Hyppää sisältöön

Förnyad ackreditering av Försvarsmaktens internationella center färdigställdes

Försvarsmaktens internationella center FINCENT
Utgivningsdatum 17.9.2021 13.47 | Publicerad på svenska 28.9.2021 kl. 9.57
Pressmeddelande
Bild av Quality Assurance Accreditation Certificate

Förnyad ackreditering av Försvarsmaktens internationella center (FINCENT) enligt Natos kvalitetsövervakningssystem för utbildning för den kommande sexårsperioden genomfördes i sommar. Natos expertgrupp genomförde en inspektion av centrets verksamhet med hjälp av distansförbindelser och i den sammanställda rapporten föreslog man en förnyad ackreditering för FINCENT. Enligt expertgruppen inom utbildningens kvalitetsövervakningssystem uppfyllde centrets utbildningssystem alla kvalitetsstandarder som Nato ställer på utbildningen. Intyget om förnyad ackreditering undertecknades av HQ SACT, som ansvarar för Natos utbildning den 17 juni. FINCENT har åter en ny ackreditering i Natos omfattande utbildningssystem.

Försvarsmaktens internationella center ackrediterades enligt Natos kvalitetsövervakningssystem för utbildning för första gången 2015. Ackrediteringen bekräftar för FINCENTs samarbetspartner att de kurser som centret erbjuder och alla dess övriga verksamheter uppfyller kvalitetskraven i Natos utbildningssystem. Ackrediteringen är i kraft i sex år och under våren 2021 arbetade FINCENT med att förnya den för följande sexårsperiod. 

Nato kvalitetsinspekterade utbildningen för första gången per distans

Den pågående coronaviruspandemin påverkade även den nya ackrediteringen av FINCENT, dock utan att bromsa upp den. I den ovanliga situationen fick man söka nya lösningar. Normalt genomförs ett inspektionsbesök på plats av en expertgrupp för kvalitetskontroll inom Natos utbildning. Den här gången gjordes det på distans. Natos expertgrupp sammanställde utifrån den virutella inspektionen och tidigare inlämnat material en rapport om FINCENT där man utvärderade centrets verksamhet i enlighet med Natos kvalitetsstandarder. Resultaten var tydliga och expertgruppen konstaterade att centret uppfyller kvalitetskraven inom alla tre delområden (Leadership and Management, Education and Training och The Contribution to Nato).

I utvärderingsrapporten fick FINCENT beröm för kvalitetssäkringsarbetet inom flera delområden. Centret anses vara ett välorganiserat och mycket professionellt lett utbildningscenter vars ledning är nära involverad i kvalitetssäkringsprocessen. Det starka stöd som FINCENT fick från både försvarsministeriet och utrikesministeriet ansågs vara en klar styrka. I rapporten berömdes dessutom FINCENTs elevorienterade utbildningssystem som stöder studerandenas inlärning utifrån individens behov före kursen.  

Expertpoolen väckte särskilt intresse 

FINCENT särskilda styrka ansågs vara centrets sakkunnigpool. FINCENTs pool består av experter med både militär och civil bakgrund som centret utnyttjar vid genomförandet av kurserna. Medlemmarna i poolen är en betydande resurs för FINCENT och de verkar som lärare på kurser eller i andra sakkunnigroller. Natos expertgrupp identifierade användningen av poolen som god praxis som man kommer att sprida även till andra utbildningscenter. Centrets poolsystem har redan tidigare väckt stort intresse bland centrets samarbetspartner. 

Andra styrkor som Natos expertgrupp identifierade var att rapporteringen efter kursen kan utnyttjas väl i utvecklingen av kurserna samt FINCENTs detaljerade standardiserade anvisning för kvalitetsledningssystemet. Som utvecklingsområden identifierade expertgruppen en fördröjd respons samt ett bättre och mer systematiskt utnyttjande av de saker och erfarenheter som man lärt sig under kursverksamheten. Detta kommer att beaktas i utvecklingen av FINCENT under följande sexårsperiod. 

Mycket lyckad kvalitetskontroll

På det hela taget var resultaten av utvärderingsrapporten mycket positiva för FINCENT och de visar att centralens kvalitetskontrollarbete under de gångna åren har lyckats utmärkt. I rapporten sammanfattades dessutom några viktiga lärdomar från coronaviruspandemin. Där identifierades att nätkurser redan från början måste utformas enligt principerna för Natos Systems Approach to Training (NATO SAT), och att en kurs som sker i form av närundervisning inte kan överföras direkt till nätet som sådan. I den så kallade nya normala undervisningen kommer både undervisning över nätet och utbildningslösningar som kombinerar närundervisning att bli allt vanligare. I och med den nu erhållna nya ackrediteringen är FINCENT ännu mer redo att svara på dessa utmaningar i samarbete med sitt partnernätverk.

´