Puolustusvoimien kokeilutoiminnan kivinen polku ydinsodan uhkan varjossa

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 23.4.2025 15.00 | Muokattu 23.4.2025 klo 15.01
Tyyppi:Tiedote
Puolustusvoimien kokeilutoiminta 1945-1974 -teoksen kansikuva, jossa maataloustraktoreita sotilaiden ympäröimänä vuonna 1951. Kuva on mustavalkoinen.

"Puolustusvoimien kokeilutoiminta kylmässä sodassa 1945–1974" -teoksen keskeisenä päätelmänä on se, että resurssipulan keskellä harjoitettu kokeilutoiminta mahdollisti Suomen puolustuskyvyn pitkäjänteisen kehitystyön kuumina kylmän sodan vuosina.

Puolustusvoimien kokeilutoiminta kylmässä sodassa 1945–1974. Kokeilutoiminnan historialliset juuret, osa IIILinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä -teos on kolmas osa teossarjasta, jossa käsitellään Puolustusvoimien kokeilutoimintaa Suomen itsenäistymisestä kylmän sodan vuosikymmeniin. Kirjan ovat toimittaneet sotahistorian professori, eversti evp. Petteri Jouko ja sotahistorian apulaisprofessori Mikko Karjalainen.

Puolustusvoimissa kylmän sodan vuosikymmeninä suunniteltu ja toteutettu kokeilutoiminta on ollut suomalaisen sotahistorian huonosti tunnettua aluetta. Siitä huolimatta, että toisen maailmansodan jälkeen oli selvää, että Suomen oli varauduttava käymään puolustussotaa, jossa vihollinen olisi vahvuudeltaan ylivoimainen, teknologisesti etevämpi ja tehokkaan ilma-aseen tukema. Oman toiminnan kehittämiseksi tarvittiin siis kipeästi kokeiluja teknologian kehittyessä huimaa vauhtia.

Tämän uuden teoksenLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä polttopisteessä ovat Puolustusvoimien suorittamat kokeilut, joita tehtiin sotavarustuksen, aseistuksen ja sodankäynnin taidon kehittämiseksi. Tutkimuksessa paneudutaan pääasiallisesti kokeiluihin, jotka on suunniteltu etukäteen tai jotka muodostavat oman hahmotettavissa olevan kokonaisuutensa. Teoksessa nostetaan esiin myös kokeiluja, jotka epäonnistuivat ja kokeiluja, joita ei laitettu edes toimeen. Kokeiluja käsitellään artikkeleissa pääosin hyvin käytännönläheisesti.

Kirjaan kirjoittaneiden sotahistorian ammattilaisen tutkimusartikkeleissa todentuu se, että kokeilutoiminnalla oli suuri merkitys Suomen puolustusvoimien kehityksessä sotien jälkeisinä vuosina 1945–1974. Kylmän sodan vuosikymmeninä Puolustusvoimien sotavarustus, asetekniikka ja sotataidollinen osaaminen kehittyivät huimasti.

Lopulta juuri kokeilutoiminta mahdollisti Suomen puolustuskyvyn pitkäjänteisen kehitystyön kuumina kylmän sodan vuosina.

KirjaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä on vapaasti ladattavissa Maanpuolustuskorkeakoulun Doria-julkaisuarkistostaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Löydät julkaisuarkistostamme myös tämän teossarjan aiemmat osat sekä paljon muutaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Teos on hankittavissa myös painettuna Puolustusvoimien julkaisujen verkkokaupastaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä toukokuun 2025 aikana.