Hyppää sisältöön

Maanpuolustuskorkeakoulun paneelissa pohdittiin tulevaisuuden teknologiakehityksen vaikutusta sodan kuvan muutokseen

Maanpuolustuskorkeakoulu
18.12.2020 9.42
Kuvassa paneelin jäsenet.

Muuttuvan toimintaympäristön ymmärtämiseksi ja sen hallitsemiseksi tulevaisuudessa Maanpuolustuskorkeakoulun Sotatekniikan laitos järjesti asiantuntijapaneelin osana maisterikurssin (SM10) ja Sotatalouden ja tekniikan lisäopintojen (STLO16) opetusta torstaina 17.12.2020. Paneelin aiheena oli teknologiakehityksen vaikutus sodan kuvan muutokseen tulevaisuudessa, keskittyen erityisesti tekoälyn, autonomian ja robotiikan kehittymisen vaikutuksiin.

Paneeliin osallistuivat erikoistutkija Marko Suojanen Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta, professori Jukka Heikkonen Turun yliopistosta, professori Sasu Tarkoma Helsingin yliopistosta ja sotilasprofessori evl Marko Palokangas Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitokselta sekä tohtori Matti Anttila Huld Oy:stä.  

Asiantuntijapaneelin yhteydessä esiteltiin Sotatekniikan laitoksen ja tohtoriopiskelija Christian Anderssonin tutkimusprojekti Laykka – tulevaisuuden autonomisen ja monikäyttöisen ajoneuvoalustan demonstraattori. Koronaviruksen vaikutusten rajoittamiseksi paneelia oli mahdollista seurata vain verkossa, mutta opiskelijoilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijoille paikalla olevien oppilasedustajien kautta. Paneelin kokoonkutsujana ja fasilitaattorina toimii evl Petteri Hemminki Maanpuolustuskorkeakoulun Sotatekniikan laitokselta.