Hyppää sisältöön

"Kestävyyslajin ohella joukkuepeliä" — 136 uutta maisteria valmistui

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 9.8.2024 15.32
Tiedote

Sotatieteiden maisterikurssi 12 (SM12), lentoupseerin koulutusohjelman maisterikurssi (SMOHJ17) ja viranomaisyhteistyön maisteriohjelma (SMVIR22) valmistuivat tänään perjantaina 9. elokuuta 2024.

Sotatieteiden maisterin tutkinto on ylempi sotilaallinen korkeakoulututkinto, joka sisältää Maa-, Meri- ja Ilmavoimien, Rajavartiolaitoksen, lentoupseerin sekä viranomaisyhteistyön koulutusohjelmat. Tänä syksynä tutkinnosta valmistui yhteensä 136 opiskelijaa, joista 16 valmistui lentoupseerin koulutusohjelmasta ja viisi viranomaisyhteistyön koulutusohjelmasta. 

Pääosa opiskelijoista on suorittanut sotatieteiden kandidaatin tutkinnon ja palannut Maanpuolustuskorkeakoululle viiden vuoden työelämäjakson jälkeen. Lentoupseerit jatkavat maisteriopintoihin heti kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen. Viranomaisyhteistyön koulutusohjelma on puolestaan suunnattu Puolustusvoimien ulkopuolisille vähintään alemman korkeakoulututkinnon suorittaneille siviiliopiskelijoille. 


Maistereita muuttuvassa toimintaympäristössä


Tänään perjantaina järjestetyt valmistumisjuhlallisuudet alkoivat aamulla sankariaulassa kukkalaitteen laskutilaisuudella, ja jatkuivat Maanpuolustuskorkeakoululla päiväjuhlalla, jossa kuultiin puheenvuoroja sekä palkittiin menestyksekkäitä opiskelijoita. Päiväjuhlan tervehdyspuheen piti Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori kenraalimajuri Mika Kalliomaa, joka korosti uusien maisterien erinomaisia valmiuksia upseerin virkaan, mutta myös muistutti jatkuvan oppimisen tärkeydestä. 

”Uutta osaamista tarvitaan alati muuttuvan työelämän ja toimintaympäristömme vuoksi. Kehittäkää osaamistanne jatkuvasti ja olkaa aktiivisia uudistuksille.”

Lisäksi hän kannusti maistereita rohkeuteen, avoimuuteen ja aktiivisuuteen tulevissa työyhteisöissä. 

”Vastuunne teille uskotusta joukosta on kova ja jakamaton. Suhtautukaa tähän vastuuseen vakavuudella. Pääsette osoittamaan valmiutenne toimia niin hyvinä johtajina ja esimiehinä kuin myös hyvinä alaisina.”

Kalliomaa toi puheessaan esille myös uudistukset, joita sotatieteiden maisterikurssille on tulossa. Sotatieteiden maisterikurssin osalta opetussuunnitelmaa päivitetään alkaneen syksyn aikana siten, että sotilasammatillisten opintojen määrää vähennetään ja tutkintoa lyhennetään yhden lukukauden verran. Näin viimeinen kesälukukausi jää pois. Opiskelijat palaavat töihin jo toukokuun lopussa ja ovat siis valmiina joukko-osastoissa kesän saapumiserän astuessa palvelukseen.

Päiväjuhlassa tervehdyspuheet pitivät Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola (edessä keskellä), sekä Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori, kenraalimajuri Mika Kalliomaa (vas.).

Puolustusvoimien johdon tervehdyksen päiväjuhlaan toi Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola, joka korosti puheessaan turvallisuusympäristön muutosten vaatimia valmiuksia sopeutua ja reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin sekä nyt valmistuvien maisterien roolia siinä.

”Kaikilla tasoilla meidän on pystyttävä ylläpitämään ja rakentamaan luottamusta Puolustusvoimiin ja puolustukseen sekä yhteiskuntamme kokonaisturvallisuuteen. Kurssin jälkeen sijoitutte tehtäviin, joissa teillä on tässä avainrooli.”

Lisäksi Jaakola toi esille Puolustusvoimien henkilökunnan normaali- ja poikkeusolojen tehtävien vaatimustason jatkuvan kasvun ja tarpeen pitää huolta osaamisesta. Hän myös korosti maistereille ajan hermolla pysymisen ja itsensä kehittämisen merkitystä. 

”Toimintatapojamme ja -kulttuuriamme pitää kehittää toimintaympäristön muutoksen ja esimerkiksi liittoutumisen asettamien vaatimusten mukaisesti. Tuokaa kokemuksenne ja näkemyksenne aloitteellisesti ja rakentavasti esiin.”

Jaakkola toi tervehdyksessään esiin myös nyt valmistuvasta maisterikurssista samansa palautteen. Hänen mukaansa kurssilla vallitsee erittäin hyvä kurssihenki, opiskelijat ovat olleet aktiivisia ja oppimishaluisia sekä saaneet runsaasti positiivista palautetta opetusta antavilta tahoilta. 

”Oppimisilmapiiri niin kurssin sisällä kuin myös kurssien johtajien, opettajien ja opiskelijoiden välillä on ollut kuulemani mukaan erinomaisella tasolla. Näin pitää olla, pelaammehan kestävyyslajin ohella joukkuepeliä.” 


Keskinäinen tuki tärkeää


Päiväjuhlassa puheen piti myös kurssin vanhin, yliluutnantti Jyri-Oskari Pätäri Maavoimien koulutusohjelmasta, joka korosti turvallisuustilannetta, johon maisterit nyt valmistuvat. Hän painotti myös samalla Suomen tuoreen Nato-jäsenyyden merkitystä niin Suomelle kuin Natollekin.

”Suomen Puolustusvoimien valmius on hyvä. Liittyminen puolustusliitto Natoon on vahvistanut Suomen turvallisuuspoliittista asemaa, mutta tulee muistaa, että Suomi on myös vahvistanut Natoa.”

Maisteriopiskelijoiden puheenvuron piti kurssi vanhin, yliluutnantti Jyri-Oskari Pätäri.

Pätäri toi esille puheessaan myös maisterikurssilaisten välisen tukiverkon merkityksen.

”Monet ovat löytäneet elinikäisiä ystäviä, bestmaneja, lastensa kummeja joukostamme, olemmehan kulkeneet yhteistä polkua osan kanssa jo vuosikymmenen ajan. Tämä verkko on edelleen olemassa ja valmiina ottamaan kiinni, mikäli elämä ja tulevaisuus työntää ja tönii kumoon.”

Puheensa Pätäri lopetti ohjeella Puolustusvoimien korkeimmissa johtotehtävissä palveleville upseereille Suomenlinnan Kuninkaanportin kiveen hakattujen sanojen pohjalta lisäten niihin yhden sanan loppuun: ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun liikaa”.


Ritarimalja luovutettiin uudelle omistajalle

Maisteriosaston kiertopalkinto Ritarimalja luovutettiin yliluutnantti Mikko Kurikalle. Ritarimalja on Maisteriosaston kiertopalkinto, joka jaetaan maisteritutkinnon ansiokkaasti suorittaneelle upseerille. Alun perin malja on lahjoitettu Taistelukoululle Mannerheim-ristin ritareiden toimesta vuonna 1981, josta se lopulta siirtyi Maisteriosastolle vuonna 2015.

Palkinnon saajaksi valitaan kultakin maisterikurssilta opiskelija, jonka katsotaan parhaiten soveltuvan sodanajan joukkoyksikön komentajaksi. Mukana valinnassa ovat kanssaopiskelijat sekä Maisteriosaston johtaja. Palkinnon luovutti Maisteriosaston johtaja, eversti Jarmo Keskinen.
Kurikan mukaan Ritarimaljan saaminen tuli hänelle yllätyksenä, mutta kurssikavereilta saatu luottamus tuntuu hänestä hyvältä. 

Maisteriosaston johtaja, eversti Jarmo Keskinen (vas.) luovutti Ritarimaljan yliluutnantti Mikko Kurikalle.

”Arvostan sitä, että minua arvostetaan kurssikavereiden keskuudessa. Se on etenkin tämän kurssin kohdalla merkityksellistä itselle, kun meillä on muutenkin niin hyvä kurssihenki.”

Viestinä nyt valmistuville maistereille Kurikka painottaa omasta jaksamisesta huolehtimisen tärkeyttä ja muistuttaa, että maisteritutkinnon aikana saadusta opista on apua myös omasta ja muiden jaksamisesta huolehtimiseen. 

Päiväjuhlassa palkittiin stipendeillä kiitettävän opintomenestyksen johdosta 38 oppilasta sekä erinomaisen pro gradun johdosta 24 oppilasta. Lisäksi stipendillä palkittiin yksi henkilö sotatieteiden maisteri -tutkinnon ja -kurssien eteen tehdystä erityisen ansiokkaasta työstä. Kaikista viidestä koulutusohjelmasta palkittiin kurssin priimukset: 


Maavoimien koulutusohjelman priimus, yliluutnantti Erkki Saarikoski 
Merivoimien koulutusohjelman priimus, yliluutnantti Jaakko Vilander
Ilmavoimien koulutusohjelman priimus, yliluutnantti Artturi Juvonen 
Rajavartiolaitoksen koulutusohjelman priimus, yliluutnantti Janne Koivunen 
Lentoupseerin koulutusohjelman priimus, yliluutnantti Eemi Niemelä

´