Hyppää sisältöön

Tutkimus: Eversti Valo Nihtilän tarina avautuu

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 13.2.2024 14.30
Tiedote

Järjestyksessään kahdestoista Suomalaisen sotataidon klassikot -teos on ilmestynyt. "Eversti Valo Nihtilä – suomalaisen taktiikan kehittäjä" koostuu Nihtilän 1930–1950-luvuilla laatimasta kuudesta alkuperäistekstistä ja kolmesta tutkimuksellisesta kylkiartikkelista.

Voitane väittää, että jokainen suomalainen upseeri ja moni Suomen sotahistoriaa harrastava tuntee eversti Valo Nihtilän nimeltä. Raaputettaessa pintaa syvemmältä, sotilas ja ihminen Valo Nihtilä on kuitenkin useimmille varsin tuntematon.

Pertti Kilkki laati vuonna 1994 tietokirjan Valo Nihtilä – päämajan eversti, mutta Nihtilän sotataidollisessa osaamisessa ja toiminnassa ennen kaikkea ennen talvisotaa on vielä paljon tutkittavaa. Tällä julkaisulla halutaan nostaa esiin Valo Nihtilän merkitystä niin suomalaisen upseerikunnan taktiikan opettajana kuin myös sotien ajan merkittävänä toimijana.

Teoksen toimittanut sotahistorian apulaisprofessori Mikko Karjalainen toteaa, että kerran vuodessa julkaistavaksi klassikkoteokseksi pyritään valitsemaan julkaisematon, laadukas ja aiemmin vähän tunnettu tutkimus tai tekstikokonaisuus, joka on säilyttänyt ajankohtaisuuteensa. Nyt ensimmäistä kertaa klassikko on koottu saman tekijän useammasta tekstistä, mutta klassikon status täyttyy hyvin.

Kuvassa eversti Valo Nihtilä piirrettynä mustavalkoisena kuvana. Kuva sota-ajalta. Nihtilä on pöydän äärellä kynä kädessään.

Totaalinen sota tuli jäädäkseen

Nihtilän alkuperäistekstien yhteyteen on laadittu kolme alkuperäistekstiä taustoittavaa ja syventävää sotahistoriallista tutkimusartikkelia. Yleisesikuntamajuri, tohtoriopiskelija Erik Stenström käy läpi Nihtilän roolia suomalaisen upseerikunnan laajasti arvostamana taktiikan opettajana ennen talvisotaa. Sotahistorian apulaisprofessori Mikko Karjalainen valottaa Nihtilän henkilökuvaa ja toimintaa toisen maailmansodan tyrskyissä.

Sotahistorian professori, eversti evp. Petteri Jouko syventyy Nihtilän toimintaan heti toisen maailmansodan päättyessä. Joukon mukaan eversti Nihtilä ymmärsi toisen maailmansodan kokemusten pohjalta sen, että sota ja sodan kuva oli muuttunut totaaliseksi. Jouko toteaa, että Nihtilän mukaan jatkosota oli koskettanut koko suomalaista yhteiskuntaa, mutta mahdollinen tuleva sota koskettaisi sitä entistä syvemmin.

Voit ladata uutuusteoksen MPKK:n julkaisuarkistosta: https://www.doria.fi/handle/10024/188550

 

 

´