Hyppää sisältöön

Nordic Security -seminaari järjestetään jälleen Santahaminassa

Maanpuolustuskurssit
Julkaisuajankohta 14.12.2016 12.00
Tiedote

Maanpuolustuskorkeakoulu isännöi tänäkin vuonna yhdessä Ruotsin kanssa järjestettävän turvallisuusseminaarin. Edellisen kerran seminaari järjestettiin Suomessa 2014. Tiistaina 13.12. käynnistyneen seminaarin aiheena on Itämeren alue turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta, ja erityisesti Venäjän merkitys turvallisuuspoliittisessa kentässä.

Nelipäiväisen seminaariin osallistuu suomalaisen yleisesikuntaupseerikurssi 58:n lisäksi ruotsalainen yleisesikuntaupseerikurssi sekä Baltic Defence Collegen opettajia. Seminaarin aikana opiskelijat ja muut vieraat pääsevät osallistumaan monille mielenkiintoisille luennoille esimerkiksi Venäjän kulttuurista ja pohtimaan muun muassa suurvallan vaikutusta Itämeren alueeseen. Seminaarin avauspuheessa vararehtori, eversti Kaarle Lagerstam totesikin, että seminaarin tarkoituksena on kehittää keskustelua ja ajatustenvaihtoa tärkeistä yhteisistä turvallisuusaiheista.

Kunniapuhujana tilaisuuden avajaisissa oli liikemies ja entinen pääministeri Esko Aho. Puheessaan Aho kurkotti pintaa syvemmälle ja pohti viimeaikaisten geopoliittisten muutosten taustoja peilaamalla muutoksia yritysmaailmaan. Avaintermiksi nousi käsite kontekstista ja konseptista: kuinka meidän on uudelleenarvioitava tilanteemme ja mukauduttava muuttuneeseen toimintaympäristöömme. Esimerkiksi Aho nosti Nokian, jonka yritysstrategia oli menestyksellinen 1990-luvulla, mutta sopimaton uuden vuosituhannen muuttuneeseen ympäristöön.

Seminaariin osallistunut Baltic Defence Collegen komendantti, kenraalimajuri Andis Dilāns näki tapahtuman erinomaisena mahdollisuutena verkostoitua sekä nostaa tietoisuutta Itämeren turvallisuusasioista.

– Tämä on maantieteellinen aihe, joka yhdistää meitä osallistujia ja olen kiitollinen isännillemme kutsusta ja mahdollisuudesta osallistua seminaariin. Mitä tulee maiden väliseen yhteistyöhön, niin meidän täytyy tehdä yhteistyötä. Venäjän toiminta on uhka Baltian maille, enkä voi nähdä yhdenkään maan kykenevän ratkaisemaan nykyisiä turvallisuushaasteita yksin. Meidän täytyy työskennellä muiden valtioiden kanssa, komendantti Dilāns alleviivaa.

Seminaari on osa tulevien yleisesikuntaupseerien opintoja, ja ruotsalaisille tapahtuma on lähtölaukaus strategian kurssille. Seminaarin aikana opiskelijat pääsevät tekemään teemaan liittyviä ryhmätöitä ja vaihtamaan mielipiteitä.

– Odotan saavani päivityksen Itämeren turvallisuustilanteesta sekä kuulevani muiden maiden näkemyksiä aiheesta. Tällaiset seminaarit auttavat meitä ymmärtämään turvallisuustilannetta uusista näkökulmista, majuri Susanne Ojala Ruotsin ilmavoimista kertoo.

Nordic Security Seminar jatkuu perjantaihin 16. joulukuuta asti erilaisten luentojen ja ryhmätöiden merkeissä.

´