Nuoret vaikuttajat Maanpuolustuksen erikoiskurssilla

Maanpuolustuskurssit 20.10.2016 15.30
Tiedote

50. Maanpuolustuksen erikoiskurssi pyörähti käyntiin 18.10. Tämän kertaisen kurssin kohderyhmäksi on valittu nuoret vaikuttajat. Tulevaisuuden päättäjät saivat kolmen päivän ajan opastusta turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin kysymyksiin sekä aivan uudenlaista näkemystä Suomen kansalliseen kokonaisturvallisuuteen.

Kolme päivää kestävän erikoiskurssin tavoitteena on, että osallistujat saavat tietoa kokonaisturvallisuuden eri osa-alueista, mikä antaisi eväitä mahdollisiin kriisiajan päätösten tekemiseen ja toimintaan myöhemmin. Nuorten, pääsääntöisesti alle 35-vuotiaiden, valitseminen tälle Maanpuolustuksen erikoiskurssille on tuore ja hyvin kauaskatseinen päätös, joka on otettu hyvin vastaan. Kurssin apulaisjohtaja Timo Hänninen kertookin havainneensa osallistujissa vahvaa innostusta ja sen mukanaan tuomaa aktiivista osallistumista.

Kurssin toisena päivänä kurssilaiset saivat tutustua sisäisen turvallisuuden teemaan sekä hyvin ajankohtaiseen kyberturvallisuuteen. Päivän kruunasi vierailu Keskusrikospoliisiin. Kyberasioihin katsauksen tarjosi Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan professori Jarno Limnéll. Kyberkenttä on muuttanut turvallisuuskäsitystä viimeaikoina ja teema herättikin suurta mielenkiintoa osallistujissa. Esimerkiksi sodankäynnin rajojen hämärtyminen tietoverkkojen sokkeloissa on ajankohtainen ja uudenlainen kansainvälinen haaste.

– Kyberturvallisuuden merkitys on jo tällä hetkellä suuri. Digitalisoitumisen myötä merkitys kasvaa, ja tulee jatkossa vain korostumaan, Limnéll kertoo. Tulevaisuutta on kuitenkin hankala ennustaa.

– Teknologian kehitys on tällä hetkellä hyvin nopeaa, ja tulevaisuudesta emme voi varmuudella sanoa kuin sen, että se tulee meidät takuulla yllättämään, hän lisää.

Tuntemattomaan on hyvä varautua verkostoitumalla ja jakamalla tietoa toisten kanssa. Katri Saarenheimo Kone Oyj:n globaalista huoltoliiketoiminnasta on ollut tyytyväinen uusiin näkökulmiin ja ajatuksiin, joita on saanut.

– Nämä kaksi päivää ovat olleet hyvin mielenkiintoiset sekä antoisat. Ainakin yksi asia, minkä voisin hyvin viedä työelämään näiltä kursseilta, on tuo kurinalainen ja huolellinen aikataulujen noudattaminen, Saarenheimo kehuu kurssin organisointia.

SDP:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi kertoi häntä kiinnostavan kurssilla erityisesti informaatiovaikuttamiseen liittyvät aiheet. Kysyttäessä Näkkäläjärvi ilmaisi omaavansa luottoa Suomen kokonaisturvallisuustilanteeseen.

– Uskon, että Suomi on turvallinen maa. Kuten keskusteluissamme kävi ilmi, viime aikoina turvallisuudentunne on joiltain osin heikentynyt, mutta silti Suomi on maana aiempaa turvallisempi.

Näkkäläjärven mukaan nuorten valinta erikoiskurssin kohderyhmäksi on hieno asia. Hänen mielestään on tärkeää, että tulevia päättäjiä aletaan varhain kouluttaa turvallisuusasioihin.