Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat päivittää taistelusimulaattoreita

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 25.4.2022 11.47
Tiedote
kuva jossa varusmiehet ja kouluttajat seuraavat auton perässä olevalta näytöltä, kuinka simulaattoreilla tuettu harjoitus on edennyt.
Simulaattorit tehostavat harjoittelua maastossa. Harjoituksen jälkeen näytöltä voidaan seurata, kuinka harjoitus onnistui ja tarvittaessa toistaa harjoitus sekä huomioida saatu palaute.

Puolustusvoimat päivittää ja täydentää koulutuskäytössä olevaa kaksisuuntaista simulaattorijärjestelmää (KASI) vuosina 2022–2024 osana simuloidun taisteluympäristön hanketta (SITY). Hankittavilla täydennyksillä kyetään jatkamaan nykyisten live-simulaattoreiden käyttöä joukkojen koulutuksen tukena vuoden 2032 loppuun saakka.

Live-simulaattoreilla tehostetaan harjoittelua maastossa. Live-simulaattorijärjestelmällä kuvataan aseiden, tykistön, miinojen ja muiden elementtien vaikutukset laserpulsseilla ja radiokomennoilla, joihin henkilöiden maaliliivit ja ajoneuvojen osuman ilmaisimet reagoivat.

Hankinnan yhteydessä päivitetään Porin prikaatissa oleva simulaattorijohtokeskus varusteineen ja tarvittavassa laajuudessa muita simulaattoreita kahdeksassa joukko-osastossa. Simulaattoritäydennyksen tavoitteena on myös laajentaa rakennetun alueen taistelun koulutusmahdollisuuksia Maavoimissa. 

Hankinta tukee kasvavaa reservin koulutusta ja lisää koulutusmahdollisuuksia erityisesti rakennetun alueen taistelun harjoittelussa.

– Hankimme Puolustusvoimien koulutustarpeisiin lisää simulaattoreita. Näin parannamme joukkojemme osaamista ja suorituskykyä niin Suomessa kuin monikansallisessa yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Hankinta tukee kasvavaa reservin koulutusta ja lisää koulutusmahdollisuuksia erityisesti rakennetun alueen taistelun harjoittelussa, sanoo Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Kari Pietiläinen.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 15,57 miljoonaa euroa ja se liittyy Puolustusvoimien joukkotuotannon (PVJOTU) kehittämisohjelmaan. Simulaattorit toimittaa ruotsalainen Saab AB, Training & Simulation. Järjestelmän Suomessa sijaitseva huolto- ja korjaamotoimipiste työllistää 5–6 henkilöä (5-6 htv) korjaamo- ja huoltotehtävissä sekä harjoitusten tukipalveluissa.