Hyppää sisältöön

Sotamuseon näyttely: Viron vapaussota 1918−1920

Sotamuseo
11.9.2019 15.47
Tiedote

Sotamuseon Maneesissa Suomenlinnassa on tänään avattu pieni näyttely Viron vapaussota 1918–1920. Viron liittolaiset. Näyttely on avoinna 15. lokakuuta 2019 asti.

Näyttely keskittyy suomalaisiin, ruotsalaisiin ja tanskalaisiin vapaaehtoisiin, jotka osallistuivat taisteluihin Viron rintamilla. Lisäksi kerrotaan brittiläisen laivasto-osaston Virolle antamasta tuesta.

Näyttelyn ovat koonneet Viron suurlähetystö ja Viron Sotamuseo. Näyttelyssä esillä olevat kunniamerkit ovat Pertti Ramstedtin kokoelmista.

Taustatietoa Viron vapaussodasta

Viron vapaussota oli yksi monista Venäjän keisarikunnan reuna-alueilla vuoden 1917 vallankumousten ja ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa käydyistä itsenäistymissodista. Sota syttyi 28.11.1918, kun Neuvosto-Venäjä hyökkäsi Saksan miehityksestä vapautuneeseen Viroon tarkoituksenaan vallankumouksen edistäminen.

Ympärysvallat auttoivat Venäjästä itsenäistyneitä maita antamalla näille aseistusta ja varusteita sillä ehdolla, että uudet valtiot tukisivat Venäjän sisällissodan valkoista osapuolta. Useat maat lähettivät myös vapaaehtoisia Viron vapaussotaan liittyviin taisteluihin.

Muut Sotamuseon kohteet ja muuttuvat aukiolot

Sukellusvene Vesikko on viimeistä päivää avoinna 30. syyskuuta. Sotamuseon Maneesin ja Tykistömaneesin näyttelyt (Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan töissä) ovat avoinna ympäri vuoden.

Kummankin näyttelyn aukioloaika lyhenee: 1. lokakuuta lähtien näyttelyt ovat auki 11.00–16.30. Sisäänpääsy loppuu puoli tuntia ennen sulkemista

Lisätietoja

Katso lisämateriaalia näyttelyistä ja Sotamuseon toiminnasta.