket består och finns som stöd ifall  livet för med sig motgångar och svårigheter”.  

Pätäri avslutade sitt tal med ett råd till officerarna som tjänstgör i de högsta ledningsuppgifterna vid Försvarsmakten utifrån orden som ristats på stenen vid Kungsporten på Sveaborg med en extra fras: ” Eftervard stå här på egen botn och lita icke för mycket på Främmande hielp”. 


Riddarpokalen överräcktes till sin nya ägare


Magisteravdelningens vandringspris överräcktes till premiärlöjtnant Mikko Kurikka. Riddarpokalen är Magisteravdelningens vandringspris som utdelas till en officer som förtjänstfullt avlagt sin magisterexamen. Ursprungligen skänkte Riddarna av Mannerheimkorset skålen till Stridsskolan år 1981, varifrån den till sist kom till Magisteravdelningen år 2015. 

Som prismottagare väljs från varje magisterkurs en student som bäst anses lämpas som kommendör för ett krigstida truppförband. I valet deltar medstudenter samt chefen för Magisteravdelningen. Priset överräcktes av chefen för Magisteravdelningen, överste Jarmo Keskinen.  

Enligt Kurikka kom erhållandet av Riddarpokalen som en överraskning, men förtroendet från kurskamraterna känns bra. 

”Jag uppskattar att jag uppskattas bland kurskamraterna. Det är särskilt betydelsefullt för mig på den här kursen där vi också för övrigt har så bra anda”. 

Till de nu utexaminerade magistrarna betonar Kurikka vikten av att ta hand om den egna orken, och påminner om att kunskaperna som inhämtats under magisterstudierna också är till hjälp för att sköta om det egna och andras orkande.

 På dagsfesten belönades 38 studenter för berömlig studieframgång, och 24 studenter för utmärkt pro gradu-avhandling med stipendier. Vidare belönades en person för särskilt förtjänstfullt arbete för magisterexamen och -kurserna i militärvetenskaper. I alla fem utbildningsprogram belönades kursernas primusar: 

Primus på Arméns utbildningsprogram, premiärlöjtnant Erkki Saarikoski 
Primus på Marinens utbildningsprogram, premiärlöjtnant Jaakko Vilander
Primus på Flygvapnets utbildningsprogram, premiärlöjtnant Artturi Juvonen 
Primus på Gränsbevakningsväsendets utbildningsprogram, premiärlöjtnant Janne Koivunen 
Primus på utbildningsprogrammet för flygofficerare, premiärlöjtnant Eemi Niemelä

´