Hyppää sisältöön

Maanpuolustuskorkeakoulun laatua punnitaan tänä keväänä

Maanpuolustuskorkeakoulu
Julkaisuajankohta 23.1.2023 11.37 | Muokattu 23.1.2023 klo 11.48
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) auditointiryhmä vieraili perjantaina 20.1. Maanpuolustuskorkeakoulussa tutustumassa korkeakoulun toimintaan. Maanpuolustuskorkeakoulun auditointi valmistuu myöhemmin tänä vuonna.

Karvi-arviointiryhmä tutustumassa Maanpuolustuskorkeakouluun. Kuvassa ihmisiä seisomassa rapuilla, kuvassa mm. MPKK:n rehtori, kenraalimajuri Mika Kalliomaa ja auditointiryhmän puheenjohtaja Hanna Snellman.

Maanpuolustuskorkeakoulu on tänä keväänä mukana Karvin suorittamassa ulkoisessa ja riippumattomassa arvioinnissa eli auditoinnissa. Kaikkien suomalaisten korkeakoulujen tulee säännöllisesti osallistua ulkoisen toimintansa ja laatujärjestelmänsä arviointiin. Karvin auditointiryhmän puheenjohtajan Hanna Snellmanin mukaan kyseinen arviointi on hyvin merkittävä tapahtuma kaikille korkeakouluille. 

– Se on kaikille korkeakouluille jännittävä paikka, sillä auditoinnista pitää päästä läpi. Se on tae siitä, että korkeakoulun järjestelmä toimii ja on uskottava niin sisään- kuin ulospäin, Snellman kertoo. 

Snellman kiittää Maanpuolustuskorkeakoulua jo tähän mennessä tehdystä hyvästä työstä. Etenkin itsearviointiraportin sisällön tarkkuudesta ja täsmällisyydestä hän oli hyvin vaikuttunut. 

Kuvassa varumiestoimittaja haastattelee arviointiryhmän puheenjohtajaa Hanna Snellmania. Haastateltava katsoo toimittajaa pois päin kamerasta.

Suomessa on parhaillaan käynnissä jo kolmas korkeakoulujen auditointikierros välillä 2019–2024. Auditointi kattaa korkeakoulujen perustehtävät. Tarkastelun kohteena ovat erityisesti ne menettelytavat, joilla korkeakoulu pitää yllä ja kehittää toimintansa laatua. 

– Uskon, että Maanpuolustuskorkeakoululla on edessä samanlaiset haasteet kuin muillakin korkeakouluilla. Isoimpana ehkä toimintaympäristön muutos, kun huomioidaan tämä geopoliittinen tilanne. Ja nämä haasteet eivät koske ainoastaan Suomea, vaan koko Eurooppaa, Snellman toteaa. 

Erityisesti Maanpuolustuskorkeakoulun arvioinnissa korostuvat ajankohtaiset teemat, kuten kestävä kehitys ja vastuullisuus, jotka Maanpuolustuskorkeakoulu halusi arvioitaviksi erityiskohteiksi.

Luottamuksella kohti kevättä 

Auditointi on monivaiheinen ja tarkkaan aikataulutettu prosessi. Ensimmäisenä vaiheena oli Maanpuolustuskorkeakoulun syksyllä kirjoittama itsearviointiraportti, ja nyt arviointiryhmä vieraili kampuksella syventymässä arviointikohteeseensa. 

Ryhmä saapuu seuraavaksi paikan päälle maaliskuussa yhden päivän ajaksi haastattelemaan Maanpuolustuskorkeakoulun henkilökuntaa. Haastattelujen perusteella arviointiryhmä toteaa, vastaako korkeakoulun oma arvio käytännön tasolla tapahtuvaa toimintaa. Haastattelujen jälkeen arviointiryhmä tuottaa varsinaisen arviointiraportin. 

Kuvassa Hanna Snellman katsoo kameraan ja hymyilee vihreän verhon edessä.

Snellman uskoo, että Maanpuolustuskorkeakoulun ja arviointiryhmän yhteistyö jatkuu hyvänä arvioinnin aikana. Hän luottaa korkeakoulun toimintaan. 

– Toivon totta kai, että auditointi menee ”liehuvin lipuin” läpi. Ja odotuksena on myös se, että kaikki tekevät arvioinnin aikana parhaansa – niin me arviointiryhmässä kuin Maanpuolustuskorkeakoulussakin. Luotan siihen, että kaikki ottavat arvioinnin asiaan kuuluvalla vakavuudella, painottaa Snellman. 

Maanpuolustuskorkeakoulun ensimmäinen auditointi valmistui vuonna 2011 ja viimeisin vuonna 2017. Nyt työn alla olevan auditoinnin tulos ja mahdollinen laatuleima saataneen syksyllä 2023.

´