Hyppää sisältöön

Perinteet ovat osa kadettien arkea

Maanpuolustuskorkeakoulu
5.12.2019 13.33
Tiedote

Perinteiden isä on toisen vuosikurssin kadetti, joka vastaa kadettien perinteiden siirtymisestä uusille polville. Perinteiden isä on tällä hetkellä kadettialikersantti Jere Korhonen.

Ryhmäkuva kadeteista, osalla perinteisiä suomalaisia asusteita, tekopartoja ja peruukkeja

Perinteiden isällä on monia tehtäviä

Kadettialikersantti Jere Korhonen on 105. kadettikurssin opiskelija. Hän toimii tällä hetkellä perinteiden isänä ja vastaa perinteiden ja käytänteiden siirtymisestä uusimmalle vuosikurssille.

– Perinteiden isänä vastaan tapojen ja perinteiden siirtymisestä uudelle kadettikurssille. Vastaan myös osaltani siitä, että perinteet hallitaan oikeaoppisesti, kertoo Korhonen.

Kadeteilla on paljon juhlia ja perinteitä, jotka ovat hyvin näkyvä osa upseerin elämää. Itsenäisyyspäivän vastaanotto, Sarka- ja vuosijuhlat ovat vain osa perinteistä, joita jokainen kadetti kokee elämänsä aikana. Kaikki perinteet eivät kuitenkaan ole suuria ja mahtipontisia.

– Meillä kadeteilla on paljon pieniä käytänteitä, jotka näkyvät arkisessakin elämässä. Nämä käytänteet ovat sulautuneet niin hyvin arkeen, että niistä on tullut osa rutiinia, havainnollistaa Korhonen.

Perinteet ovat monia satoja vuosia vanhoja, mutta ovat ajan kanssa muovautuneet tietynlaisiksi.

– Perinteet ovat pitkälti pysyneet samana, mutta nykypäivänä kiinnitetään enemmän huomiota siihen, että jokainen osallistuja saa arvokkaita ja ikimuistoisia hetkiä tapahtumista, selittää Korhonen.

Perinteet kunnioittavat vanhoja sukupolvia

Kadettien perinteiden takana on selkeä sanoma: halutaan kunnioittaa menneitä sukupolvia jatkamalla perinteitä, joita kaikki aikaisemmatkin kurssit ovat kokeneet. Perinteiden avulla halutaan hitsata kadettikurssi yhteen ja samalla sitoa uusi sukupolvi edeltäjiin.

– On tärkeää luoda yhteys aikaisempiin sukupolviin tämänkaltaisten jatkumoiden kautta. Itse pidän historiasta, joten pystyn tämän kautta olemaan osa elävää historiaa, selventää Korhonen.

Korhonen uskoo, että perinteiden arvostus on pysynyt hyvin korkealla kadettien silmissä.

– Jokainen kadettikurssilainen arvostaa varmasti perinteitä. Ajan kanssa perinteiden kunnioitus vielä lisääntyy, kun voi muistella kadettiaikaa ja siihen liittyviä tapahtumia, kertoo Korhonen.

Kadetit seisovat nelirivissä lakit kädessä

Kadettien perinteet näkyvät itsenäisyyspäivänä

Kadettien itsenäisyyspäivä on hyvin kiireinen. Ensimmäisen vuosikurssin kadetit osallistuvat itsenäisyyspäivän paraatiin Tampereella, ja toisen vuosikurssin kadetit ovat itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa.