Osiot
Valikko
Maanpuolustuskorkeakoulu

Viranomaisyhteistyön koulutusohjelma (SMVIR)

Sotatieteiden maisteritutkinto on tarkistettu. Keskeisin muutos aikaisempaan on siirtyminen oppiainepohjaisesta rakenteesta koulutusohjelmapohjaiseen rakenteeseen. Tarkistetussa opintorakenteessa opintojen painopiste on kaikilla opiskelijoilla taktiikassa, jota tukevat sotatekniikka, johtaminen, strategia ja sotahistoria ns. monitieteellisesti. Opetussuunnitelma sisältää niin kansallisia kuin kansainvälistä turvallisuutta koskevia opintokokonaisuuksia.

Viimeistelty opetussuunnitelma vahvistetaan kesällä 2020. Tarkastuksen keskiössä on työelämälähtöisyys, jonka tavoitteena on vastata toimintaympäristössä tapahtuviin muutoksiin, valmiuden korostumiseen sekä kansainvälisyyden lisääntymiseen. Opintoja toteutetaan enemmän koulutusohjelmapohjaisilla yhteisillä opintojaksoilla. Erikoistuminen puolestaan toteutetaan pro gradu -tutkielman kautta ja valinnaisilla opinnoilla.

Viranomaisyhteistyön koulutusohjelman opetussuunnitelma (luonnos):

Moduuli 1: Suorituskyvyn suunnittelu ja rakentaminen 18 op

Moduuli 7: Puolustushaaran taistelu 9 op
Opintojaksot vahvistetaan kesäkuussa 2020

Moduuli 8: Asiantuntijavalmiudet 24 op
Sis. kieliopintoja ja asiantuntijuutta lisääviä valinnaisia opintoja.

Viimeistelty opetussuunnitelma (2020-2025) vahvistetaan kesäkuussa 2020.

Opintojen rakenne

1. Lukuvuoden opinnot

Opiskelu on pääosin kokopäiväistä noin ensimmäiset 9 kk.

Moduuli 1: Suorituskyvyn suunnittelu ja rakentaminen 18 op
Moduuli 3: Valmiuden kohottaminen, perustaminen ja viranomaisyhteistyö 7 op

----------------------------------------------------------------------------------------------

Moduuli 2: Tutkimus 40 op (osittain)
Moduuli 8: Asiantuntijavalmiudet 24 op (osittain)

2. Lukuvuoden opinnot

Opintoihin sisältyy noin kahden kuukauden kokopäiväinen harjoittelu sekä Pro gradu -tutkielman tekoa. Valinnaiset opinnot määrittävät opintojen läsnäoloon liittyvät vaatimukset.

Moduuli 5.1: Asiantuntijuutta syventävä harjoittelu 10 op
Moduuli 6: Työyksikön johtaminen ja kansainväliset yhteistyövalmiudet
normaalioloissa 12 op
Moduuli 7: Puolustushaaran taistelu 9 op

Moduuli 2: Tutkimus 40 op (osittain)
Moduuli 8: Asiantuntijavalmiudet 24 op (osittain)

Aikataulut ovat luonnoksia ja muutokset mahdollisia.

Kolme taktisesti varustautunutta sotilasta laivan kannella

Hakeutumisohjeet

Hakukelpoisuus: Sotatieteiden maisterin tutkintoa suorittamaan voi hakeutua myös muun kuin sotatieteiden alan alemman korkeakoulututkinnon perusteella. Tältä pohjalta suoritettu tutkinto ei kuitenkaan anna kelpoisuutta upseerin virkaan eikä muuhun virkaan puolustusvoimissa. Hyväksyttyjen opiskelijoiden määrä on vuosittain 0–10 opiskelijaa.

Tutkintoon haetaan sähköisesti opintopolku.fi palvelussa 18.3-1.4.2020. Hakulomakkeelle liitetään henkilötietojen lisäksi pohjakoulutustiedot, työkokemus (CV) ja motivaatiokirje. Myöhästyneitä hakemuksia ei oteta huomioon.

Motivaatiokirjeen kirjoittamisen ohjeet

Hakeutumisperusteluilla kartoitetaan hakijan motivaatiota, viranomaisyhteistyön koulutusohjelmaan soveltuvuutta ja kiinnostusta alaan. Motivaatiokirjeestä voi saada 0-7 pistettä.

Motivaatiokirje (hakeutumisperustelut), max. 1 sivu (riviväli 1, fonttikoko 12)

Hakemukseen liitettävässä motivaatiokirjeessä käsitellään seuraavia teemoja: motivaatio opiskella sotatieteitä, nykyinen elämäntilanne ja opinnot Maanpuolustuskorkeakoulussa sekä tulevaisuuden urasuunnitelmat. Motivaatiokirjeessä ei tarvitse käsitellä työkokemusta tai opintoja, jotka näkyvät CV:ssä.

Valintakoe

HUOM! Koronavirustilanteesta johtuen opiskelijavalintojen toteuttamiseen ja valintakokeiden järjestelyihin voi tulla muutoksia. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan upseeriksi.fi -sivustolla.

Koe järjestetään Helsingissä Santahaminassa 19.5.2020. Valintakoekutsut lähetetään huhtikuun loppuun mennessä. Jos hakijoita on yli 40, valintakokeeseen kutsutaan esivalintapisteiden perusteella 40 parasta hakijaa.

Kokeessa käytetään omaa tietokonetta

Kokeeseen kuuluu aineistokoe, jonka perusteella karsitaan 15 parasta haastatteluun.

Haastattelu järjestetään samana päivänä. Haastattelun yhteydessä kerätään suostumus turvallisuusselvitykseen sekä valintakoepalaute.

Valintakokeen tulokset julkaistaan 26.6.2020 mennessä.

SMVIR tutkintoon kuuluvat täydentävät opinnot

Laki Maanpuolustuskorkeakoulusta 30.12.2008/1121 15 §

Täydentävät opinnot sotatieteiden maisterin tutkinnon suorittamiseksi:

Jos sotatieteiden maisterin tutkintoa suorittamaan otettu on suorittanut alemman korkeakoulututkinnon muualla kuin Maanpuolustuskorkeakoulussa, häneltä voidaan edellyttää koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi täydentäviä opintoja.

Sotatieteellinen opintokokonaisuus (12 op):

- Y3A Sotataidon historia 3op (marras-joulukuu 2020)
- Y4F Ihminen johdettavana 5op (syksy 2020)
- Y3E Strategia ja Suomen turvallisuusympäristö 4op (syksy 2020)

Lisätietoja hausta ja valintakriteereistä löydät alla olevista linkeistä:

Lisätietoa hakeutumisesta: Opintopolku.fi
Lisätietoa valintakriteereistä: Valintakriteerit SMVIR tutkinnossa 2020
Lisätietoa löytyy syksyllä 2020 julkaistavassa valintaoppaassa.