Väitöstilaisuus eurooppalaisten uhkien kollektiivisesta turvallistamisesta
Kapteeniluutnantti Joona Castrénin strategian tieteenalaan lukeutuva väitöskirja tarkastetaan julkisesti Maanpuolustuskorkeakoulun Santahaminatalon Itälinnake-auditoriossa perjantaina 29. marraskuuta 2024 kello 12 alkaen.
Tilaisuuden kustoksena toimii Maanpuolustuskorkeakoulun strategian professori Tommi Koivula ja vastaväittäjänä Helsingin yliopiston professori Juhana Aunesluoma.
Castrénin väitöskirjan otsikko on Collective securitization of European security issues (suom. Eurooppalaisten uhkien kollektiivinen turvallistaminen) ja se käsittelee Euroopan unionin turvallisuutta kuluvan vuosituhannen muuttuvassa turvallisuusympäristössä.
Väitöskirjassa osoitettiin, että ympäristö ja ilmastonmuutos, rikollisuus, maahanmuutto, terrorismi ja energiahuolto on kehystetty Euroopan Unionissa turvallisuuskysymyksiksi ja niihin on vastattu turvallisuustoimilla. Käsitys näistä aiheista on kollektiivisen turvallistamisen tulosta, mutta turvallistamisen laajuus on riippunut yleisön vuorovaikutuksesta kunkin aiheen turvallistamisessa. Analyysi osoitti kollektiivisen turvallistamisprosessin vuorovaikutuksellisuuden ja kuinka julkinen mielipide heijastaa yleisön roolia prosessissa. Tilastollinen analyysi paljasti selittäviä muuttujia, jotka ennustavat turvallisuuskysymysten priorisointia suhteessa muihin kysymyksiin julkisessa mielipiteessä.
Kansalaiset osallistuvat kollektiivisen turvallistamisen prosessiin mielipidemittausten kautta
Castrén tutki Eurobarometri-kyselyillä mitattua julkista mielipidettä kollektiivisen turvallistamisprosessin interaktion mittarina. Aineistoa kuvailevat ristiintaulukoinnit osoittivat kuinka EU-kansalaiset priorisoivat turvallisuuskysymyksiä merkittävimpien Euroopan Unionia uhkaavien ongelmien joukosta. Priorisointia ennustavia muuttujia, kuten sosio-demografisia ominaisuuksia, arvoja ja asenteita analysoitiin logistisen regressioanalyysin avulla.
Tutkimustulokset osoittivat, että turvallisuuskysymysten priorisointi vaihteli merkittävästi indeksitapahtumien ja toistuvan turvallisuuskehystämisen vaikutuksesta. Julkisen mielipiteen mukaan maahanmuutto, terrorismi ja ympäristökysymykset ovat olleet keskeisiä uhkia Euroopan Unionille vuosina 2010–2020. Tilastollinen analyysi osoitti, että suhde Euroopan Unioniin, tyytyväisyys elämään, asuinalue, vastaajan taloudellinen tilanne ja sukupuoli olivat keskeisiä tekijöitä turvallisuuskysymyksiin liittyvissä asenteissa.
Castrénin väitöskirja täydentää keskustelua turvallistamistutkimuksen kentässä, erityisesti kollektiivisen turvallistamisen tutkimuksen saralla. Tutkimustulokset alleviivasivat turvallistamisen interaktiivisuutta ja kuinka julkinen mielipide toimii kanavana turvallisuusuhkien konstruoimisessa.
Kapteeniluutnantti Joona Castrén valmistui Maanpuolustuskorkeakoulusta vuonna 2013 ja työskentelee Suomenlahden merivartiostossa johtokeskuksen päällikkönä. Hän on väitöskirjansa lisäksi tutkinut rajaturvallisuutta ja ilmastonmuutoksen turvallisuusvaikutuksia kansainvälisesti julkaistuissa artikkeleissa.
Väitöstilaisuuteen ilmoittautuminen 22.11.2024 klo 12 mennessä mennessä osoitteessa https://www.lyyti.in/castrenin-vaitos
Väitöstilaisuutta voi seurata etänä reaaliaikaisesti Maanpuolustuskorkeakoulun Youtube-kanavalla.
Väitöskirjan voi ladata Doria-julkaisuarkistosta.
Väittelijän yhteystiedot
Joona Castrén
[email protected]