Hyppää sisältöön

Ennätysmäärä naisia haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Maavoimat
Julkaisuajankohta 4.3.2021 9.54
Tiedote
kuva jossa naissotilas taisteluvarustuksessa joukon osana

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus houkutteli kaikkien aikojen suurimman määrän hakijoita, kun 1 675 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Jatkossa palvelukseen hakeutuminen helpottuu sähköisen haun myötä.

1 675 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen 1.3.2021 päättyneessä haussa. Edellinen ennätys on vuodelta 2018, jolloin palvelukseen haki 1 516 naista. Viime vuodesta hakemusmäärä kohosi noin 250:llä. 

Puolustusvoimat on erittäin tyytyväinen hakemusmäärään. Vuodesta 2017 lähtien palvelukseen hakeneiden määrä on vakiintunut yli 1 000:een vuodessa. Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Petri Hulkon mukaan kokemukset vapaaehtoisten naisten varusmiespalveluksesta ovat yksinomaan positiivisia. 

– Tähtäimessä on saada vuosittain palvelukseen noin 2 000 naista. Olemme tässä hyvällä tiellä, mutta edelleen meidän on tehostettava palveluksesta tiedottamista nuorten naisten keskuudessa, Hulkko toteaa.

Puolustusvoimat tarjoaa jokaiselle koulutukseen valitulle naiselle nousujohteisen koulutuksen, joka on täynnä elämyksiä. Puolustusvoimat on viime vuosina kehittänyt koulutustaan voimakkaasti. Käynnissä oleva Koulutus 2020 -ohjelma uudistaa opetusmenetelmät, tuo digitalisaation, simuloinnin ja kokonaisvaltaisen toimintakyvyn osaksi jokapäiväistä koulutusta. Koulutuksesta saavutetusta osaamisesta on hyötyä myös palveluksen jälkeen esimerkiksi siviiliopinnoissa ja työelämässä. Kotiutuneiden naisten antama palaute loppukyselyissä on ollut viime vuodet erittäin korkealla tasolla, eli koulutuksen laatuun ollaan erittäin tyytyväisiä. 

Nyt palvelukseen hakeneet naiset määrätään pääsääntöisesti vuoden 2022 saapumiseriin, myös loput kesän 2021 saapumiserän vapaat paikat täytetään.

– Kaikille palveluskelpoisille naisille löytyy hyvä palveluspaikka ja toiveitanne pyritään ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin. Ottakaa haaste vastaan, se kannattaa, Hulkko kannustaa.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on vakiinnuttanut asemansa. Viime vuonna tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta hyväksyttiin. Puolustusvoimat on kouluttanut vuosien varrella jo yli 10 000 naista reserviin. Tällä hetkellä vajaa tuhat naista suorittaa varusmiespalveluksen vuosittain. 

–  Naisten motivaatio on erittäin korkea. Tästä osoituksena on suhteellisesti miehiä suurempi määrä johtajiksi koulutettavia. Muun muassa edellisen reserviupseerikurssin priimus oli nainen, Hulkko sanoo.

Naisten määrän kasvu palvelee Puolustusvoimia monin tavoin. 

– Esimerkiksi kriisinhallintatehtäviin tarvitaan nykyistä enemmän varusmiespalveluksen suorittaneita naishakijoita. Epäsuorasti naisten palvelus lisää maanpuolustustahtoa ja sotilaallisen maanpuolustuksen tietoisuutta koko kansan keskuudessa. Tätäkään vaikutusta ei voi aliarvioida, kenraaliluutnantti Hulkko pohtii.

Sähköinen haku avautuu huhtikuussa - tavoitteena helpottaa ja lisätä hakeutumista

Kynnys hakeutua naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen madaltuu, kun sähköinen haku otetaan käyttöön viikolla 16. Uudistuksen tavoitteena on helpottaa hakeutumista ja kasvattaa hakijamäärää naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Sähköinen hakumahdollisuus on kasvattanut hakemusten määrää Puolustusvoimien muihin tehtäviin. 

Uudistus sujuvoittaa myös hakuun liittyvää asiointia, sillä asiointipalvelu opastaa hakemuksen täytössä, eikä paperisia hakemuslomakkeita enää tarvita. Hakulomakkeen voi lähettää viikosta 16 alkaen Puolustusvoimien asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi/

Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Valintatilaisuudet järjestetään huhtikuussa paikallinen tilanne arvioiden

Palvelukseen hakeneet naiset kutsutaan hakemuksen perusteella aluetoimiston järjestämään valintatilaisuuteen. Valintatilaisuudessa annetaan tietoa varusmiespalveluksesta ja asevelvollisuudesta, hakijat haastatellaan ja heidän terveydentilansa tarkistetaan. Valintatilaisuudessa hakijan on mahdollista esittää koulutusta ja palvelusta koskevat toiveet.

Valintatilaisuudet järjestetään paikallinen tilanne arvioiden joko lähi- tai etätilaisuutena huhtikuun aikana. Aluetoimistot ovat yhteydessä hakijoihin ja ilmoittavat, mikäli lähitilaisuus muuttuu etätilaisuudeksi. Muutoksista ilmoitetaan myös Maavoimien ja Puolustusvoimien verkkosivuilla ja somekanavilla, joten ne kannattaa laittaa seurantaan.  

Lähitilaisuuksissa noudatetaan THL:n antamia suosituksia (mm. käsi- ja yskimishygienia, suojaetäisyydet). Valintatilaisuuksissa jaetaan kasvomaskit, joiden käytöstä sekä hygieniakäytännöistä ja turvaväleistä ohjeistetaan paikan päällä. 

Tilaisuuksien suunnittelussa varaudutaan myös nopeasti muuttuviin kokoontumisrajoituksiin. Valintatilaisuuksiin osallistuvien lukumäärä ja käytössä olevien tilojen koko vaihtelevat eri kunnissa. Tarvittaessa ohjelmaa tiivistetään, istumajärjestystä väljennetään ja henkilöiden saapumista porrastetaan. Porrastamisesta ei välttämättä lähetetä erillistä ilmoitusta kotiin ennen tilaisuutta. 

Näillä toimilla huolehditaan siitä, että osastot pysyvät mahdollisimman pieninä ja kontaktit toisiin henkilöihin mahdollisimman lyhyinä.

Valintatilaisuuksiin osallistuvia pyydetään huomioimaan seuraavat varotoimenpiteet:

  • Jos olet sairas, ota yhteys omaan aluetoimistoosi ja sovi, miten osallistut valintatilaisuuteen.
  • Pese kätesi huolella heti tilaisuuteen saapuessasi ja huolehdi käsihygieniasta läpi tilaisuuden. 
  • Pidä turvaväli muihin tilaisuudessa oleviin henkilöihin.
Hakemusten jakautuminen Puolustusvoimiin ja Rajavartiolaitokseen
•    Maavoimat 1 355
•    Merivoimat 181
•    Ilmavoimat 101
•    Rajavartiolaitos 24
•    Erikoisjoukot 14

kuvistuskuva jossa naisten hakemusten määrät vuodesta 1995 vuoteen 2021

´