Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistön Ukrainan-vierailulla saamat lahjaesineet nähtävillä Sotamuseossa kesäkauden ajan

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 21.6.2023 14.23
Tiedote

Vierailullaan Ukrainassa 24.1.2023 tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi tutustumassa Venäjän tuhoamiin Borodjankan ja Butšan kaupunkeihin.

Taulu Butšasta. Kuva: Ilari Järvinen / Sotamuseo / Puolustusvoimat

Vierailunsa aikana presidentti Niinistö sai useamman muistoesineen. Muun muassa Kiovan Taras Ševtšenkon kansallisen yliopiston opiskelijat lahjoittivat sirpaleen yliopiston viereiseen puistoon osuneesta ohjuksesta. Borodjankan puolustajat antoivat puolestaan venäläisen ammuslaatikon kanteen maalatun taideteoksen, rauhaa symboloivan ikonin. 

Sotamuseon näyttelypäällikkö Hanna Haverinen näkee esineiden tarjoavan museokävijöille pienen välähdyksen ihmisten arjesta sodan keskellä. 

”Esineet kertovat ukrainalaisten vahvasta taisteluhengestä, peräänantamattomuudesta sekä tulevaisuuden toivosta. Kuolemaa ja tuhoa edustava ammuslaatikon kansi on muuntunut ukrainalaisten taiteilijoiden käsissä maalauksesi, joka luo uskoa rauhallisemmasta tulevaisuudesta. Toisaalta se myös muistuttaa sodan todellisuudesta. Taistelut, kuolemat sekä huoli lähimmäisten selviytymisestä ovat arkipäivää ukrainalaisille.”

”Sotaa on käyty jo yli vuosi ja ulkopuolinen voi helposti turtua siitä kertoviin uutisiin. Ukrainalaisille luovuttaminen ei ole vaihtoehto ja nämä esineet muistuttavat meitä heidän hädästään”, lisää museonjohtaja Harri Huusko.  

Lahjoitetut muistoesineet ovat esillä Sotamuseon näyttelytilassa Suomenlinnassa 22.6.-30.9.2023. Näyttelytila sijaitsee Tykistömaneesissa (C81) museokaupan vieressä ja sinne on vapaa pääsy museon aukioloaikoina päivittäin klo 11.00-18.00.

Lisätietoja:

Sotamuseon näyttelypäällikkö Hanna Haverinen, [email protected] 
Sotamuseon sihteeri Sanna Aarnio, [email protected]

www.sotamuseo.fi  
Sotamuseon Maneesi (Suomenlinna C 77), Tykistömaneesi (Suomenlinna C 81) ja sukellusvene Vesikko (Suomenlinna B 79), 00190 Helsinki

´