Hyppää sisältöön

#kyberpuolustus-kirja opastaa kyberin maailmaan

Maanpuolustuskorkeakoulu
2.12.2019 14.50
Tiedote

Kybertoimintaympäristö kehittyy kovalla vauhdilla, ja kyberturvallisuus koskettaa koko yhteiskuntaa kriittisestä infrastruktuurista aina kuluttajiin asti. #kyberpuolustus kuvaa kybertoimintaympäristöä ja siihen liittyviä ilmiöitä etenkin Puolustusvoimien henkilöstölle, mutta kirjan esimerkit soveltuvat myös ulkopuoliseen käyttöön.

Majuri Tommi Laari

Tavoitteena perustietämys kybertoimintaympäristöstä

Majuri Tommi Laarin ja asiantuntijaryhmän kirjoittama #kyberpuolustus: Kyberkäsikirja Puolustusvoimien henkilöstölle -kirja esittää ensimmäisen julkisen kuvauksen kyberpuolustuksesta Suomessa. Kirjan tavoitteena on antaa lukijalle riittävä perustietämys laajasta ja monimutkaisesta kybertoimintaympäristöstä sekä siihen liittyvistä ilmiöistä.

– Kybertoimintaympäristö on monimutkainen asia, joten halusimme asiantuntijaryhmän kanssa tiivistää kokonaisuuden yksiin kansiin, Laari kertoo. 

Teoksessa kuvataan kybertoimintaympäristön perusteita ja kehitystä, ja kyberoperaatioiden yleisimpiä toimintamalleja maailmalta. Lisäksi kirjassa tarkastellaan toimintaympäristön muodostamaa uhkaa Puolustusvoimien näkökulmasta.

Kyberpuolustusta ja uutta toimintaympäristöä käsittelevä teos on suunnattu etenkin Puolustusvoimien henkilöstölle. #kyberpuolustus kuvaa Puolustusvoimiin ja sen henkilöstöön kohdistuvia uhkia ja kertoo, kuinka Puolustusvoimat toimii kybertoimintaympäristössä.

Kyberpuolustus on osa-alue Suomen kyberturvallisuudesta, josta Puolustusvoimat vastaa. Se on jaettu suojautumiseen, vaikuttamiseen ja tiedusteluun.

Kyberturvallisuus koskettaa meitä kaikkia

Kybertoimintaympäristö on tärkeä maanpuolustukselle, mutta monia kirjassa käsiteltäviä ilmiöitä ja uhkia lähestytään Puolustusvoimia laajemminkin. Kirjan sisältö soveltuukin hyvin lähteeksi myös muille toimijoille.

Digitaalisten järjestelmien haavoittuvuudet ja yksinkertaisimmillaan sähköpostitse saapuvien huijausviestien aiheuttamat tietoturvauhat koskettavat jokaista teknologian käyttäjää. Laari muistuttaa, että laitteiden suojaus ja päivitykset on pidettävä ajan tasalla, eikä omaa uhkaa kannata vähätellä varsinkaan osana työyhteisöä.

 – Moni voi kokea, ettei ole yksilönä houkutteleva kohde tai uhri. Silti jokainen meistä voi joutua uhriksi ihan vaan sen takia, että on niin sanotusti heikoin lenkki, Laari toteaa.

Kirja haluttiin kaikkien saataville

Kirjassa avataan monia kyberpuolustukseen liittyviä käsitteitä yksinkertaisesti, ja yhtenä kirjan tavoitteena on ollut mahdollisimman yleistajuinen ja helposti lähestyttävä kielenkäyttö.

– Alun perin kirja suunniteltiin sotilaille ja upseereiden koulutukseen, mutta sitä laajennettiin, jotta se soveltuu koko puolustusvoimien henkilöstölle ja kaikille aiheesta kiinnostuneille, Laari kertoo.

Kirjan sisältö mahdollistaa toimintaympäristön seuraamisen myös tulevaisuudessa. Lisäksi kirja soveltuu hyödynnettäväksi opetuksen tukena Maanpuolustuskorkeakoulussa ja muissa oppilaitoksissa.

Jatkuvasti ja nopeasti kehittyvä kybertoimintaympäristö haastaa kirjan sisältöä ja ajankohtaisuutta, mutta Laari uskoo, että kirjassa käsiteltävät perusasiat eivät tule kehittymään yhtä nopeasti kuin teknologia.

Käy lataamassa #kyberpuolustus täältä

Maanpuolustuskorkeakoulun uudessa podcastissa kuulija pääsee mukaan Sotataidon ytimeen

Maanpuolustuskorkeakoulun uudessa podcastissa kuulija pääsee mukaan Sotataidon ytimeen ...

Yhteystiedot

Yhteystiedot Postiosoite Maanpuolustuskorkeakoulu Yksikön nimi PL 7 00861 HELSINKI Kadettikouluntie 7, Helsinki Puhelin 0299 800 (vaihde) Turvallisuussihteeri, p. 0299 530 118 Sähköposti ...

Dosentit

Dosentit Maanpuolustuskorkeakoulun dosentit harjoittavat ja ohjaavat oman alansa tieteellistä tutkimusta sekä kehittävät ja antavat opetusta. Dosenttien vahva akateeminen osaaminen lajentaa...

238. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaistilaisuuden seuraaminen verkossa

238. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaistilaisuuden seuraaminen verkossa ...

Kadettien opiskelijaelämä palaamassa raiteilleen pitkän tauon jälkeen

Kadettien opiskelijaelämä palaamassa raiteilleen pitkän tauon jälkeen ...

Sotatieteet Ilmottautuminen

Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen on päättynyt.  Mikäli et ehtinyt ilmoittautua, ota yhteys [email protected] 

Hakeutuminen ja valintakoe

Hakeutuminen ja valintakoe viranomaisyhteistyön koulutusohjelmassa (SMVIR) Hakeutumisohjeet Hakukelpoisuus: Sotatieteiden maisterin tutkintoa suorittamaan voi hakeutua myös muun kuin...

Palvelut

Palvelut Lainaus Maanpuolustuskorkeakoulun kirjasto on avoin yliopistokirjasto, jonne saa lainausoikeuden esittämällä voimassa olevan kuvallisen henkilöllisyystodistuksen sekä täyttämällä uuden...

JOO-opiskelijaksi

JOO-opiskelijaksi Maanpuolustuskorkeakoulu on mukana valtakunnallisessa joustavan opinto-oikeuden (JOO) sopimuksessa, joka antaa perus- ja jatkotutkinto-opiskelijoille mahdollisuuden sisällyttää...

Kadettien johtamisharjoitus Sipoonkorven alueella

Kadettien johtamisharjoitus Sipoonkorven alueella ...

Yleisesikuntaupseerikurssi valmistaa upseereita Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen ylempiin tehtäviin

Yleisesikuntaupseerikurssi valmistaa upseereita Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen ylempiin tehtäviin ...

Sotatieteiden päivillä pyritään rakentamaan entistä monipuolisempaa näkemystä tulevaisuuden sodasta

Sotatieteiden päivillä pyritään rakentamaan entistä monipuolisempaa näkemystä tulevaisuuden sodasta ...

Johtamista kokonaisvaltaisessa turvallisuusympäristössä

Johtamista kokonaisvaltaisessa turvallisuusympäristössä ...