Hyppää sisältöön

Varusmiesten erityistehtäviin haetaan monen alan osaajia

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 19.7.2022 13.16
Tiedote

Saapumiserän 2/22 varusmiesten miehistön erityistehtävähaku on parhaillaan käynnissä. Puolustusvoimat kouluttaa osan varusmiehistä omaa alaansa vastaaviin sodan ajan tehtäviin. Tehtäviin koulutettaviksi valikoituvat varusmiehet suorittavat suurimman osan palveluksesta komennuspaikoillaan Puolustusvoimien alaisissa eri yksiköissä ympäri Suomen.

Palvelu erityistehtävissä alkaa miehistöllä alokasjakson jälkeen. Alokasjakson aikana kaikille varusmiehille koulutetaan omassa kotiyksikössä sotilaan perustaidot, minkä jälkeen erityistehtäviin valitut varusmiehet siirtyvät erityistehtäviensä pariin.

Miehistön osalta palvelus kestää 255 vuorokautta, josta alokasjakson jälkeinen aika palvellaan erityistehtävien mukaan määrittyvillä komennuspaikoilla. Johtajakoulutuksen saavat varusmiehet käyvät suorittamassa AUK:n tai RUK:n, ja palaavat loppupalveluksen ajaksi komennuspaikalleen. Johtajien palvelus kestää täydet 347 vuorokautta.  

Työtehtävät rytmittävät palveluspäivää

Maanpuolustuskorkeakoululla on varusmiehille tarjolla monipuolisia tehtäviä niin viestintä- ja media-alalla, tutkimusalalla kuin tietotekniikka-alalla. Tehtäviin valittavilta varusmiehiltä löytyy yleensä siviilissä hankittua työkokemusta, harrastuneisuutta tai alaan liittyviä opintoja. 

Palveluksen suorittamisesta Maanpuolustuskorkeakoululla erityistä tekee ennen kaikkea komennuspaikan sijoittuminen juuri korkeakoululle. Erityiskomennusjoukkueen varusmiehet työskentelevät samoissa tiloissa ja yhteistyössä Maanpuolustuskorkeakoulun henkilökunnan kanssa. Vaikka erityistehtävien aikaiseen palvelukseen sisältyykin jonkin verran myös sotilaskoulutusta, mukailee päivärytmi työtehtävien osalta pitkälti tavallista päivätyöläisen arkea.

– Aamulla herään 5:30, petaan punkan ja lähden aamupalalle. Aamupalan jälkeen lähden yleensä ajoissa komennuspaikalle, jolloin ehtii rauhassa juoda kahvia ja lukea vaikka uutisia, kuvailee Maanpuolustuskorkeakoulun viestintäalalla varusmiestoimittajana palveleva kaartinjääkäri Tarmo Ylivinkka. Toimittajana Ylivinkan tehtäviin kuuluu esimerkiksi artikkeleiden, videoiden, podcast-jaksojen ja haastatteluiden tekoa. 

Viestinnän varusmiestiimin toimittaja, valokuvaaja ja graafikko, tekevät paljon yhteistyötä sekä keskenään, että korkeakoulun viestintäalan henkilökunnan kanssa. Työpisteet ovat samassa rakennuksessa, ja yhteydenpito päivittäistä ja välitöntä. Varusmiesten tuotokset tulevat suoraan korkeakoulun viestinnän käyttöön, eli niin sanotusti vain harjoituksen vuoksi töitä ei teetätetä. 

– Minulla on yleensä useampi projekti työn alla, joita saa lähes aina työstää rauhassa. Kovaa kiirettä ei ole tullut tekstijuttujen kanssa kertaakaan. Kantahenkilökunnan lähtiessä kotiin, me suuntaamme viettämään ihan tavallista asevelvollisen arkea Kaartin Jääkärirykmentissä, kaartinjääkäri Ylivinkka kertoo.

Vastuu tuo myös vapautta

Tutkimuksesta kiinnostuneille ja yliopistossa jo opiskelemaan ehtineille varusmiehille Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitos, Sotatekniikan laitos sekä Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitos tarjoavat yhteensä viisi erilaista tehtävää sotatieteellisen tutkimuksen parissa. Tutkimusavustajina työskentelevät varusmiehet pääsevät antamaan konkreettisen panoksensa tutkimustyöhön esimerkiksi hakemalla tausta-aineistoja, tekemällä selvitystöitä ja kirjoittamalla tieteellisiä tekstejä. 

– Tutkimusavustajana fokus on siinä, että tekee asioita itsenäisesti. Käytännössä henkilökunta antaa tehtäviä, tutkimusprojekteja, joita sitten hoidan. Harvemmin saan mitään tarkempia aikamääreitä, eli teen hommat ja ilmoitan sitten vanhemmille tutkijoille, että on tullut valmista ja lähetän tuotokset eteenpäin, selvittää Sotataidon laitoksella strategian parissa tutkimusavustajana palveleva kaartinjääkäri Anttoni Huiskonen

Tutkimusalalla työskenteleviltä edellytetään akateemisen kokemuksen lisäksi siis vastuunkantokykyä ja oma-aloitteista työotetta. Vastuu tuo toisaalta mukanaan myös vapautta: 

– Parasta on se, että pystyy itse suunnittelemaan oman työaikataulun, päivän kulun, ja siten ottamaan vastuuta omasta toiminnasta, kaartinjääkäri Huiskonen toteaa ja jatkaa:

– Toki jos on kysymyksiä niin henkilökuntaa ja kollegoita on helppo lähestyä ja käydä juttelemassa asioista. Ilmapiiri on siis täysin erilainen kuin millaista intissä voisi olettaa olevan.

Käytännön kokemusta tulevaisuutta varten

Viestinnän ja tutkimuksen lisäksi Maanpuolustuskorkeakoululle haetaan varusmiehiä kahteen tietotekniikka-alan tehtävään. IT-tukiryhmän varusmiehet työskentelevät tuki-, ylläpito- ja kehittämistehtävissä, ja auttavat henkilökuntaa esimerkiksi tietoteknisten ongelmien ratkaisemisessa. 

– Asiakaspalvelukyky ja tietotekninen osaaminen ovat plussaa, mutta kyllä tässä oppii myös tekemällä. Kokemusta kertyy päivittäin, kertoo ICT-tukihenkilönä palveleva kaartinjääkäri Eetu Lauren

Yhtenä Laurenin motiivina ICT-tukihenkilöksi hakeutumiselle olikin käytännön työkokemuksen kartuttaminen tulevaisuutta varten. Erityistehtävissä hankittua kokemusta todella arvostetaan työelämässä: esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoulun henkilökuntaan kuuluu tälläkin hetkellä henkilöitä, jotka ovat suorittaneet varusmiespalveluksensa erityistehtävissä. 

Tietotekniikka-alan osaajalle on kysyntää Maanpuolustuskorkeakoululla myös komentaja- ja esikuntasimulaattori KESI:llä koulutettavien joukkojen tukemis- ja ylläpitotehtäviin. Sotapelaamisesta kiinnostuneille kyseessä on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua simulaattorikoulutuksen maailmaan.

Hyödynnä tilaisuus 24.7. mennessä 

Miehistön erityistehtäviin voi hakeutua sunnuntaihin 24.7.2022 saakka. Osoitteesta intti.fi/erityistehtavat löytyvät aloittain kaikki Maanpuolustuskorkeakoululla haussa olevat tehtävät sekä linkki sähköiseen hakulomakkeeseen. Tunnistautumista varten tarvitaan pankkitunnukset.

Käsillä on siten viime hetket vinkata erityistehtävistä myös palveluksensa aloittaneille tutuille ja kavereille, joita vähän erilaisen asepalveluksen suorittaminen voisi kiinnostaa. Palvelus Suomen ryhdikkäimmän yliopiston leivissä on ainutlaatuinen tapa tehdä intistä itselle mielenkiintoisempi, tutustua korkeakoulun toimintaan ja saada tulevaisuutta varten arvostettua kokemusta. 

Seuraavissa videoissa 1/22 saapumiserän erityistehtävissä palvelevat varusmiehet kertovat tarkemmin omista kokemuksistaan Maanpuolustuskorkeakoululla. Käy kuuntelemassa!

Erityistehtävät MPKK - Viestintä

Erityistehtävät MPKK - Tutkimusala

Erityistehtävät MPKK - Tietotekniikka-ala

 

´