Hyppää sisältöön

Sveitsiläinen upseeristipendiaatti tutustui Suomeen ja Puolustusvoimiin – kiinnostusta herätti erityisesti kokonaisturvallisuus ja maanpuolustustahto

MaanpuolustuskorkeakouluMaanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 28.10.2024 8.43
Tiedote

Sveitsiläinen Mannerheim-upseeristipendiaatti, majuri Fabio Peter tutustui Suomeen ja Puolustusvoimiin aikavälillä 30.9.-25.10.2024. Peter tutustui vierailunsa aikana laajasti suomalaiseen maanpuolustukseen niin maalla, merelle, ilmassa kuin rajallakin.

Tutustuminen maiden välillä on osa pitkäaikaisten kahdenvälisten suhteiden perinnettä. Suomalaiset Mannerheim-upseeristipendiaatit ovat vuodesta 1949 alkaen tutustuneet Sveitsiin ja sen asevoimiin vuosittain noin kolmen kuukauden ajan, kehittäen samalla saksan tai ranskan kielitaitoaan. Vastavuoroisesti, vuodesta 1970 lähtien 1-2 sveitsiläistä Mannerheim-upseeristipendiaattia on vuosittain tutustunut kuukauden ajan Suomeen ja Puolustusvoimiin.

Yhtäläisyyksiä ja eroja

Majuri Fabio Peterin mukaan tutustuminen Suomeen on ollut hänelle hyvin mielenkiintoinen. Hän on päässyt keskustelemaan hyvin avoimesti kokeneiden upseerien ja muun Puolustusvoimien henkilöstön kanssa Suomesta ja Sveitsistä ja maiden asevoimista. Lisäksi hän kertoo, että aiheina kokonaisturvallisuuden konsepti ja yleinen asenne ja valmius suhteessa puolustukseen Suomessa olivat hänestä mielenkiintoisia.

”Huomasin, että monet asiat ovat samanlaisia kummankin maan asevoimien välillä, mutta monet asia eroavat organisoinnin, laajuuden ja yksityiskohtien tasolla.” 

Majuri Fabio Peter pääsi tutustumisensa aikana myös apumaradalle.

Peterin mukaan yhtäläisyyksiä Suomen ja Sveitsin asevoimien välillä löytyy esimerkiksi taktiikan ymmärryksestä, sotilaskoulutuksen tasosta ja yleisesti sosiaalisesta vuorovaikutuksesta.Eroja taas löytyy esimerkiksi varusmiespalveluksen ja kutsuntojen organisoinnista sekä siinä, miten suluttamisen ja maaston vahvistamisen tavat on suunniteltu. Mielenkiintoisin ero Peterin mukaan löytyy kuitenkin reserviläisten koulutuksesta, jota järjestetään Suomessa pääosin viikonloppuisin ja joka on organisoitu eri tavalla, kuin sveitsiläiset kertauskurssit.
 
”En voisi kuvitella samanlaista järjestelmää Sveitsissä, vaikka se onkin hyvin toimiva ja arvoa lisäävä. Lisäksi kiinnostavaa on se, että Suomessa järjestetään harjoituksia, joissa on mukana siviiliviranomaisia ja kuntia sekä maanpuolustuskursseja esimerkiksi poliitikoille ja yksityisen sektorin henkilöille kansallisella ja paikallisella tasolla.”

Peterin mukaan yksi ero Suomen ja Sveitsin välillä koskee lisäksi upseerikoulutusta. Sveitsissä ammattiupseerien pitää päätyä upseerin tehtäviin jo asepalveluksen aikana ennen kuin he voivat saada upseerin sotilasarvon ammattilaisena. Suomessa taas upseeri on yleensä ammatti ja harvemmin varusmiestehtävä. Toinen ero Peterin mukaan löytyy koulutuksen ja operatiivisen toiminnan organisaatioista. Sveitsissä on yleensä eri esikunnat koulutusta ja operatiivista toimintaa varten, kun taas Suomessa yleensä samat esikunnat toteuttavat molemmat tehtävät. 

Majuri Fabio Peter (oik.) tutustui muun muassa Kaartin jääkärirykmenttiin majuri Juho Leppälän (vas.) opastuksella.

Opittavaa maanpuolustustahdosta

Peter kertoo, että hänen kokemuksensa mukaan Suomi on upea maa, jossa asuu mielenkiintoisia ihmisiä. Suomen ja Sveitsin välillä on hänen mukaansa myös paljon yhtäläisyyksiä ja hänen mielestään suomalaiset ja sveitsiläiset ovat hyvin samanlaisia. 

”Kuitenkin, Suomen Puolustusvoimilla ja Suomen kansalaisilla ylipäätään on korkeampi varautumisen taso ja maanpuolustustahto. Siihen vaikuttavat varmasti geopoliittinen tilanne ja historia, joilla on usein emotionaalinen vaikutus. Voisimme oppia Sveitsissä paljon suomalaisesta maanpuolustustahdosta, vaikka olemmekin tällä hetkellä jälleen lisäämässä fokusta puolustukseemme.”

´