Palvelut

Lainaus

Maanpuolustuskorkeakoulun kirjasto on avoin yliopistokirjasto, jonne saa lainausoikeuden esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen sekä täyttämällä ja allekirjoittamalla uuden lainaajan lomakkeen. Samalla lainaaja sitoutuu noudattamaan Maanpuolustuskorkeakoulun kirjaston käyttösääntöjä. Uusi asiakas saa kirjastokorttinsa asiakaspalvelutiskiltä välittömästi.

• Uuden lainaajan lomakkeen voit tulostaa ja täyttää jo etukäteen tästä.
  • Kirjastomme käyttösäännöt löydät tästä.

Asiakas tarvitsee aina kirjastokorttinsa lainatakseen aineistoa asiakaspalvelutiskiltä tai itsepalveluautomaatilta. Kirjastokortin avulla on mahdollista myös kirjautua Taisto-tietokantaan, jolloin lainojaan voi seurata ja uusia sekä tehdä myös varauksia lainassa oleviin teoksiin.

Lainojen uusiminen on mahdollista tehdä myös sähköpostitse tai puhelimitse.

Lainoja on mahdollista palauttaa myös postitse asiakkaan omalla vastuulla.

Kirjaston ensimmäisen kerroksen Nova- ja yleiskokoelmat sekä venäjänkielinen Russica-kokoelma ovat lainattavissa normaalisti (laina-aika 4 viikkoa). Käsikirjoja sekä lehtiä ei lainata ulos.

Kirjaston toisen kerroksen oppikirja- ja kurssikokoelma on vain MPKK:n opiskelijoiden sekä Puolustusvoimien henkilökunnan käytössä. Julkisia opinnäytteitä on mahdollista tilata luettavaksi kirjaston tiloissa.

Tietopalvelu

Maanpuolustuskorkeakoulun kirjasto on alansa ainoa sotatieteellinen erikoiskirjasto Suomessa, ja sen monipuolisista kokoelmista löytyy paljon ainutlaatuista materiaalia. Kokoelmien sekä henkilökunnan ammattitaidon avulla löydämme vastauksia kiperiinkin aihepiiriemme kysymyksiin. Yleisimmät meille esitetyt kysymykset koskevat yleensä Puolustusvoimia eri näkökulmista tai kotimaista ja kansainvälistä sotahistoriaa.

Olemme mukana myös Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa.

HUOM! Viime sotien aikaiseen henkilöhistoriaan liittyvissä kysymyksissä useimmiten oikea aloituspaikka on Kansallisarkisto, jossa säilytetään mm. kantakortteja ja joukko-osastojen sotapäiväkirjoja, joista suuri osa on digitoitu verkkoon.

Kaukopalvelu

Maanpuolustuskorkeakoulun kirjaston kaukopalvelu lähettää kaukolainoja sekä artikkelikopioita muille koti- ja ulkomaisille kirjastoille sekä tietopalveluille. Kirjaston julkista, lainattavaa aineistoa kaukolainataan normaalisti. Käsikirjastoaineistoa sekä julkisia opinnäytteitä lähetetään lukusalilainaksi.

Lappeenrannan Maasotakoulun kirjaston aineistoa kaukolainataan tapauskohtaisesti, koska aineisto on tarkoitettu ensisijaisesti Puolustusvoimien oman henkilökunnan käyttöön. Kirjaston kurssikirjakokoelmien ja ainelaitoskirjastojen materiaalia ei lainata lainkaan ulos. Kaukopalvelua ei toimiteta muihin pääkaupunkiseudun kirjastoihin. Kaukopalvelun hinnat on määritelty kirjaston palveluhinnastossa.

Kirjaston tilaava kaukopalvelu palvelee ainoastaan Maanpuolustuskorkeakoulun opiskelijoita sekä Puolustusvoimien henkilökuntaa. Kirjaston siviiliasiakkaat voivat kääntyä esimerkiksi lähimmän kunnan- tai kaupunginkirjastonsa puoleen.

Kaukopalvelun tiedustelut, tilaukset ja uusinnat: kirjastonkaukopalvelu.mpkk@mil.fi

Lahjoitukset

Maanpuolustuskorkeakoulun kirjasto ottaa vastaan lahjoituksia erittäin rajoitetusti. Lahjoitettavan aineiston tulee olla hyväkuntoista sekä kirjaston kokoelmaprofiiliin sopivaa kirjallisuutta tai lehtivuosikertoja, jota ei vielä kirjaston kokoelmista löydy. Lahjoittajia suositellaan lähettämään etukäteen listaus tai kuvaus lahjoitettavaksi tarjotusta aineistosta tarkastusta ja tutustumista varten, joko postitse tai sähköpostitse.

Muut palvelut

Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastossa on luku- ja työskentelytilaa sekä kopiointi-, skannaus- ja mikrokortinlukumahdollisuudet. Asiakkailla on mahdollisuus käyttää maksutonta WLAN-vierailijaverkkoa.

Kirjastossa on yhteensä kahdeksan kiinteää asiakaskonetta tiedonhakua ja työskentelyä varten. Asiakaskoneilta on mahdollista käyttää myös MPKK:n kirjaston hankkimia ulkomaisia sotatieteellisiä tietokantoja.

Santahamina-talon ensimmäisessä kerroksessa palveleva Café Korvike on avoinna Ma-To 8.30-15.00 sekä Pe 8.30-14.30.