Hyppää sisältöön

Kesäkadetin tehtävä tarjoaa kurkistuksen työelämään

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 24.7.2023 10.25
Tiedote

Kesäloma Maanpuolustuskorkeakoulussa on suhteellisen lyhyt verrattuna muihin korkeakouluihin, vain nelisen viikkoa. Tästä huolimatta monet kadetit suuntavat lomillaan varuskuntiin ympäri Suomea harjaantumaan lukuvuonna opituissa johtamis- ja kouluttamistaidoissa, sekä tutustumaan tulevaan ammattiinsa.

Kadetti Väinö Kieleväinen kouluttamassa 1. jääkärikomppanian alokkaille ampumataitoa.

Ensimmäisen vuosikurssin juuri päättäneet kadetit Juhani Juujärvi ja Väinö Kieleväinen viettävät myös lomansa Santahaminan varuskunnassa tutulla saarella, mutta eri merkeissä kuin lukuvuoden aikana. Juujärvi työskentelee kouluttajana 1. sotilaspoliisikomppaniassa, ja Kieleväinen taas 1. jääkärikomppaniassa.

"Meillä on lomaa kuukauden päivät, ja olen ne kaikki töissä. Haudassa ehtii sitten levätä", virnistää kadetti Juujärvi.

Kummallekin kadetille kesätyö on mahdollistanut ensimmäistä kertaa omien alaisten, eli tässä tapauksessa alokkaiden kouluttamisen henkilökunnan jäsenenä. Molemmat kertovat lähteneensä kesätöihin juurikin päästäkseen harjoittelemaan johtajana ja kouluttajana toimimista.

"Kävin itse varusmiespalveluksessa jälkialiupseerikurssin, ja siksi johtamis- ja kouluttamiskokemus jäi vähäiseksi. Myöskään lukuvuoden aikana johtamisen harjoittelua itsessään ei vielä ollut kovin paljoa, joten päätin lähteä kesätöihin kerryttämään kokemusta", kertoo kadetti Kieleväinen.

Johtamistaitojen huippuun hiomista
Kesätöissä kadetit kertovat päässeensä toimimaan hyvin monipuolisissa tehtävissä – kalenterista löytyy esimerkiksi sulkeisia, rastikoulutuksia, oppitunteja ja varustarkastuksia. Tehtävien kirjo on laaja. Kuitenkin kenties se odotetuin ja jännittävin kesäkadetin tehtävä on ammunnan johtaminen. Kadetit suorittavat ensimmäisenä opintovuotenaan itselleen perusammunnan johtamisoikeudet, jotka mahdollistavat ammunnan johtajana toimimisen. 

"Ensimmäistä kertaa ammuntaa johtaessa oli ihan terve jännitys päällä siitä, että kaikki menee hyvin eikä tule mitään vaaratilanteita. Sain kuitenkin paljon tukea muulta henkilökunnalta. Suunnittelimme kaiken etukäteen huolellisesti, ja ammunta sujuikin hyvin ja suunnitelmien mukaan", kertoo Juujärvi ensimmäisen ammunnan johtamisen jälkeen tyytyväisenä. 

"Johtaminen oli mukavaa ja aika kului nopeasti, mutta jäi ensi kertaan jotain kehitettävääkin", hän jatkaa.

Kadetti Juhani Juujärvi johtamassa ammuntaa. Kesätöissä kadetit pääsevät hyödyntämään lukuvuonna suorittamiaan perusammunnan johtamisoikeuksia.

Jokaisesta suorituksesta kouluttajana tai johtajana oppiminen ja sen myötä itsensä kehittäminen on osa Maanpuolustuskorkeakoulun sotilaspedagogiikan opintoja. Molemmat kadetit peräänkuuluttavat juurikin sotilaspedagogiikan opintojen hyötyä kesätöissä.

"Pyrin heti asettumaan reflektoivaan ja ajattelevaiseen johtajapersoonaan, joka auttaa arvioimaan omaa johtamissuoritusta. Mietin, mikä meni hyvin ja mitä opittavia asioita suorituksesta jäi", Kieleväinen kertoo.

"Vaikka pedagogiikan opinnot saattoivat toisinaan tuntua hieman korkealentoisilta, on niistä ollut kyllä paljon apua. Ja ihan hyvin on oppi mennyt myös perille", tuumii Juujärvi.

Kadetit kertovat saaneensa itsevarmuutta johtajana toimimiseen, sekä uskovat kesätöiden luovan hyvät valmiudet syksyn opintoihin ja siellä odottaviin vertaisjohtamissuorituksiin. 

Kadetti Juujärvi antamassa palautetta osumista alokkaille. Ensimmäisessä ammunnassaan alokkaat pyrkivät säätämään tähtäimet kohdilleen ja samaan ensituntuman aseenkäsittelyyn. 

Kohti valmistumista
Kesäkadettina toimiminen mahdollistaa tulevalle upseerille kurkistuksen kandidaatiksi valmistumisen jälkeiseen maailmaan. Juujärvi ja Kieleväinen suosittelevat kesätöitä kaikille, mutta etenkin niille, joille aiempaa johtamis- ja kouluttamiskokemusta ei ole vielä kertynyt esimerkiksi sopimussotilaana toimimisesta ennen opintojen aloittamista. 

"Tästä saa kyllä ihan hyvän kuvan siitä, mitä se työ kouluttajana tulee valmistumisen jälkeen olemaan, enkä ole ainakaan vielä tullut katumapäälle. Voin hyvillä mielin jatkaa toiseen vuoteen", naurahtaa Juujärvi. 

"Aion hakea myös toisena tai kolmantena vuonna kesäkadetiksi, koska tällaista kokemusta ei saa mistään muualta. Johtamiskokemusta ei pelkistä opinnoista saa liikaa, joten kartutan sitä kesätöistä oma-aloitteisesti", Kieleväinen pohtii. 

Myös työyhteisö saa kadeteilta kiitosta. Kannustavassa ja opettavaisessa seurassa on mukavaa ja turvallista harjaannuttaa taitoja.

"Tukea on tullut vasemmalta ja oikealta, ja yhteishenki ja työkaverit ovat olleet erinomaisia", Juujärvi kertoo.

"Parasta työssä on ehdottomasti ollut se, kun näkee oman kehityksensä, ja johtaminen ja kouluttaminen muuttuu koko ajan helpommaksi ja luontevammaksi. Yksikön henkilökunta on ollut alusta asti tukena, auttanut mielellään ja kertonut omia kokemuksia", Kieleväinen kiittelee. 

Kesätöitä tavoitteleville kadetit painottavat oma-aloitteisuuden merkitystä. 

"Kannattaa selvittää ajoissa kesätyömahdollisuuksista, ja lähestyä perusyksikköjä rohkeasti puhelimitse tai käymällä ihan paikan päällä. Tällöin antaa heti alusta itsestään särmän ja hyvän kuvan", Kieleväinen neuvoo. 

Kadetti Kieleväinen on kesätöissä omassa kotiyksikössään varusmiesajoilta, ja pitää sitä varteenotettavana vaihtoehtona ensimmäiseksi kesätyöpaikaksi. 

"Tutussa ympäristössä ylimääräinen stressi vähenee minimiin ja voi keskittyä kouluttajana toimimiseen – se voi nimittäin jo itsessään olla aika stressaavaa näin ensimmäistä kertaa."

Lopputerveisinä kadetit rohkaisevat kiinnostuneita lähettämään hakemuksensa.

"Mikäli haluatte johtamis- ja kouluttamiskokemusta, niin täältä sitä todellakin saa! Rohkeasti vaan hakemusta menemään", toivottaa Kieleväinen. 

"Ei muuta kun rähinä päälle ja tulkaa keräämään opit talteen", päättää Juujärvi. 

”Lipas – viidellä patruunalla - täytä!” kadetti Kieleväinen seuraamassa alokkaiden suoritusta. Aseenkäsittelyä ja ammunnan komentoja harjoitellaan paukkupanoksilla ennen varsinaista kovilla panoksilla ammuttavaa suoritusta.
´