Sveitsiläinen Mannerheim-upseeristipendiaatti vieraili Suomessa touko-kesäkuussa

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 15.7.2025 12.23
Tyyppi:Tiedote

Sveitsiläinen Mannerheim-upseeristipendiaatti, majuri Robin Gubler vieraili Suomessa kolmen viikon ajan touko-kesäkuun vaihteessa. Vierailun tarkoituksena oli tutustua Suomeen ja Puolustusvoimiin. Vierailu oli osa Suomen ja Sveitsin puolustusvoimien välillä olevaa Mannerheim -stipendiaattiohjelmaa. Stipendiaattiohjelma käynnistyi vuonna 1949, kun suomalaisille upseereille tuli ohjelman kautta mahdollisuus viettää noin kolmen kuukauden aika Sveitsissä tutustuen maahan ja sen puolustusvoimiin kehittäen samalla kielitaitoaan. Stipendiaattiohjelmaa laajennettiin vuonna 1970 siten, että sveitsiläisupseereille mahdollistui noin kolmen viikon tutustumisjakso Suomeen.

Mannerheim-stipendiaattiohjelma oli majuri Gublerille tuttu jo ennen ohjelmaan hakeutumista, sillä hän työskentelee Sveitsin armeijan kansainvälisessä keskuksessa SWISSINT:issä. Osana työtään hän on päässyt vastaanottamaan suomalaisia Mannerheim –stipendiaatteja Sveitsissä ja täten tutustumaan stipendiaattitoimintaan.

- Olin tietoinen stipendiaattiohjelman olemassaolosta töiden kautta ja päätin itsekin kokeilla hakemista. Iloiseksi yllätyksekseni tulin hyväksytyksi, Gubler avaa päätymistään Suomeen.

Kiertue ympäri Suomen

Suomessa Gublerin tukikohtana toimi Santahamina, mutta ohjelmaan oli suunniteltu vierailuja useissa varuskunnissa ympäri Suomea. Ajaessaan varuskunnasta toiseen Gubler pääsi todistamaan Suomen maantieteellistä laajuutta. Suomen maanteillä voi helposti ajaa tunnin näkemättä toisia autoja ja hyvällä tuurilla puolestaan nähdä esimerkiksi hirviä. Maantieteellinen laajuus ja sen tuomat mahdollisuudet näyttäytyivät myös työtehtäviä ajatellen erona Suomen ja Sveitsin välillä. Suomessa on mahdollista löytää suuri maakaistale Puolustusvoimien harjoituskäyttöön. Sveitsin kokoisessa maassa kaikki pinta-ala on jo käytössä.

Gubleria pitkät ajomatkat varuskuntien välillä eivät haitanneet. Ajomatkojen vastapainoksi jokaisessa vieraillussa yksikössä oli mahdollisuus viettää pidemmän aikaa.

- Antoisinta oli päästä viettämään useampi päivä samassa yksikössä ja näkemään, millaista arjen jokapäiväinen työ siellä on, Gubler toteaa.

Antoisia kohtaamisia

 Stipendiaattijakson aikana Gubler kertoo päässeensä käymään paljon oman arkipäiväisen työn kannalta hyödyllisiä keskusteluja. Erityisesti Gubler havaitsi suomalaisten ja sveitsiläisten välillä yhteisiä intressejä ja näkökulmia rauhanturvaoperaatioihin liittyen. Gublerilla on omakohtaista kokemusta kriisinhallintatehtävistä Kosovossa.

Vierailu Suomessa tarjosi uusia kokemuksia ja tuttavuuksia.

- Erityisesti mieleen jäi rajalla jalkaisin partiointi koirapartion mukana. Rajavartiointiin tutustuminen oli erityinen kokemus, Gubler kertoo. 

Gubler kehuu sitä, kuinka ihmiset olivat ystävällisiä ja vastaanottavaisia. Uusien tuttavuuksien kanssa vaihdettiin yhteystietoja ja suunnitteilla onkin paluu Suomeen ja lähtö yhteiselle metsästysreissulle vierailun aikana tutuksi tulleiden kanssa.

Yleisesti Gubler suosittelee lämpimästi stipendiaatiksi hakeutumista. Käytännön tutustuminen toisen maan toimintaan ja kollegoihin on antoisa kokemus.

- Kaikista tärkeintä matkassa on avoin mieli, Gubler toteaa.