Väitöstilaisuus laaja-alaisten digitaitojen oppimisesta
Lehtori (KTM/MIBM) Asko Monosen sotilaspedagogiikan tieteenalaan lukeutuva väitöskirja tarkastetaan julkisesti Maanpuolustuskorkeakoulun Santahaminatalon auditorio Itälinnakkeessa 6. kesäkuuta 2025 kello 12 alkaen.
Tilaisuuden kustoksena toimii Maanpuolustuskorkeakoulun sotilaspedagogiikan sotilasprofessori, everstiluutnantti Antti-Tuomas Pulkka ja vastaväittäjänä professori Jari Stenvall Tampereen yliopistosta.
Monosen väitöskirjan otsikko on Forecasted self - Learning 21st-century digital skills with artificial intelligence and real-life projects ja se on laadittu sotilaspedagogiikan tieteenalalle, Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitokselle. Väitöskirja tarkastelee digitaitojen ja laaja-alaisten työelämätaitojen (21st-century digital skills) kehittämistä ammattikorkeakoulukontekstissa sekä löydösten soveltuvuutta Puolustusvoimille. Tavoitteena on tarkastella erityisesti, kuinka projektioppimisen menetelmät ja tekoäly voivat tukea oppimista ja kuinka opiskelijat ne kokevat. Väitöskirja koostuu seitsemästä artikkelista ja johdannosta. Käytetyt tutkimusmenetelmät olivat pääosin laadullisia, liittyen opiskelijoiden kokemuksiin, tekoälypalvelujen käyttöön sekä Laurea ammattikorkeakoulun oppimisympäristöihin ja -menetelmiin. Lisäksi löydösten soveltuvuutta Puolustusvoimille tutkittiin erikseen.
Laaja-alaiset digitaidot vastaavat epävarman maailman haasteisiin
Viime vuosien globaalit kriisit ja geopolitiikan muutos yhdessä tekoälyn yleistymisen myötä ovat muuttaneet radikaalisti toimintaympäristöämme. Tietotyöläiset, opiskelijat ja sotilaat tarvitsevat uusia taitoja ja ketteryyttä sopeutuakseen jatkuvasti muuttuvaan maailmaan. Laaja-alaiset (21st -century skills) ja digitaidot tarjoavat yhden ratkaisun. Niitä opitaan useimmiten muualla kuin oppilaitoksissa, joten korkea-asteen olisi otettava enemmän roolia näiden taitojen kehittämisessä. Kollaboratiiviset menetelmät, kuten projektioppiminen ja Design Sprintit voivat samanaikaisesti kehittää ”kovia ja pehmeitä” taitoja. Tekoäly voi tukea opiskelun lisäksi opiskelijapalveluita, opintojen ohjausta ja oman osaamisen sanoittamista.
Väitöksessä selvitettiin myös NATOn uusien teknologioiden (EDT) hyödynnettävyyttä Puolustusvoimissa 2025-2030. Uusista teknologioista hyödynnettävimmiksi nähtiin i) tekoäly, ii) data ja analytiikka, sekä iii) elektroniikka ja elektromagnetiikka. Laaja-alaisista taidoista tärkeimmiksi Puolustusvoimissa nähtiin i) kriittinen ajattelu ja ongelmanratkaisu, ii) kollaboraatio, tiimityö ja johtajuus, ja iii) kommunikaatio, informaatio- ja medialukutaito. Soveltuvimmiksi opetusmenetelmiksi molempiin edellisiin nähtiin kollaboratiiviset ja käytännölliset oppimismenetelmät.
Tietoa väittelijästä
Väittelijä KTM(MIBM) Asko Mononen (s. 1973) toimii Laurea ammattikorkeakoulussa Digital Living Lab -oppimisympäristön vetänä. Aiemmin hän on toiminut yrityksissä osaamisen, teknologian ja prosessien kehittämisen asiantuntija- ja johtotehtävissä. Monosen taustasta lisää täällä: https://www.linkedin.com/in/askold/
Ohjeet väitöstilaisuuteen saapumisesta ja ilmoittautumisesta
Sotilasalueella pidettävään väitöstilaisuuteen osallistuvien tulee ilmoittautua etukäteen 29.5.2024 klo 12.00 mennessä osoitteessa: https://www.lyyti.in/monosen-vaitos
Väitöskirjan voit ladata Doria-julkaisuarkistosta.
Väittelijän yhteystiedot
Asko Mononen
[email protected]