Hyppää sisältöön

Väitöstilaisuus Suomen sotilasasiamiesjärjestelmän kehityksestä

Maanpuolustuskorkeakoulu
15.4.2020 15.11
Tiedote

Filosofian maisteri Heidi Ruotsalaisen sotahistorian tieteenalaan lukeutuva väitöskirja tarkastetaan julkisesti Maanpuolustuskorkeakoulun Auditoriotalon Pääauditoriossa 8.5. kello 12 alkaen.

Tilaisuuden kustoksena toimii Maanpuolustuskorkeakoulun emeritusprofessori kenraalimajuri (evp) Vesa Tynkkynen ja vastaväittäjänä Helsingin yliopiston professori Kimmo Rentola

Ruotsalaisen väitöskirjan otsikko on Salatun tiedon tuottajat – Suomen sotilasasiamiesjärjestelmän kehitys 1918−1939 ja se käsittelee Suomen sotilasasiamiesjärjestelmän kehitystä itsenäistymisen alusta talvisodan syttymiseen saakka. Suomen sotilasasiamiesjärjestelmä luotiin tsaarin ajan venäläisen mallin mukaisesti, mutta sen kehittämistyö tehtiin kansallisista lähtökohdista. Sotilasasiamiesjärjestelmän kehitystyötä vaikeuttivat taloudelliset realiteetit, mutta järjestelmän osalta kyettiin myös luoviin ja joustaviin ratkaisuihin.

Suomen armeijan Yleisesikunnan päälliköiden rooli sotilasasiamiesten työskentelyn johtamisessa vaihteli järjestelmän kehittyessä. Sotilasasiamiehet olivat Yleisesikunnan päällikön suorassa alaisuudessa järjestelmän alusta, aina vuoteen 1937 saakka. Sotilastiedustelusta vastanneen osasto 2:n rooli kasvoi tiedustelu-upseereiden ammattitaidon kasvaessa. Tiedusteluosaamisen kehittyessä myös sotilasasiamiesten tiedonhankinta strukturoitiin ja tiedustelutiedon käsittely ammattimaistui. 

Taloudellisista realiteeteista huolimatta Suomen sotilasasiamiesjärjestelmä kehitettiin toimivaksi verkostoksi, joka kykeni hankkimaan tietoa valtion johdon päätöksenteon tueksi Euroopan kriisiytyessä ja kehityksen vyöryessä kohti sotaa.

Koronavirustilanteesta johtuen yleisö ei voi osallistua tilaisuuteen paikan päällä. Väitöstilaisuutta voi seurata reaaliaikaisesti Maanpuolustuskorkeakoulun YouTube-kanavalla. 

Väitöskirjan voit ladata Doria-julkaisuarkistosta

Väittelijän yhteystiedot:
Heidi Ruotsalainen
[email protected]