Hyppää sisältöön

Kybersotataidon seminaarissa avattiin kyberpuolustuksen ajattelua sekä aloitettiin kansallinen keskustelu aiheesta

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 8.12.2021 10.23
Tiedote

Viime viikolla Maanpuolustuskorkeakoululla järjestettiin ensimmäistä kertaa Kybersotataidon seminaari. Virtuaalisesti järjestetyn seminaarin tavoitteena oli käynnistää kansallinen kybersotataidollinen keskustelu ja ajattelu sekä luoda yhteisiä käsityksiä kybersotataidosta ja siihen liittyvistä käsitteistä.

Keskustelun vauhdittamiseksi seminaarissa kuultiin alustuksia eri kybersotataidon aiheista. Iltapäivällä alustuksien aiheita ja kysymyksiä koottiin yhteen paneelikeskustelun muodossa. Alustuksissa käsiteltiin sotataitoa sekä siihen sisältyviä operaatiotaitoa ja taktiikkaa yleisesti ja myös kyberpuolustuksen näkökulmasta. Seminaarin järjestäjänä toimineen MPKK:n tutkijan, majuri Maria Keinosen mukaan seminaarin osallistujat esittivät aktiivisesti kysymyksiä ja kommentteja seminaarin aikana – yhteensä lähes sata kappaletta.

– Seminaari toivottavasti avasi siviiliyleisölle hiukan Puolustusvoimien ajattelua kyberpuolustukseen liittyen, Keinonen toivoo.

Keinonen oli itse mukana paneelikeskustelussa sekä piti alustuksen aiheesta ”Kybertermistön nykytila – aidat ja seipäät vai yhteinen käsitys?”. Keinosen mukaan seminaari oli kokonaisuutena onnistunut ja tavoitteet täyttyivät. Myös seminaarin suuri osanottajamäärä kielii aiheen ajankohtaisuudesta ja tärkeydestä.

– Seminaarin tavoitteisiin päästiin eli keskustelu aloitettiin ja ehkäpä niitä yhteisiä käsityksiäkin syntyi. Seminaari lienee MPKK:n historian suosituin: siihen ilmoittautui 460 henkilöä ja yhtäaikaisesti linjoilla oli yli 270 henkilöä, Keinonen kertoo.

Jatkoa onnistuneelle seminaarille on luvassa. Keinosen mukaan suunnitelmissa on järjestää seuraava Kybersotataidon seminaari vuoden 2022 joulukuussa. Kiitos tämän vuoden osallistujille!

Viime viikolla julkaistiin myös MPKK:n Sotataidon ytimessä –podcastin toinen jakso, jossa majuri Keinonen vieraili keskustelemassa kyberturvallisuudesta. Voit kuunnella jakson seuraavista palveluista:
Spotify: https://open.spotify.com/episode/3XsGxmVKR3hxpBW8ILzEvO?si=484af9574cc44785&nd=1 
Apple Podcast: https://podcasts.apple.com/us/podcast/02-kyber/id1597709137?i=1000543700414 
Anchor: https://anchor.fm/maanpuolustuskorkeakoulu/episodes/02-Kyber-e1b31k5