Hyppää sisältöön

Kadettien tunnelmia valmistumisen kynnykseltä

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 24.8.2022 15.34
Tiedote

106. kadettikurssi ja 89. merikadettikurssi valmistuvat tämän viikon perjantaina 26. elokuuta.

Lähtölaukaus valmistumisviikkoon nähtiin jo viime viikolla kaaderiviestin muodossa. Kaaderiviesti on perinteinen valmistuvan kadettikurssin yksi viimeisistä yhteisistä koitoksista. Viestiä juostaan kellon ympäri, alkaen aamu kymmeneltä ja päättyen seuraavana aamuna samaan aikaan. 

Perinteinen kaaderiviesti juostiin Santahaminassa 18.8.-19.8.

Kurssinjohtaja majuri Antti Waltarin mukaan vuorokauden pituinen kaaderiviesti symbolisoi kurssin yhdessä kulkemaa taivalta: kolmeen vuoteen on mahtunut hyvien hetkien lisäksi niitäkin aikoja, joita ei helpoksi ja kivaksi kuvailisi. Etenkin yön pimeinä tunteina ajoittain raskaaltakin tuntuva askel kuvastaa uhrauksia, joita opiskelijat koulutaipaleensa aikana ovat joutunet tekemään ja vastoinkäymisiä, joista yhdessä on selvitty. 24 tuntia olisi pitkä aika jaksaa yksin taivaltaa, mutta koko kurssin voimin saadaan koitoksesta hauska yhteinen tapahtuma. Kurssin aikaisten hyvien hetkien muistelulle on juostessa myös hyvin aikaa. 

Ilmavoimien johtamisjärjestelmäopintosuunnalla opiskelleen kadettikersantti Viktor Paulisen mukaan kaaderiviestissä oli lämmin tunnelma:

- Kurssina meillä meni hyvin ja tuloskin oli ihan kelpo tulos. Viesti ryhmäytti meitä entisestään ja oli ennen kaikkea todella mukava tapahtuma, jossa pääpainona kuitenkin oli se ryhmäytyminen ja hauskanpito. 

Kaaderiviestin ensimmäinen kierros juostaan yhdessä koko kurssin ja kurssinjohdon kesken. Ensimmäisen kierroksen jälkeen vetovastuussa ollut kadettikoulun johtaja luovuttaa viestikapulan kurssinjohtajalle, joka vie joukkoa eteenpäin toisen kierroksen. Kurssinjohtajalta kapula siirtyy kadettivääpelille, ja viestin eteneminen kaaderien omalle vastuulle. Kapulan siirtyminen koulun- ja kurssinjohdolta symboloi vastuun siirtymistä kadettien kannettavaksi koulutaipaleen edetessä. Samalla myös kurssihengestä, itsestä ja toisista huolehtiminen siirtyy kadeteille itselleen, ja kulkeutuu näin mukana myös tulevalle alkavalle upseerinuralle.

Korona-ajan vuosikurssi

Moni Maanpuolustuskorkeakouluun hakeutuva kokee sotilasuran jopa jonkinlaisena kutsumuksena. Paulinen kuvaa päätöksen hakeutua kadettikouluun kummunneen lapsuudenhaaveesta, joka vahvistui varusmiespalveluksen aikana. Myös kranaatinheitinopintosuunnalla opiskellut Anton Sulander sekä jääkäri- ja panssarintorjuntaopintosuunnalla opiskellut Johannes Joensuu kuvailevat varusmiespalveluksen vaikuttaneen päätökseen hakea Maanpuolustuskorkeakouluun.

- Lukioikäisenä kiinnostuin Puolustusvoimien tarjoamasta työurasta. Kun varusmiespalveluksessa kävimme vierailemassa täällä MPKK:lla RUK:n kanssa, varmistui minulle se, että seuraavassa haussa haen tänne, Sulander kertoo.

- Itselläni melko sama juttu. Asiaa edesauttoi myös se, että minulla oli ennestään kavereita vanhemmalla kadettikurssilla. He suosittelivat hakemaan, Joensuu tiivistää.

106. kadettikurssi ja 89. merikadettikurssi aloittivat sotatieteiden kandidaatin tutkintoon johtavat opinnot Maanpuolustuskorkeakoulun Kadettikoulussa syyskuussa 2019. Vuosikurssi suoritti opintonsa suurelta osin pandemian tuomien rajoitusten aikaan. Kadettien mukaan tämä vaikutti osaltaan opiskeluajan odotusten täyttymiseen:

- Opintojen alku oli sitä mitä odotinkin, mutta sitten tuli korona. Toki etäopiskelu oli melko ainutlaatuista ja hauskaakin. Toimimme vähän kuin edelläkävijöinä, ja pääsimme vaikuttamaan siihen, miten etäopiskelua tulevaisuudessa toteutetaan, Paulinen huomauttaa.

Koronapandemian seurauksena suuri osa perinteikkäistä tapahtumista jouduttiin perumaan tai järjestämään etäyhteyksin. Kadettien korkeimmat odotukset valmistumisviikolle kohdistuvatkin yhteisiin juhlahetkiin:

- Varsinkin perjantain iltajuhlaa odotan. Meillä kun ei mitään sellaisia varsinaisia ole ollut. Koronan takia meiltä jäi väliin Sarkajuhla, eikä Kaaderitanssiaisiakaan pidetty, Sulander sanoo.

- Kiva myös, kun päästään tänä vuonna normaalisti pidemmän kaavan kautta presidentinlinnaan ja läheiset pääsevät paikalle näkemään, kun meidät ylennetään. Todella juhlava tilaisuus on luvassa, Paulinen täydentää.

106. kadettikurssilta valmistuvat Johannes Joensuu, Viktor Paulinen ja Anton Sulander.

Vuorovaikutusta ja itsereflektiota somekadetteina

Paulinen, Sulander ja Joensuu ovat koko opiskeluaikansa toimineet myös somekadetteina, tuottaen opintojaan koskevaa sisältöä sosiaalisen median kanaviin. Opiskelijoiden ylläpitämien somekanavien kautta kiinnostuneet pääsevät näkemään esimerkiksi kuvia ja videoita kadetin konkreettisesta arjesta. Somekadetit tarjoavatkin seuraajilleen opiskelijan näkökulmaa sotatieteellisiin opintoihin. Kiinnostuneet voivat myös esittää kysymyksiä somekadeteille esimerkiksi opiskelusta, kouluun hakemisesta tai hakuvaatimuksista sosiaalisen median alustoilla.

- Somekadettina toimiminen on ollut mukavaa puuhaa ja hommaa on saanut tehdä omaan tahtiin. On ollut mukava vastailla ihmisten kysymyksiin ja kertoa opiskelusta MPKK:ssa maavoimien ja jalkaväen näkökulmasta, Joensuu toteaa.

Paulisen mukaan somekadettina toimiminen on vienyt jonkin verran aikaa, mutta seuraajilta saadun kiitoksen perusteella työ on ollut vaivannäön arvoista. Paulinen korostaa somekadettina toimimisen tuoneen lisää merkityksellisyyttä omiin opintoihin:

- Kyllä tässä on itsekin joutunut miettimään millä tavalla kerron asioista sekä joutunut reflektoimaan mitä täällä on tullut opittua ja mitä koulu on itselle antanut. Somekadettius on ollut itsellekin antoisaa ja opettavaista.

Somekadettina toimimisen lisäksi kadettivuosiin on lukeutunut lukuisia muita mieleenpainuvia hetkiä. Paulinen mainitsee koko vuosikurssin kanssa yhdessä vietetyt ryhmäyttävät hetket, kuten kadettikoulun aloittamisviikon sekä valmistumiseen liittyvät tapahtumat kuten kaaderiviestin.

- Myös ensimmäisen vuoden Vuosangan harjoitus oli mieleenpainuva ja kasvattava kokemus sekä johtamisharjoitus ja ryhmäytyminen aselajikoululla kavereiden kanssa, Paulinen täydentää.

- Itselle mieleenpainuvimpia kohokohtia ovat olleet kaikki oman aselajin harjoitukset, joissa on päässyt toimimaan osana toimijoukkoa, ammunnan johtajina ja tulenjohtajan erotuomareina. Myös kesällä ennen MPKK:lle siirtoa meillä oli vielä RYSKE-harjoitus, jossa toimittiin erotuomareina. Siellä oli myös norjalaisia ja yhdysvaltalaisia. Se oli mielenkiintoista, Sulander kertoo.

- Kaikista parhaimpia olivat viimeisen vuoden harjoitukset ja varsinkin ampumaharjoitukset. Yksittäisenä kertana ehkä se, kun pääsimme ampumaan raskaalla singolla. Se oli mieleenpainuva hetki, Joensuu toteaa.

"Kolme vuotta menee nopeasti – nauttikaa!"

Perjantaina 26. elokuuta tasavallan presidentti Sauli Niinistö ylentää valmistuvat 164 kadettia luutnanteiksi sekä nimittää heidät puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen upseerin virkoihin. Perjantaina valmistuvat Paulinen, Sulander ja Joensuu odottavat jo innolla tulevia tehtäviään. Sulander siirtyy kranaatinheitinkomppaniaan Kainuun prikaatiin, jossa hän tulee toimimaan tulijoukkueen johtajana.

- Odotan kehittymistä omassa aselajissani ja kehittymistä kouluttajana, Sulander tiivistää.
Joensuu siirtyy Panssariprikaatiin ja odottaa uuden oppimista sekä uusia haasteita, joita tulevat tehtävät tuovat tullessaan. Paulinen puolestaan siirtyy saapumiserän johtajaksi viestitekniikkakomppaniaan Ilmasotakouluun.

- Suoraan saapumiserän johtajaksi meneminen on sinänsä aika haastava potti, mutta samalla luulen olevan tosi opettavaista mennä heti syvään päätyyn. Pääsen varmasti oppimaan myös todella paljon asioita itsestäni ja muista, Paulinen pohtii.

Uudet kadetit saapuvat ensi viikolla Santahaminaan aloittamaan opintonsa Maanpuolustuskorkeakoulussa. Millaisia vinkkejä pian valmistuvilla kadeteilla on uusille opiskelijoille?

- Kurssi on loppujen lopuksi aika vähän aikaa yhdessä, kun ilma- ja merivoimat lähtevät ensimmäisen talven jälkeen omille kouluilleen, niin siinä kannattaa ryhmäytyä kunnolla sitten niiden muidenkin kuin vain oman puolustushaaran kadettien kanssa, Sulander sanoo.

- Nauttikaa, koska kolme vuotta menee todella nopeasti. Ottakaa kaikki irti joka hetkestä ja varsinkin nyt kun oikeasti pääsette olemaan yhdessä ja ryhmäytymään. Nauttikaa siitä, koska se ei ole itsestäänselvyys, että pääsee olemaan koko ajan lähiopetuksessa ja viettämään juhlia kavereiden kanssa ja muutenkin opiskelemaan yhdessä, Paulinen päättää.

´