Hyppää sisältöön

Pohjoismaisten kadettien yhteishenkeä ja urheilun juhlaa – Kadettikoulu järjesti perinteiset NOKA-päivät Santahaminassa

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 1.6.2023 11.51
Tiedote

Kadettikoulu järjesti Pohjoismaiset kadettipäivät eli NOKA-päivät Santahaminassa 25.–28.5. Päivät tarjosivat kadeteille mahdollisuuden vahvistaa entisestään pohjoismaista yhteishenkeä kilpailemalla moninaisissa urheilulajeissa ja verkostoitumalla tulevien kollegojensa kanssa. Tapahtuma järjestetään vuosittain eri pohjoismaissa, ja siihen osallistuu kadetteja Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan maanpuolustuskorkeakouluista.

NOKA-päivät tarjoavat nuorille kadeteille esimakua upseerinuran kansainvälistymisestä. Kadettikoulun johtaja, eversti Teemu Nurmelan (siirtynyt 1.6. uusiin tehtäviin) mukaan nuorilta upseereilta on aina odotettu taistelijan ja urheilijan kykyjä, mutta nykyään osaamistarpeena on myös monikansallisessa ryhmässä toimiminen. 

”Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen muuttumisen valossa kansainvälinen yhteistyö näyttäytyy entistä merkittävämmässä roolissa. Nykyisten kadettien upseerinurat tulevat olemaan entistä kansainvälisempiä”, Nurmela kuvaa. 

”On hienoa luoda puitteet kadettien väliselle verkostoitumiselle. Upseereilla on tapana kysyä toisiltaan, millä NOKA-päivillä kukin on aikanaan ollut. Se on erinomainen tapa murtaa jää ja löytää yhteinen keskustelunaihe”, Nurmela jatkaa. 

Samoilla linjoilla on tapahtuman vastuuhenkilönä toiminut Kadettikoulun apulaisjohtaja, majuri Antti Waltari

”Monelle kadetille NOKA-päivät merkitsevät ensimmäistä yhteistoimintaa ulkomaisten sotilaiden kanssa. Tämä on heille ainutkertainen mahdollisuus tutustua toisiinsa, kilpailla pilke silmäkulmassa ja pitää hauskaa", Waltari toteaa. 

Waltarin mukaan tapahtuman henki pyritään pitämään kevyenä, vaikka kilpailuvietti onkin tulevilla upseereilla kova. Päiviä onkin hänestä ollut mukava valmistella juuri sen hyvähenkisyyden vuoksi.

”Santahamina tarjoaa lisäksi mahtavat puitteet tapahtumalle. Esimerkiksi kaikki liikuntapaikat sijaitsevat lähietäisyydellä Maanpuolustuskorkeakoulun kampuksella.”

Maajoukkuehenkeä ja pohjoismaista yhdessä tekemistä

Nelipäiväisen tapahtuman ohjelma koostui pitkälti seminaareista ja urheilusta. Urheilulajeissa kadetit kilpailivat pääosin monikansallisissa sekajoukkueissa, mutta Pasi-kuljetusajoneuvon vetokilpailu ja e-urheilu miteltiin maajoukkueissa. 

Yksi koko päivien kohokohdista eli Pasin vetäminen olikin vuorossa ensimmäisenä, mikä asetti riman loppuviikon kilpailuhengelle.

Kadetit Kieleväinen ja Juujärvi uskoivat Suomen voittoon Pasi-kilpailussa.

Ennen kilpailua tunnelmoineet kadetit Väinö Kieleväinen ja Juhani Juujärvi pitävät NOKA-päiviä Sarkajuhlan tasoisena kohokohtana.

”On hienoa päästä tutustumaan muiden maiden kadetteihin, fiilis ihan huipussaan”, tuumii Juujärvi.

”Päivistä saa eniten irti nimenomaan urheilemalla. Mikäs sen parempaa kuin verkostoitua pohjoismaisten kadettien kanssa, kuulla heidän arjestaan muissa kadettikouluissa ja kilpailla heidän kanssaan”, jatkaa Kieleväinen. 

”Täällä pääsee sporttisessa muodossa soveltamaan sotilaan erilaisia taitoja, joita tarvitsee sitten taistelukentälläkin.”

Pasinvedon tulosten julkistaminen nostatti tunnelmia

Suomi-Ruotsi-maaotteluksi kehkeytyneen ja isäntämaan lopulta voittaneen Pasinvedon jälkeen kadetit kuulivat kutsuvieraan puheen. Avauspäivän seminaarin kadeteille alusti Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkö Janne Kuusela. 

Puheenvuorossaan Kuusela painotti pohjoismaisen yhteistyön monialaisuutta ja kehotti tulevia upseereja muistamaan juuri sata vuotta täyttäneen lotta Alli Korvan sanat puolustuksen ja koulutuksen tärkeydestä yhteiskunnassa. 

Osastopäällikkö Kuusela nosti puheessaan esille pohjoismaiden lukuisat yhteydet, kuten maantieteen, liittolaiset ja kumppanit sekä intressit.

Toisena päivänä pohjoismaiset kadetit aloittivat päivänsä tiukalla seminaari- ja ryhmäkeskustelukimaralla taktiikasta, johtamisesta, strategiasta ja historiasta. 

Pohjoismaisen yhteistyön historiaa koskevassa seminaarissa tanskalaisupseeri Kristian Fog tenttasi kadettien tietämystä pohjoismaisen yhteistyön ulottuvuuksista, kuten Pohjoismaiden neuvostosta ja NORDEFCO (The Nordic Defence Cooperation) -puolustusyhteistyöstä.

Verkostoitumista urheilujuhlan lomassa

Asiapitoista aamupäivää seurasi sitäkin tiukempi tutustuminen kaikkiin päivien urheilulajeihin. Jalkapallon, uinnin, biathlonin, esteradan ja sotilaallisen joukkuekilpailun karsinnat pohjustivat toista maajoukkuekilpailua, e-urheilua, joka Pasin vedon tapaan päättyi Suomen voittoon. 

”NOKA-päivillä on ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua. Yhteishenki paitsi joukkueiden myös kaikkien eri maiden kadettien välillä on vimpan päälle. Kaikki kannustavat kaikkia, sillä monissa lajeissa kaikki maat on sekoitettu keskenään sekajoukkueisiin”, tunnelmoi kadetti Samuli Kuosmanen

Kadetti Kuosmasen mukaan tapahtuma luo energiapiikin, jonka voimalla pitkät ja vaiherikkaat päivät jaksaa helposti.

”E-urheilu on NOKA-päivillä uusi, vähän epävirallisempi urheilukonsepti, jossa maat ottavat tietokonepelin muodossa toisistaan mittaa. Siinä pelataan toki tosissaan mutta rennoin fiiliksin – tärkeintä on joukkueessa toimiminen ja ryhmähengen kasvattaminen sitäkin kautta”, tiivistää lajissa Suomea edustanut Kuosmanen.

Kolmantena päivänä kadetit aloittivat jälleen luokkaympäristössä seminaarien ja ryhmätöiden parissa, mitä seurasi urheilujuhlan huipentuminen kaikkien lajien loppukilpailuihin. Hymy oli kadeteilla herkässä ja riemu raikasi, kun joukkueet napsivat voittoja. Kannustus oli paikoin korvia huumaavaa. 

Sotilaallisessa joukkuekilpailussa riitti vaiheita.

Viimeinen täysi päivä huipentui mitaliseremoniaan ja juhlaillalliseen. Kilpailuissa palkitut joukkueet saivat kukin vuorollaan hetkensä valokeilassa.

Sunnuntaina kadetit asettuivat vielä kertaalleen muotoon loppuseremoniassa, jossa koulun johtaja Nurmela luovutti NOKA-lipun ensi vuoden isäntämaa Ruotsille. 

Vaiherikkaat päivät tulivat päätökseen aurinkoisessa Santahaminassa, josta ulkomaiset kadetit suuntasivat kohti lentokenttää ja kotiinpaluuta. 

Kadettikoulun johtaja, eversti Teemu Nurmela sinetöi NOKA-päivien päätöksen luovuttamalla lipun Ruotsille, joka järjestää ensi vuoden kadettipäivät. 
´