Hyppää sisältöön

Tykkimies Harju ajaa työkoneita ja muita isoja ajoneuvoja MVH20-harjoituksessa

Maavoimat
19.11.2020 19.55
Uutinen
Tykkimies Harju seisoo pyörökoneen edessä pimeässä illassa Rovajärvellä.

Lappeenrantalainen tykkimies Kasperi Harju, 19, Karjalan prikaatista osallistuu Maasotakoulun johtamaan Maavoimien vaikuttamisharjoitukseen eli MVH20-harjoitukseen Rovajärvellä 16.–27.11.2020. Hänelle on hyötyä armeijassa saatavasta kokemuksesta työkoneiden ja isojen ajoneuvojen kanssa, koska hän tähtää alan yrittäjäksi.

Maavoimien vaikuttamisharjoitus MVH20 on tykkimies Kasperi Harjulle niin sanottu loppusota, koska hän kotiutuu 17. joulukuuta 2020. Hän aloitti varusmiespalveluksensa saapumiserässä 1/2020 eli tammikuussa 2020. Hän palvelee Karjalan prikaatin Tykistörykmentin kuljetusjaoksessa.

MVH20-harjoituksessa Kasperi Harju pitää yllä ajoneuvojen tankkausasemaa ja autojen huoltopistettä. Harju toimii myös työkoneiden ja kuorma-autojen kuljettajana. 

– Parasta on ollut, kun pääsee ajamaan työkoneilla. Ajoin Vekaranjärveltä (Karjalan prikaatista) Rovajärvelle (MVH20 -harjoitukseen) lavettia, jolla kulki kaivuritraktori harjoitukseen, Kasperi Harju kertoo.

Moottorimarssiin eli menomatkaan kului 12,5 tuntia, mutta Harju ei toki ollut yksin lavetin ratin takana. Matkaa kertyi noin 800 kilometriä.

– Kahteen mieheen ajettiin, vuorottelimme. Pidimme aina taukoja ja vaihdoimme kuskia, Harju sanoo.

Haastavaa harjoituksessa Rovajärvellä on Harjun mukaan ollut vesisade ja tuuli, joka käy luihin ja ytimiin. Harjoituksen alussa Rovajärvellä oli vesisadetta ja mutaa, mutta kelit vaihtuivat pian lumisateeseen ja pakkaseen. Harju kuitenkin pysyy hyvillä mielin: mies hymyilee ja ottaa asiat positiivisen kautta.

Kasperi Harju halusi varusmiespalveluksessa juuri kuljetusalalle, oman kiinnostuksen ja hyötyjen vuoksi.

– Sain rekkakortin ja yhdistelmäajoneuvokortin. Lisäksi pääsee tekemään monipuolisesti eri tehtäviä.

– Perustimme veljen kanssa maanrakennusfirman, Harju sanoo.

Sitä varten varusmiespalveluksessa suoritetuista ajokorteista, ammattipätevyyksistä ja työkokemuksesta on paljon hyötyä.

Maavoimien vaikuttamisharjoitukseen osallistuu noin 4 000 henkilöä ja noin 800 ajoneuvoa eri joukko-osastoista ympäri Suomen.