Hyppää sisältöön

Kadettien tärkeä päivä

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 18.3.2022 14.53

Kadettikoulun perinnepäivää juhlitaan 20.3.2022. Perinnepäivä on yksi tärkeimmistä päivistä Kadettikoulun vuosikalenterissa. Perinnepäivän historia juontaa yli 200 vuoden taakse vuoteen 1779, jolloin upseerikoulutuksen katsotaan alkaneen Suomessa. 

Perinnepäivänä annettu kadettilupaus on nuorimman kadettikurssin siirtymäriitti upseerin arvomaailmaan. Heistä tulee lupauksen myötä osa Kadettikuntaa, jolloin he ottavat vastaan Kadettikunnan vastuut ja oikeudet. Perinnepäivänä kadetit pääsevät ensimmäisen kerran käyttämään m/22-juhlapukua, joka on ollut kadeteilla käytössä nimensä mukaisesti vuodesta 1922 alkaen. Juhlapuku täyttää tänä vuonna siis kunnioitettavasti 100 vuotta. Juhlapuvun edeltäjän, puvun m/19, suunnitteli ryhmä kadetteja vuonna 1919, ja tästä puvusta tuli pienillä muutoksilla nykyään tunnettu m/22-juhlapuku. Ensimmäisen juhlapuvun luonnoksen piirsi Carl-Gustaf Wahren. 

Vasemmalla kadetin juhlapuku m/22 ja oikealla ensimmäiset luonnokset puvusta.

Tavallisesti kadettilupauksen jälkeen päivä on jatkunut maakunta-aamiaisella lukuisine vieraineen ja Kadettikoulun paraatikatselmuksella. Päivän juhlallisuuksien jälkeen ilta on huipentunut kadettien sarkajuhlan tanssiaisiin. Koronatilanteen vuoksi perinteisiä juhlamenoja ei voida tänä vuonna järjestää samalla kaavalla kuin yleensä, joten muun muassa kadettilupaus annetaan ja sarkajuhla pidetään sopivampana ajankohtana. 

Perinnepäivä ajoittuu päällekkäin korkeakoulujen yhteishakujen kanssa, jonka myötä uudet hakijat aloittavat ensimmäisen vaiheen polullaan upseeriksi. Kadettikersantti Viktor Paulinen on vanhimman kadettikurssin opiskelija, joten hän valmistuu tulevana kesänä. Ennen upseerikoulutuksen alkua Paulinen suoritti ylioppilastutkintonsa Ressun lukiossa Helsingissä ja pääsi opiskelemaan upseeriksi heti suoritettuaan varusmiespalveluksen. 

Kadettikersantti Viktor Paulinen

Halu päästä upseerin tehtäviin syntyi jo lapsuusaikana. Ammatin kunniallisuus ja merkitys yhteiskunnassa olivat iso osa valintaa. Uran selkeä nousujohteisuus ja vakaa työpaikka olivat ammatillisesta näkökulmasta tärkeitä. Paulisen mukaan parasta koulutuksessa on kouluttajien ammattitaitoisuus, opintoihin kuuluvien maastoharjoituksien vaativuus sekä yhteenkuuluvuus pitkien perinteiden kautta. 

Myös Paulisen oma kokemus Kadettikoulun perinnepäivästä vuonna 2020 oli juuri alkaneen koronapandemian takia poikkeuksellinen:

– Vaikka suunnitelmat muuttuivat, perinnepäivän henki oli kaikissa kadeteissa vahvasti mukana. Perinnepäivä kuvastaa Kadettikunnan identiteettiä. Perinnepäivä on mielestäni kadettien tärkein päivä. 

Yhteishaku 109. kadetti- ja 92. merikadettikurssille alkoi 16.3. ja se päättyy 30.3. Valintakokeet järjestetään toukokuussa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. 

Tutustu lisää kadettien elämään ja käynnissä olevaan yhteishakuun näillä kanavilla: 

upseeriksi.fi opintopolku.fi 

Maanpuolustuskorkeakoulun Instagram-tili