Reippain askelin kohti upseerinuraa – valintakoeviikko toi hakijat Santahaminaan
Maanpuolustuskorkeakoulu järjesti 110. kadetti- ja 93. merikadettikurssin valintakokeen aurinkoisessa Santahaminassa 8.–12.5.2023.
Valintakokeen perusteella valitaan osallistujat syksyllä alkaville 110. kadetti- ja 93. merikadettikurssille. Kokeessa hakijat jaettiin osastoihin, jotka suorittivat kaksipäiväisen valintakokeen porrastetusti viikon aikana.
Ensimmäisenä valintakoepäivänä hakijat ilmoittautuivat ja jakautuivat joukkueisiin aamuvarhaisella. Päivän kenties odotetuin ja jännittävin osio koski fyysisen kunnon testejä, joissa mitataan hakijan yleis- ja lihaskuntoa vauhdittoman pituushypyn ja etunojapunnerrusten sekä tietysti juoksutestin muodossa. Fyysisten suoritteiden lisäksi hakijoita arvioidaan haastattelussa ja ryhmäkokeessa, ja mahtuupa päivään myös lääkärin tarkastus.
Toisena valintakoepäivänä soveltuvuutta arvioidaan kirjallisesti aineistokokeen sekä soveltuvuuskokeen muodossa.
MPKK:n valintaupseeri, kapteeni Esko Äärynen korostaa testien syvyyttä.
”Hakijoiden soveltuvuutta testataan ja mitataan äärimmäisen laajasti. Valintakokeen osiot koostuvat kolmesta kokonaisuudesta: fyysisen kunnon testeistä, aineistokokeesta ja soveltuvuudesta, joista viimeistä arvioidaan haastattelussa, ryhmäkokeessa sekä erillisessä soveltuvuuskokeessa.”
Vaikka kuntotestit saavatkin huomiota, on soveltuvuuskoe kaikkein laajin ja pisteiden valossa merkittävin osuus valintakokeista. Soveltuvuusarvioinnissa huomioidaan esimerkiksi hakijan persoonallisuus, motivaatio, kognitiiviset kyvyt ja johtajakyvyt.
Juoksutestissä onnistuminen vaatii harjoittelua
Valintakokeiden karsivin osuus on 12 minuutin juoksutesti, jossa hakijan on juostava vähintään 2600 metriä. Fyysisen kunnon testit ovat myös kokeiden ainoa osio, johon voi ja kannattaa valmistautua kunnolla etukäteen.
”Harjoittelussa kannattaa huomioida testien järjestys. Täällä juoksutesti juostaan heti lihaskuntotestien jälkeen. Etunojapunnerrusten tekeminen ennen juoksua vaikuttaa tulokseen hyvin monella hakijalla”, Äärynen jatkaa.
Yleisilmapiiri valintakokeissa on kannustava, ja tsemppihuutoja kadeteilta sekä muilta seuraajilta kuuluu testien aikana taukoamatta.
”Haluamme tietenkin, että jokainen hakija onnistuu ylittämään itsensä. On ainoastaan positiivista, jos hyvä yhteishenki välittyy hakijoihin ja sana lähtee leviämään, jotta mahdollisimman moni innostuisi hakemaan.”
Äärysen mukaan sotilasuralle hakeutuminen ja valintakokeisiin tuleminen sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään vaihtelevissa tehtävissä Suomen turvallisuuden eteen.
”Upseerinuraan sisältyy poikkeuksellisen vahva yhteishenki läpi opintojen ja työtehtävien. Uralle lähtiessä monelle hakijalle tärkeä tekijä on juuri yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunne.”
"Monipuolisesti haastava valintakoe"
Hakijoiden joukkoon lukeutuu MPKK:n Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksella työskentelevä kersantti Lassi Nivala, joka oli etukäteen harjoitellut erityisesti juoksutestiä varten.
Nivala juoksi reippaasti yli karsintarajan, vaikka hänen omakohtainen tavoitteensa (3000 metriä) ei tällä kertaa ylittynyt.
”2810 metriä tuli juostua. Hyvät fiilikset jäi yleisesti kuntotesteistä, vaikka parantaakin toki voi.”
Toisen valintakoepäivän aineisto- ja soveltuvuuskokeet olivat Nivalan mielestä kovin erilaisia ensimmäiseen päivään verrattuna.
”Jälkimmäinen päivä on monipuolisesti haastava. Soveltuvuuskokeet ovat hyvin erilaisia verrattuna kuntotesteihin, haastatteluun ja ryhmäkokeeseen, joten niitä on hankala arvioida äkkiseltään. Tulokset näyttävät, miten meni.”
Valintakokeiden tulokset julkistetaan 7.7. mennessä, ja tarjottu opiskelupaikka on vahvistettava 14.7. klo 15.00 mennessä.
Valitut opiskelijat aloittavat 110. kadetti- ja 93. merikadettikurssilla 30. elokuuta.