Hyppää sisältöön

Vaarallisina aikoina tarvitaan luovuutta ja rohkeutta

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 2.12.2024 13.34
Tiedote

Uudessa teoksessa Suomen sotilastiedustelun viimeisestä toimintavuodesta toisen maailmansodan melskeissä on piirtynyt runsaasti mielenkiintoisia yksityiskohtia sisältävä kokonaisuus.

Kapteeni ja sotatieteiden tohtori Toni Monosen vertaisarvioitu tutkimus Rohkeutta ja luovuutta – Suomen sotilastiedustelu vuosina 1944–1945 on nyt luettavissa avoimesti verkossa. Tutkimus käsittelee syksyjen 1944 ja 1945 väliseltä ajalta – Päämajan näkökulmasta – Lapin sodan tiedustelun, samaan aikaan jatkuneen Neuvostoliiton tiedustelun sekä johtoesikunnan tiedustelun toiminnan. Nämä kokonaisuudet on selvitetty nyt ensimmäistä kertaa järjestelmällisesti ja laajaan arkistoaineistoon perustuen.

Viimeinen vuosi toisessa maailmansodassa

Syksyjen 1944–1945 välillä tiedustelutoimintaa varjostivat Liittoutuneiden valvontakomission (LVK) läsnäolo ja epävarmuus solmitun aselevon pitävyydestä. Saksan tiedustelua oli tehostettava samalla, kun Neuvostoliiton tiedustelussa oli siirryttävä rauhan ajan keinovalikoimaan. Maan sisäisen tilanteen valvontaankin oli organisoitava uusia tiedustelukeinoja.

Lapin sodassa sotilastiedustelulle tietoja hankkivat pääasiallisesti sotatoimiyhtymät, lentotiedustelu, Paatsalon toimisto, Erillinen pataljoona 4 ja sotavankikuulustelijat. Tiedusteluyhteistyö ruotsalaisten kanssa oli merkittävää. Tietoja kertyi runsaasti, ja ne myös jaettiin lähteestä riippumatta rintamajoukkojen käyttöön useimmiten oikea-aikaisesti.

Syksyllä 1944 solmitusta rauhasta huolimatta myös Neuvostoliiton, erityisesti LVK:n, tiedustelu jatkui. Varsin lyhyessä ajassa organisoitiin LVK:n puhelinkuuntelu ja yhteysupseeritoiminta, Kansainvälisen tilaston toimisto sekä maanlaajuinen Tiedustelulinja. Kaksi viimeksi mainittua kiinnittivät huomionsa myös maan sisäisten olojen tarkkailuun tilanteessa, jossa sotilasvastatiedustelu oli menettänyt toimintaedellytyksensä ja Valtiollinen poliisi oli luisumassa neuvostomyönteisten voimien ohjaukseen.

Syksyjen 1944 ja 1945 välillä tiedonhankintaa ja raportointia onnistuttiin epävarmassa tilanteessa, sekä Puolustusvoimien rauhan ajan kokoonpanoon siirtymisestä huolimatta, kehittämään siten, että päättäjät saivat tarvitsemansa tiedot. Tämän yrittäminen ja siinä onnistuminen vaativat rajallisten resurssien puitteissa ja epävarmoissa olosuhteissa sekä luovuutta että rohkeutta.

Suomen sotilastiedustelun historian tutkija

Toni Mononen on väitellyt sotatieteiden tohtoriksi sotahistoriasta vuonna 2023 tutkimuksellaan Saadun tiedon muokkaajat – Päämajan tiedustelutoimisto viholliskuvan muodostajana 1939–1944. 

Tutkimuksen Rohkeutta ja luovuutta – Suomen sotilastiedustelu vuosina 1944–1945 voi ladata Doria-julkaisuarkistosta ja hankkia painettuna Puolustusvoimien julkaisujen verkkokaupasta joulukuun aikana.

Lisätietoja kirjasta:

Toni Mononen
[email protected]

´